Yapı Özellikleri: Merdiven şiiri üçer dizelik iki bent ve iki beyitten oluşan bir yapıya sahiptir. Ses ve anlam kaynaşmasından meydana gelen birimler ölüm teması etrafında bir araya getirilmiştir. Tema: Şiirin teması “ölüm, hayat ve insanın kendini sorgulaması\dır.
Merdiven şiiri, sembolik bir şiirdir. Merdivenin ilk basamakları çocukluğu son basamakları ise yaşlılığı ve ölümü simgeler. Merdiven şiirinin konusu insan hayatı ve ölümdür.
A.1.4. Şiirin nazım biçimini ve nazım türünü tespit eder. “Merdiven” sözü insan ömrünü sembolize etmektedir. İnsan ömrü tıpkı çıkılan bir merdivene benzetilmiş olup yavaş yavaş zamanın geçmesi istenmiştir.
Şiirde, merdiven sembolü hayatın merdivenini temsil ederken, ömür ağacından dökülen yapraklar ise geçen zamanı ifade eder. Şiirde ayrıca, insanın yaşlılık dönemi ve akşam manzarası işlenirken, sembolizmden ayrılarak empresyonizmin etkisi de hissedilir.
Ahmet Haşim Merdiven Şiiri Açıklaması
Eteklerinde bulunan güneş renkli yapraklar ise ömür ağacından dökülen yapraklardır. Bu da geçen günler anlamına gelir. Her bir geçen gün ömür ağacından dökülen bir yaprak niteliğindedir.
İlgili 23 soru bulundu
Ahmet Haşim- Merdiven şiiri | "Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak" Ahmet Haşim trtarsiv.com'da....
Bu makalede, Kövecses'in sözü edilen görüşlerinden yola çıkılarak, Ahmet Haşim'in “Merdiven” şiirini yazarken, gündelik dilde yer alan “Yaşam bir yolculuktur”, “Ömür bir güne benzer” ve “Yaşam dört mevsimdir” kavramsal metaforlarını kullandığı ve bunları işleyerek edebî metaforlara dönüştürdüğü ortaya konmaya ...
Göğe uzanan bir merdivende inip çıkan melekler, Hz. Yakub'a gelecekte yaşanacak bütün olaylar hakkında bilgi verirler. Bu anlamda merdivenler, pozitif bir metafor olarak, kişinin manevi yükselişiyle ve ilmi ledün ile ilişkilendirilir.
Ersoy'a [18, s. 399] göre merdiven, bilmeye ve bilinçlenmeye yönelik aşamalı bir yükseliş ve şekil değiştirmenin soyut bir sembolüdür.
Sembolizm akımının savunucularından biri olan Ahmet Haşim, edebiyat dünyasında şiirleri ile ön plana çıkmıştır. Şiirin, tamamen kişisel bir alan olduğunu vurgulamış ve bu yönde sayısız eser ortaya koymuştur.
Ahmed Hâşim, edebiyatımızın, hemen tek sembolist şairi olarak şöhret bulmuş- tur.
"Sanat için sanat" anlayışını benimseyen başarılı edebiyatçı, şiirlerinde imge ve iç ahenk bakımından zengin bir üslup kullanırken Türk edebiyatında "akşam şairi" olarak tanındı.
Daha sonra ise Yahya Kemal Beyatlı'nın “Rindlerin Ölümü” adlı şiiri Rus Biçimcilerinin kuramsal görüşleri ile incelenecektir.
"3-Nokta Kuralını” hatırlayın: En azından iki el ve bir ayak veya iki ayak ve bir el her zaman merdivenle temas halindedir. Düz veya uzayan merdivenlerde yukardan 3. merdivenden daha fazlasına veya katlanabilir merdivende yukarıdan 2. merdivenden daha fazlasına çıkmayın. Merdiveni nereye koyduğunuza dikkat edin.
- Saf şiir anlayışında estetik tavır ön plandadır. Bu anlayıştaki şairler didaktik bilgiden uzak durup; bir şey öğretmeyi değil, musikiyle ya da musikinin çağrıştırdığı, uyandırdığı imgelerle insanın estetik duyarlılığını doyurmayı amaç edinirler. - Bu şairler şiirde anlama fazla önem vermezler.
Merdiven Terimleri
Basamak: Merdivene çıkarken ayak basılan yüzeye basamak denir. Rıht: Merdiven basamakları arasındaki yüksekliktir. Rıht yüksekliği yönetmelikte belirli yerlere göre değişmektedir. Bahçe ve dış girişler 14-16 cm.
Merdivenler iç ve dış merdivenler olmak üzere ikiye ayrılır. Dış merdivenler tümüyle dış hava koşullarına açık olanlardır. Bunlar daha çok farklı yükseklikteki yolları, parkları, bahçeleri birbirlerine ve tretuvarlarla binaların zemin katlarını bağlarlar.
Bir kişinin bu merdivenleri çıktığı hayal edildiğinde sonuçta herhangi bir yükselme ya da alçalma olmadığı hep başladığı yere döndüğü sonsuza kadar devam eden bir döngü ortaya çıkmaktadır. Üç boyutlu uzayda açıkça imkânsız olan bu merdivene Penrose merdiveni denir.
Eğim Açılarına Göre
Normal eğimliler acısı 25 – 36 derecedir. Bütün yapıların iç ve dış merdivenlerinde kullanılmaktadır. Fazla eğimliler acısı 37 – 45 derecedir. Çatı, bodrum katı gibi yerlerdeki merdivenlerde kullanılmaktadır.
Merdivenin, üzerinde çalışılan basamaktan en az 3 basamak (yaklaşık 1 metre) yukarı uzanacak şekilde olması sağlanmalı ve en üst 3 basamakta kesinlikle çalışılmamalıdır.
O Belde Şiiri ''Akşam Şairi'' adıyla bilinen Ahmet Haşim tarafından yazılmıştır. Türkçeyi en iyi kullanan şairlerden biri olan Ahmet Haşim, hayatı boyunca şiirin ''estetik bir değer'' olduğunu savunmuş ve bu ilkeye göre şiirler kaleme almıştır.
'gizli dil' anlamina gelir. ahmet haşim'in merdiven şiirinde geçen bir ifadedir. gizli dil demektir.
saf şiirin ve simgeleme sanatının en keskin örneklerinden birini görürüz bu dizede. kızıl havalar (kızıl, turuncu, sarı renkler) sonbaharı, hüznü anlatır bize. ve bu havaların akşama dönmesi, kararması bir sondur. ''sonun hüznü'' sembolize edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri