Zaza veya Dımıli soyuna mensup birçok kabile ve aşiret bulunmaktadır.
Dersim aşiretlerinden oluşan Alevi Zazalar, Koçgiri (Zara, Kangal, Ulaş, Divriği)'den Varto-Hınıs, kısmen Bingöl yöresinde, ayrıca Kayseri'nin Sarız ilçesinde mesken iken, Sünni kesim içerisinde kalan Zazalar da Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Siverek, Adıyaman, Aksaray, Mutki, Sason bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Zaza, bir İran dili olan Zazacayı konulan kişilere verilen isimdir. Zazaların yoğun olarak yaşadığı bölge ise Doğu Anadolu Bölgesi'dir. Özellikle Erzincan, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl ve Sivas şehirlerinde çok sayıda Zazaya rastlanılmaktadır. Zazalar, farklı bir etnik yapıya sahiptir.
Evliya Çelebi'ye göre Zazalar, Kürt
Evliya Çelebi, Bingöl Yaylası ve Çapakçur'a geldiğinde yörede gördüğü Kürt aşiretlerini sayarken bunlar arasında Ekrad-ı Zaza'yı (Zaza Kürtleri) sayar. Bu isimlendirmenin Osmanlı döneminde ortaya çıktığı ve bu dönemde yaygınlık kazandığı düşünülüyor.
Zazaların kim olduklarıyla ilgili üç tez vardır. Bunlardan biri ise Tevrat'la ilişkilendirilir. Yakup'un on iki oğlundan Pallu ve Zara'nın bu dağlara geldiğine inanırlar. İncil'de açıklanan İbrani soyunun bir kolu olan Zara'nın bugünkü Sivas'ın Zara yani Koçgiri olduğunu düşünürler.
İlgili 29 soru bulundu
Bunlar Yerahmeel'in soyundan geliyordu”[1] deniliyor. Sıradan, herhangi bir özelliği olmayan, daha sonra hiçbir yerde adı geçmeyen bir kişi olarak “Zaza” adı, işte Tevrat'a bu şekilde geçiyor. Davud peygamberin krallığı Milattan Önce 1000-962 yılları arasında olduğu tahmin ediliyor.
Farklı tahminlere göre Zazalar, İşgal Altındaki Batı Ermenistan nüfusunun %15-20'sini oluşturan Arevi-Alevi toplumunun sadece bir kısmıdır, geri kalanı ise ağırlıklı olarak Türkler, Kürtler ve Ermeni asıllı vatandaşlardır.
“Zazaların kökeni, ilkçağdaki Pers-Yunan savaşları dolayısıyla Anadolu'dan geçen Pers askerlerinin İran'a dönüşünde, bir kısmının bu bölgede kalıp yerleşmesine dayanır.”
İnanç bakımından Koçgiri, Dersim, Erzincan, Kuzey-Bingöl, Varto, Hınıs, Tekman, Çat, Sarız, Göle, Selim gibi yerleşim alanlarındaki Zazalar Alevi inan- cına mensupken, geri kalan bölgeler Sünni Zazalardan oluşur.
HDP, Zazaları Kürt halkından saymış ve Zazacayı da Kürtçe'nin bir lehçesi olarak görmüştür. Kendisi de bir Sünni Zaza olan Selahattin Demirtaş, kendisini Kürt olarak tanımlamış ve Zazaca'yı Kürtçe'nin bir lehçesi olarak ifade etmiştir.
Bu aşiretler arasında en büyüğünün Milli Aşireti olduğu tahmin ediliyor. Milli Aşireti kendi içinde onlarca farklı aşirete ayrılmıştır. Ancak kimi bilgilere göre ise, Türkiye'deki en büyük aşiret ise, Ertoşi Aşireti'dir. Ertoşi aşireti için aynı zamanda "en güçlü aşiret" tanımlaması da yapılır.
Bugün Bingöl, Tunceli (Dersim), Diyarbakır, Elazığ ve Erzincan, Zazalar'ın yoğun olarak yaşadığı yerlerdir.
Zazalar Turani bir kavimdir. Zazalar Türklüğü Anadoluya getiren, öncü Horasan Türkmenlerindendir.
Din olarak kendi arasında Sünni Şii ve Alevi olarak mezheplere ayrılır. Zazalar kürt ve Türk görende vardır.
Zazaca, Hint-Avrupa dil ailesinin İran dilleri grubunda bulunan Kuzeybatı İran koluna bağlı bir dildir. Zazalar tarafından Türkiye'nin doğusunda, Tunceli, Elâzığ, Çermik, Bingöl, Siverek, Erzincan ve Muş'un Varto ilçesinden oluşan üçgende ve Bitlis'in batısında Mutki ilçesi civarındaki köylerde yoğunlukla konuşulur.
ZAZA KADINLAR
Yörük kadınları gibi, cinsî temaslara pek düşkündür. Öteden beri taptığı parlak ve bol yıldızlı göklü yaylalarda, ay ışığına karşı neşeli ve şen kahkahalar salan ve boyu içinde kendisine eş arayan Türkmen kadınından Zaza kadınını ayırmak ve bunları aynı neslin kızları sanmamak onları tanımamak olur.
Osmanlı Türkçesindeki tüm fiiller Türkçedir. Aynı şekilde baktığımızda Zazacanın tüm fiilleri Kürtçedir. Bu yüzden Zazaca özbeöz Kürtçedir. Zazacadaki fiil kökleriyle Kürtçenin Kurmancî lehçesindeki fiil kökleri ise istisnalar dışında aynıdır ve farklılıkları lehçe düzeyindedir.
Zazalar inanç bakımından genelde Alevi ve Sünni'dir. Sünni Zazalar Hanefi ve Şafii olmak üzere iki farklı mezhebe mensup olmakla birlikte çoğunluğu Şafii mezhebinin müntesibidir. Bunlar dışında Adıyaman'ın Gerger ilçesinde Zazaca konuşan az sayıda Süryani nüfus da mevcuttur.
Zazaca günlük konuşmada "Nasılsın?" demek için "Senênê/Senênay?" ve "Ben iyiyim. Sen nasılsın?" demek için "Ez rındu, tı senênê?" sözlerini… Instagram.
ÜNLÜ ZAZALAR
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, işadamı Abdullah Kiğılı, sanatçılar Yılmaz Güney, Mahsun Kırmızıgül, Servet Kocakaya, Necati Şaşmaz, Fatih Kısaparmak, Ceylan, Alişan, Seher Dilovan'ın Zaza olduğu biliniyor.
nitekim, türkiye'deki zazaların kuzeyde yaşayan ve nüfusunun büyük çoğunluğunu teşkil eden kesimi, tıpkı etnik kaynaşma ve değişimde olduğu gibi, ibadetin türkçe yapıldığı alevi inancını benimsemişken, güneyde kalan kesimi ise sünni şafii inancındandırlar.
Star yazarı Yağmur Atsız, Irak, İran, Suriye ve Türkiye'deki Kürt ve Zaza nüfusuna ilişkin önemli rakamlar verdi. Atsız; Türkiye, İran, Irak ve Suriye'de 20/25 milyon arası Kürt ve Zaza yaşadığını yazdı.
Kürt dilleri veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Dünyaca ünlü dil bilimci Prof. Dr. Joyce Blau, Zazaca'nın Kürtçe'den çok daha eski bir dil olduğunu söyledi.
Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünde görev yapan Demir, “Zaza veya Dimili adıyla tarihte ortaya çıkmış bir devlet olmasa da birçok yerde bunların kurduğu emirliklere rastlamaktayız. Ayrıca Sasani İmparatorluğu'nun Zazalar tarafından kurulduğu bilinmektedir” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri