Kişinin ahlak ya da etik çatışmasıyla karşı karşıya kaldığı “ahlaki ikilem” ya da “etik ikilemdir”. Böyle bir ikilemde, bir durumu seçmek diğerini ihlal edecek; ya da, bir şeyi yapmak olumlu sonuçlar verecek ama ahlaki açıdan yanlış olacaktır.
Ahlaki bir ikilem, bir kişinin doğru ile yanlış arasında kaldığı ve kişinin ilke ve değerlerinin özüne baktığı bir durumdur. Kişinin yaptığı seçim, kendisini yük altında, suçlu, rahatlamış hissetmesine veya değerlerini sorgulamasına neden olabilir.
Örneğin bir öğretmenin yüksek not vermek için velilerden rüşvet alması etik dışı davranıştır. Ders zorluk seviyesini çok çalışkan öğrencilere göre mi yoksa ortalama düzeydeki öğrencilere göre mi ayarlama konusunda kararsız kalan bir öğretmenin durumu ise etik ikileme örnektir.
Etik paradoks olarak da ifade edilen etik ikilem, herhangi bir olayın çözümünde içine düşülen kararsızlığı ifade etmektedir. Muhasebe meslek mensupları, mesleki faaliyetlerin yürütülmesinde etik ikilemlerle karşılaşabilmekte ve zaman zaman etik dışı kararlar alabilmektedirler.
Dilemma yani ikilem 'iki' kökünden gelmektedir. Yani, iki olası durumdan birini seçme konusunda kişilerin kararsızlık yaşamasını ifade eder. Olumlu şeyler arasında seçim yapamama durumuna 'kararsızlık', olumsuz şeyler arasında seçim yaparken zorlanmaya ise 'ikilem' yani 'dilemma' adı verilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
İnsan davranışlarını iyi, kötü, güzel, doğru olarak ayıran ve sorgulayan felsefedir. Ahlak ise toplum içinde kişilerin uymak ile yükümlü oldukları davranış biçimleri ve kurallar demektir. Ahlak tek bir yapıya bağlı olmaz. İş ortamında, aile ortamında ya da siyaset meydanında ahlaktan söz edilebilir.
Herhangi bir durum ya da olay karşısında oluşan ikilem ya da karmaşa ve karışıklık şeklinde ifade edilebilir. Özellikle, 'ikilemde kalmak' yani diğer bir deyişle kararsız kalmak gibi anlamı doğrultusunda değerlendirilir.
Ahlaki Görecilik Paradoksu
Kimileri ahlaki doğruların, kişiden kişiye değişebileceğini ve objektif ahlaki doğruların olmadığını; yani ahlaki doğruların bakış açımıza göre değiştiğini iddia edebilir.. Böylesi bir yaklaşımın en bilindik ifadeleri “kime göre neye göre?” şeklinde kendini gösterir.
Etik dışı davranış, bireylerin, grupların veya örgütlerin, toplumun veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kurallar ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet gibi davranışlar, örnek olarak verilebilir.
Kral Süleyman Paradoksu, temel olarak, insanların başkalarının sorunları hakkında akıl yürütürken daha akıllıca düşündüklerini söylüyor. Muhtemelen, aslında, başkalarına iyi tavsiyeler vermenin ne kadar kolay ve kendi sorunlarınız hakkında ne yapmanız gerektiğini bilmenin ne kadar zor olduğunun siz de farkındasınızdır.
* Dürüstlük, insan onuruna ve emeğine saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, güvenilirlik, doğruluk, nesnellik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve canlı hak- larına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Bu öğretiler doğrultusunda Dewey'in Ahlak Gelişim Kuramı, Piaget'nin Ahlak Gelişim Kuramı, Kohlberg'in Ahlak Gelişim Kuramı, Gilligan'ın Ahlak Psikanalitik Kuramı, Davranışçı Kuram ve Toplumsal Öğrenme Kuramı olmak üzere farklı kuramlar ortaya atılmıştır.
Ahlak felsefesinin temel kavramları iyi, kötü, vicdan, ahlak yasası, kural, etik, irade ve ahlaki eylemdir.
Örgütlerde bireylerden kaynaklanan etik dışı davranışları temelde; demografik, kişisel, kültürel ve toplumsal faktörler olarak ele almak mümkündür.
7- Ahlak insanın değer ve tutumlarını içerirken, etik; insanların bireysel ve toplumsal anlamda kurdukları ilişkilerin temelinde var olan değerleri, kuralları, doğru-yanlış, iyi-kötü gibi kavramları ahlaksal açıdan araştıran felsefe disiplinidir.
Genel geçer kabul edilen etik kurallar arasında dürüstlük, saygı, sorumluluk bilinci, hoşgörü, sadakat ve adalet gibi kavramlar yer alır. Her birey ve toplum için bu kuralların önemi büyük olup, sağlıklı ve uyumlu bir yaşam sürdürmek için herkesin bu değerlere uyması beklenir.
Şayet hiçbir materyalist düşünce olmazsa bu adam yine vardır.” Bunun kısa ilmî formül anahtarı şudur: “Var olan gerçekler, farazi tasavvurlarla / varsayımlarla değişmez.” Buna göre, sorudaki ifadeyle: “Tanrı olmadan ahlaklı olunsun olunmasın, fark etmez, Tanrı mutlaka vardır.”
İyiye ve doğruya yönelmiş eylemi talep eden kurallardır. Bazı davranışlara üstün değerler yüklenerek yapılması teşvik edilir. Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
Kısaca İnsan zihninde var olan ve de doğruluğuna kesin olarak inanılan bilgilerin ya da ifadelerin, kendi içerisinde çelişkili olması ve insan mantığının sınırlarına ters düşmesi paradoks olarak adlandırılmaktadır. “Yumurta mı tavuktan çıkar, yoksa tavuk mu yumurtadan?” çok duyulan bir örnektir.
Günlük hayatın önemli deyimleri içerisinde gelir. Genel olarak ise gözden uzak, ıssız ve sessiz yerler şeklinde tanımlanır.
Dildade Kelimesinin anlamı Gönül Veren Aşık olarak tanımlanmaktadır. Yeni doğacak bebeğine bu ismi vermeyi düşünenler, ismin ne anlama geldiğini merak etmektedir. Dildade TDK'da yer alan bilgilere göre gönül vermiş, aşık anlamına gelmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mamur kelimesi ''ümran'' sözcüğünden türetilmiştir. Ümran, bayındırlık manasına gelirken mamur da bayındır hale getirilmiş, eski haline göre çok daha fazla gelişmiş olan yer demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri