Ancak bunun dışında yine Süleyman Şah'ın babası Kaya Alp'in mezarının Ahlat'ta olduğuna dair birçok tarihi kaynakta veri var. Özellikle Hasan Bin Mahmut El Bayati, Yazıcıoğlu Ali ve Evliya Çelebi, Kaya Alp'ın mezarının Ahlat'ta olduğunda hemfikirler.
Ahlat kümbetleri, Selçuklu, Ġlhanlı, Karakoyunlu ve Akkoyunlu Dönemleri'ne tarihlenmektedir (Beygu, 1932). Ahlat'ta 15 adet kümbet bulunmaktadır.
Bu mezarlar ise ilim, sanat, din, kültür adamlarına; zanaatkârlara ve mutasavvıflar ile zahitlerine ait aittir. Bu mezarlıkların içinde en önemli bölümü ise “Kadılar Bölümü” oluşturmaktadır.
Harabe Şehri yakınındaki mezarlığa da değinen Çelebi, mezarlığın nasıl adlandırıldığından bahsetmeyerek sadece çok büyük olduğunu kümbet, mezar taşları ve sandukaların üzerinde bütün ölülerin isimlerinin celi hat ile mermerlere yazıldığını aktarmıştır.
Ahlat'da 36 yerleşim . Çoğunluk Türklerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Kürt ve Çerkesler mevcuttur.
İlgili 35 soru bulundu
2-Ahlat'ta Çeşitli Hakimiyetler
İsmini de bu dönemde alıyor. Şehrin en eski sakinleri olan Urartular buraya “Halads” , Ermeniler “Şaleat” , Süryaniler “Kelath” , Araplar “Hil'at” , İranlılar ve Türkler ise “Ahlat” demişlerdir.
Malazgirt Zaferi ile Anadolu'nun kapıları Türklere açılmıştı; Ahlat ise Anadolu'nun kapıları Türklere açıldıktan sonra Türklerin ilk yerleştiği şehir olarak anılıyor.
New York Metropolitan Sanat Müzesi. Selçuklu sultanlarının mezarlarını barındıran Karahan İkiz Türbeleri, 1053, İran. Selçuklu Dönemi'ne ait sanduka mezar. Eskişehir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.
İslam dünyasının en büyük mezarlıklarından biri olan Selçuklu Mezarlığı'nda XII. Yüzyıl ile XVI. Yüzyıllar arasında Ahlatşahlar, Eyyubiler, İlhanlı ve Osmanlı Dönemine ait, çeşitli tiplerde 8169 mezar taşı bulunmaktadır.
Azerbaycan Meliki İsmail Kutbeddin'in esiri olan Sökmen el-Kutbî, Selçuklu sultanı Berkyaruk'la kardeşi Muhammed Tapar arasındaki saltanat mücadelesinde Muhammed Tapar'a hizmet ettiğinden dolayı kendisine ikta olarak verilen Ahlat ve çevresinde 1100 yılında Ahlatşahlar Beyliği'ni kurmuştur.
3- Milattan önce 3 bin yıllarında Hilatos adlı bir kumandan tarafından kurulan Ahlat şehri, adını kumandanın isminden almış ve dilde evrilerek Ahlat'a dönüşmüştür.
Ahlat, Sübhan ve Nemrut dağları arasında Van Gölü'ne nâzır eğilimli platolar üzerinde kurulmuş, Selçuklular çağında Ahlatşâhlar Beyliği'ne başkentlik yapmış, politik ve kültürel sahalarda önemli rol oynamış bir Oğuz/Türkmen şehridir.
Abdurahman Gazi, Hz. Ömer zamanında (641) bölgeyi fethetmekle görevlendirilen el-Cezire komutanı İyaz bin Ganem komutasında bulunuyordu. Sahabe-i kiramdan Muaz bin Cebel'in oğludur. Arap ordularının Ahlat'ı fethi sırasında şehit düşmüştür.
Genel olarak iki katlı olan kümbetlerin alt katını mezar kısmı oluşturuyor, yapının üst katı ise ibadet mekanı olarak kullanılabiliyor. İçlerinde ibadet edilecek yerlerinde bulunduğu kümbetlerin Kayseri merkezinde 30 civarında örneği bulunuyor.
İSFAHAN'DA BÜYÜK SELÇUKLU SULTANI MELİKŞAH VE VEZİRİNE AİT OLAN TÜRBE. Doğu Esintileri. 2021; (15): 179-200. Şan S. , Babazadeh H. İSFAHAN'DA BÜYÜK SELÇUKLU SULTANI MELİKŞAH VE VEZİRİNE AİT OLAN TÜRBE.
Osmanlı'nın ruhunu hissedeceğiniz muhteşem Süleymaniye camisinin külliyesi içinde eşi Hürrem Sultanla birlikte defnedildiği mütevazı türbe.
Malazgirt Zaferi'nden tam bir yıl sonra bir saldırı sonrasında şehit düştü. Merv Ulucami'nin bahçesindeki babası Çağrı Bey'in yanına defnedildi.
Özellikle Ahlat mezar taşları görülmesi gereken tarihi noktalardan birisidir. Ayrıca şehirde Rahvan Kervansarayı, Emir Bayındır Cami, Ahlat Müzesi, Ahlat Sahil Kalesi, İslahiye Medresesi, Tarihi Hizan Camii Bitlis'in meşhur yerlerindendir.
Etnik yapı olarak merkezde Türkmen kökenli, köylerde ise Kürt kökenli vatandaşların yoğunluğu söz konusudur. Ayrıca Yolçatı Köyü gibi Çerkes köyleri de mevcuttur. Etnik yapının fazla olduğu ilçede kültürel zenginlikler ön plana çıkmaktadır.
Gerek Moğollar ve gerekse Yerli Emir, Kadı ve Kürt beyleri arasında el değiştirirken de başkent olma özelliğini yetirmemiştir.Ermen şahlar ve Moğolların Ahlat'ta basılmış paralarının bulunması şehrin egemenliğinin en açık göstergesidir.
Bitlis'de 14 yerleşim . Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur.
Meyveleri nedeniyle bir diğer adı da “yaban armudu” olan ahlat ağacı kuraklığa dayanabilen, hem meyvesinden hem geniş gölgesinden yararlanılabilen bir ağaç olarak bilinir.
Nazik Gölü, Bitlis ili Ahlat ilçesinin kuzeybatısında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri