Ahlaki bir ikilem, bir kişinin doğru ile yanlış arasında kaldığı ve kişinin ilke ve değerlerinin özüne baktığı bir durumdur. Kişinin yaptığı seçim, kendisini yük altında, suçlu, rahatlamış hissetmesine veya değerlerini sorgulamasına neden olabilir.
Ahlaki/Etik İkilem
Böyle bir ikilemde, bir durumu seçmek diğerini ihlal edecek; ya da, bir şeyi yapmak olumlu sonuçlar verecek ama ahlaki açıdan yanlış olacaktır. Örnek olarak Robin Hood'un felsefesi “yoksulları beslemek için zenginlerden çalmak” verilebilir.
İnsanı istenmeyen seçeneklerden birini, çoğunlukla iki seçenekten birini izlemeye zorlayan tartışma, sorun veya usa vurma durumu” olarak tanımlamaktadır. “Aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık.” atasözü bu tanımı örneklemektedir.
2. İkinci ikilem türü, seçeneklerin birden fazlasının ya da tamamının kendi başına iyi olduğu ve birisinin seçilmesi durumunda diğerinden vazgeçilmesinin gerektiği bir durumdur.
Etik ikilem ise psikolojik danışma sırasında ortaya çıkan ve var olan iki değer yargısı arasındaki çatışma ve karmaşadan kaynaklanan durumlardır (Hayman ve Corvet, 1986; Lindsay ve Clarkson, 1999).
İlgili 15 soru bulundu
Etik ikilem bir eylem sırasında karar verilmesi gereken bir durumda iki değer arasındaki karmaşadan kaynaklanır. Hemşire hasta için en iyi olan duruma karar verirken, kendi değerleri ve yargıları arasında karmaşa yaşadığında etik ikilemle karşılaşır.
İkilem TDK Sözlük Anmalı Ne Demek? Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman ikilem kelimesi, bireyi istenmeyen ve genelde iki seçenekten birini takip etmeye zorlayan durum şeklinde ifade edilebilir. Özellikle ikilemde kalmak kelime grubu üzerinden daha fazla kullanıldığını söylemek mümkündür.
Eğri büğrü, çoluk çocuk, er geç, senli benli, ezildi büzüldü, delidolu, Vah vah, oh oh, fısıl fısıl, şırıl şırıl, zıp zıp, yavaş yavaş, sabah sabah, Baka baka, gide gele, olmaz olmaz, bitmez tükenmez, demet demet, öbek öbek…
1. Kamu görevlilerinin karşılaştıkları birinci ikilem türü, önlerindeki seçeneklerin hiç birisinin tam manasıyla tatmin edici olmadığı, ancak onların içinden diğerlerine göre daha iyi olan seçeneğin belirlenmesi durumudur.
Catacutan ve Guzman (2016) eğitim kurumlarında görülen etik ikilemleri yapısal, davranışsal ve politik ikilemler şeklinde sınıflandırmışlardır.
İkileme, cümledeki anlamı pekiştirmek, güçlendirmek ve daha çekici hale getirmek için aynı veya farklı kelimelerin yan yana getirilmesiyle oluşturulmuş sözcük grubu.
İkilemeler şu şekillerde oluşturulur: Aynı Sözcüğün Tekrarlanmasıyla Oluşan İkilemeler: » koşa koşa, ağır ağır, iri iri… Eş Anlamlı Sözcüklerden Oluşan İkilemeler: » akıllı uslu, ses seda, güçlü kuvvetli, kılık kıyafet… Zıt Anlamlı Sözcüklerden Oluşan İkilemeler: » ileri geri, az çok, er geç, bata çıka, büyük küçük…
İkilemelerin nasıl oluştuğunu sizlere şu şekilde listeledik: - Aynı kelimelerin tekrar edilmesi ile oluşmaktadır. - Eş anlamlı sözcükler ile oluşur. - Yakın anlamlı sözcüklerin birleşmesi ile oluşur.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Ahlaki Gerçekçi Görüşler
Ahlaki realistlere göre iyilik ve kötülük diğer her şeyden bağımsız, kendi başına birer gerçektir. İnsanların hiçbiri ahlakın var olduğuna inanmasa, hatta ortada insanlar ya da dünya var olmasa bile ahlaki niteliklerin var olduğunu savunur.
Ahlaki muhakeme, bireylerin doğru ve yanlış hakkında nasıl düşündükleri ve ahlaki kuralları ve yönergeleri nasıl edindikleri ve uyguladıkları ile ilgili süreçleri ifade eder.
Anasayfa » Felsefe Grubu » Mantık » Klasik Mantık » İkilem (Dilem, Dilemma) Nedir? Koşullu ve seçmeli önermelerin birleşmesinden oluşmuş kıyaslara ikilem denir. Büyük önerme, “ve” eklemiyle birleştirilmiş iki koşullu önermeden oluşur. Bu nedenle büyük önermenin, dört bileşenli karmaşık bir yapısı vardır.
Olumlu şeyler arasında seçim yapamama durumuna 'kararsızlık', olumsuz şeyler arasında seçim yaparken zorlanmaya ise 'ikilem' yani 'dilemma' adı verilmektedir. "Aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık" atasözü, dilemmayı anlatan en doğru atasözlerinden biridir.
Ikilemde kalmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: iki şey arasında karar verememek.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Anlamı güçlendirmek amacıyla aynı kelimenin, yakın anlamlı kelimelerin veya zıt anlamlı kelimelerin tekrarıyla oluşan sözcük grubuna ikileme denir.
1) Aynı kelimenin tekrarlanmasıyla yapılır: ağır ağır, güzel güzel, tatlı tatlı, konuşa konuşa, atlaya atlaya, koşa koşa, deste deste, soğuk soğuk… 2) Zıt kelimelerin tekrarlanmasıyla yapılır: İyi kötü, aşağı yukarı, büyük küçük, alt üst, düşe kalka, bata çıka…
İkilem, iki önermesi bulunan ve her iki önermenin vargısı olan tasım veya insanı istenmeyen seçeneklerden birini, çoğunlukla iki seçenekten birini izlemeye zorlayan sorun veya usa vurma durumu olarak tanımlanır.
2010'lu yıllarda müzik kariyerine başlayan Serhat Karan ve Uğur Ateş, 2020 yılında "İkilem" adı altında şarkılarını yayınlamaya başladı. İlk single çalışmaları olan "Zamansız Şarkılar"ı yayımlamalarının ardından "Sensiz Uyandım" ve "Bir Sebebi Var" isimli single çalışmalarını dinleyicileriyle buluşturdu.
Serhat Karan ve Uğur Ateş “İKİLEM” adlı Alternatif Pop müzik grubunu 2019 yılında kurdu. Kendilerine ait şarkılarıyla kısa sürede güçlü bir dinleyici kitlesine ulaşan grup, üretmeye ve paylaşmaya devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri