Kültür Ateşeliği ve UNESCO 1948 yılında Ankara'da kurulan geçici UNESCO Komitesi'nde görevlendirilen Tecer, 1950'de UNESCO Yürütme Komitesi'nde Türk delege olarak yer aldı. UNESCO topluluğu içinde Türk kültürünün gelişmesine hizmet etti.
Millî edebiyatın hece vezni ile şiir yazma ilkesine sadık kalan, onlar gibi arı ve duru bir dille yani yaşayan Türkçeyle şiirler yazan Ahmet Kutsi Tecer, bu şiir hareketlerini değil; başını Faruk Nafiz Çamlıbel'in çektiği “Memleketçi Edebiyat” anlayışını ve duyuş tarzını devam ettiren şiirler kaleme aldı.
Mustafa Karabulut-Ahmet Kutsi Tecer, Türk Halk Bilimine Katkısı ve Koçyiğit Köroğlu'na Bir Bakış vermiş olan Tecer, Batı tekniği ile folklor ve halk malzemesini başarıyla birleştirmiştir. ve inanç değerlerini işlemiştir. Halk Bilimi, Koçyiğit Köroğlu.
Ahmet Kutsi Tecer, Türk edebiyat tarihi içerisinde şairliğinin yanında, tiyatro yazarlığı ile de ön plana çıkmış bir yazarımızdır. Tiyatro eserlerinde geleneksel kültür unsurları ile, modern sahne tekniklerini birleştiren, bunu eserlerine başarıyla uygulayan Tecer, tiyatro edebiyatına önemli oranda malzeme sağlamıştır.
Âşık Veysel'in tanınmasına, şiirlerinin bilinmesine vesile olan kişi, Ahmet Kutsi Tecer'dir. Ahmet Kutsi Tecer'in 1931'de Sivas'ta düzenlediği I. Sivas Halk Şairleri Bayramı'na Sivas çevresinden pek çok âşık katılır (Makal 1973: 19).
İlgili 21 soru bulundu
Ahmet Kutsi Tecer, kaynağını yerli ve milli unsurlarımızdan alan tiyatro eserlerini, batılı bir anlayışla yorumlayarak, bu alanda öncü olmuştur. Kültürün en önemli aktarım vasıtalarından biri olan dil, edebi eserler yoluyla varlığını devam ettirir.
Babasının, Âşık Veysel'e oyalanması için aldığı bağlamayla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. 1930 yılında Sivas Maarif Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile Kutsi Bey tarafından düzenlenen bir şairler gecesinde tanıştı.
Benimle bölüşür yalnızlığımı. Onunla başlayan bu yeni hayat, Yemekle bitmeyen üzüm salkımı. Allahım,ne güzel şey bu dost yüzü!
Biyografi. Kutsi, 16 Mart 1973 tarihinde Malatya'da dünyaya geldi. Anne adı Hatice, baba adı Şinasi'dir. Lise yıllarında yakın çevresinin "Sesin güzel" uyarılarını önemseyen ve şan dersi alan Kutsi, 2000 yılında Erol Köse Production tarafından ilk albümü "Aşk Payını Aldı"yı çıkararak büyük bir unvan kazandı.
Şair, yazar, eğitimci, devlet adamı Ahmet Kutsi Tecer 4 Eylül 1901'de, babası Abdurrahman Bey'in Kudüs Duyun-ı Umumiyesi müdürü olarak görev yaptığı Kudüs'te doğdu. Tecer, ilk ve orta okulları Kırklareli'nde, liseyi ise İstanbul Kadıköy'ünde okudu.
Ahmet Haşim, Fecr-i Ati dönemi yazarıdır. 1909'da kurulan edebi topluluk Servet-i Fünun topluluğuna benzemektedir.
Cumhuriyet dönemi tiyatrosunda halk edebiyatından esinlenen ama çağdaş kalıplara uygun yazılmış oyunların ilk örneklerini veren Ahmet Kutsi Tecer, "Koçyiğit Köroğlu"nun konusunu Köroğlu hikâyelerinden seçer. Köroğlu bir Oğuz destanı kahramanıdır.
Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir, Kurtuluş Savaşı'nın etkilerinin sürdüğü dönemde ortaya çıkmış şiir akımıdır. Bu akımın yazarları milliyetçilik düşüncesinden etkilenerek bu doğrultuda eseler vermişlerdir. Yazarlar dildeki yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıklarını kullanmayı tercih etmişlerdir.
Aslında şiirde Tecer halkın yüzde seksenin köylü olduğu bir dönemde köyü ve köye ait değerleri idealize ederek aydınlara her alanda kalkınmanın "halka doğru" gitmekle gerçekleşebileceği mesajını vermektedir.
Milli edebiyat zevk ve anlayışını sürdürmek isteyen geçmişten günümüze ulaşmış birçok önemli yazar bulunmaktadır. Bunlar içerisinde Ahmet Kutsi Tecer, Orhan Şaik Gökyay, Kemalettin Kamu, Arif Nihat Asya, Zeki Ömer Defne ile beraber Beş Hececiler gibi önemli yazar ve şairler bulunmaktadır.
Kutsi, 16 Mart 1973'te Malatya'da doğan başarılı bir şarkıcı, besteci, söz yazarı ve dizi oyuncusudur. Tam adı Ahmet Kutsi Karadoğan'dır. İsmini Türk şair Ahmet Kutsi Tecer'den almıştır.
Kutsi hangi üniversite mezunu? Hayatının büyük bir kısmında müzikle ilgilenen Kutsi, Ayrancı Anadolu Lisesi'nden mezun olmuştur. Lisans eğitimi için hak kazanan Kutsi, mimarlık fakültesini yarıda bırakmıştır. Yakın çevresinin "sesin güzel" sözlerini dikkate alan ve eğitim almak isteyen Kutsi, şan dersi aldı.
1931 yılında Sivas Lisesi edebiyat öğretmeni olan Ahmet Kutsi Tecer ve arkadaşları “Halk Şairlerini Koruma Derneği”ni kuruyorlar.Ve 5 Aralık 1931 tarihinde de üç gün süren Halk Şairleri Bayramı'nı düzenliyorlar.Böylece Veysel'in yaşamında önemli bir dönüm noktası işlemeye başlıyor.Denebilir ki, Veysel için A.Kutsi ...
Şair Ahmet Kutsi Tecer 1930 yılında Sivas'ta edebiyat öğretmenliği yapıyordu. Bu görev, Tecer'in Aşık Veysel'le tanışmasına vesile oldu. Aşık Veysel, Ahmet Kutsi Tecer'in davetiyle köy enstitülerinde saz dersleri vermeye başladı. Veysel'in adı ilk kez 5 Ocak 1931'de düzenlenen Sivas Aşıklar Bayramı'nda duyuldu.
Veysel samimi bir Müslüman; insanı, tabiatı ve kâinatı anlatan içli bir halk şairidir. Hâl böyle olmakla birlikte, O'nun özellikle tasavvuf anlayışını ortaya koyan şiirlerinde vahdet-i vücût inanışını yansıtan söyleyiş özelliklerinin yanında, panteizm prensiplerini terennüm eden ifade hususiyetlerine de rastlanır.
Dili kullanmaktaki ustalığı, işlediği konulara olan hâkimiyeti, duygu ve düşüncelerini ifade edebilmekteki başarısı, sazının gücü ve şiirlerinin teknik yönden mükemmelliği onu yaşadığı çağın en önemli sanatçılarından biri yapmıştır.
#erzincan #kemaliye #seyahat Herkesin hayatında en az bir kere söylediği, Ahmet Kutsi Tecer'in Orda Bir Köy Var Uzakta şiirinde ve şarkısında geçen işte o köy. Erzincan Kemaliye'nin muhteşem manzaraya sahip Apçağa Köyüne sürdük iki tekerimizi.
*Toplum için sanat anlayışına uygun “sade dil ve hece ölçüsüyle” milliyetçi şiirler yazılmıştır. *Şiirde millî kaynaklara yönelme gerçekleşmiştir. *Konu seçiminde yerlilik esas alınmıştır. *Şiirlerin konuları genelde halkın yaşamından ve ülkenin içinde bulunduğu koşullardan seçilmiştir.
Doğup büyüdüğü köyü özleyenlerin dillerinden düşürmediği "Orada bir köy var uzakta" adlı şiir, 1927 yılında Ahmet Kutsi Tecer tarafından yazıldı. Ahmet Kutsi Tecer'in "Orada bir köy var, uzakta/O köy bizim köyümüzdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri