Çevirileri ve Moliere Uyarlamaları: Vefik Paşa, Moliere'in 17 eserini uyarladı, Victor Hugo ve Voltaire'in eserlerini tercüme etti.
DON CİVANİ (AHMET VEFİK PAŞA)
Don Civani, Molière'in 1665 yılında kaleme aldığı; bir Fransız asilzadesi olan Dom Juan'ın kendisini ve çevresini felakete sürükleyen olaylar dizisi üzerine kurulu Dom Juan eserinin Ahmet Vefik Paşa tarafından yapılan çeviri eser.
Ahmet Vefik Paşa, Tanzimat yıllarında belki de modern çevirinin başlangıcını oluşturacak bir teknikle Moliére'in eserlerini dilimize kazandırmıştır.
ULUĞTEKİN G. LE TARTUFFE'TEN TARTÜF'E: AHMET VEFİK PAŞA'DAN BİR ÇEVİRİ-UYARLAMA.
Ahmet Vefik Paşa, Türk edebiyatının ilk tiyatro çevirisini yapmış kişisidir.
İlgili 20 soru bulundu
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Pek çok alanda öncü olan Şinasi bu eseriyle Fransız edebiyatından kitap çapında ilk çevirileri yapmış ve bu alanda da öncü olmuştur. Küçük hacmine rağmen Tercüme-i Manzume hem Fransız edebiyatının Osmanlı'da tanınmasına katkı sağladığı için hem de çeviri metodu açısından önemli bir eserdir.
Oyun Özeti
Oyun, dini inançlarına körü körüne bir saflıkla bağlı zengin bir adamın evine yerleşen ve ona kendini dine adamış bir sofu rolü oynayarak malını, mülkünü, kızını ve hatta karısını elinden almaya çalışan bir sahtekarın öyküsünü anlatır.
Moliere 'in ölümsüz eseri Tartuffe, 2019-2020 sezonunda Mam'art Tiyatro'nun yapımında, Emrah Eren'in yenilikçi yorumuyla seyircisinin karşısında.
AZARYA (AHMET VEFİK PAŞA)
Molière'in 1668'de yayımlanan L'Avare isimli komedisinin adaptasyonu. Molière'in bu ünlü eseri edebiyat tarihimizde ilk defa Ahmet Vefik Paşa tarafından Türkçeye uyarlanmıştır.
Molière. (1961). Cimri ( Yaşar Nabi Nayır, çev.), İstanbul: Varlık Yayınları. Molière.
SAVRUK (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa'ya ait çeviri tiyatro. Eser, Moliere'nin L'Etourdi adlı tiyatro eserinin Savruk ismi ile Türkçeye manzum çevirisidir. 5 fasıldan oluşan bir komedi olup 1879-1882 yılları arasında neşredildiği düşünülmektedir.
Ahmet Vefik Paşa Tanzimat Edebiyatının her iki döneminde de yer almış bir sanatçıdır. Sanat anlayışı bakımından ise genellikle birinci döneme yakın olmuştur. Eserlerinde pek çok çeviriler bulunmaktadır.
Ayrıca, dil ve tarih alanındaki çalışmalarıyla da dikkat çeken Ahmet Vefik Paşa, Milliyetçilik ve Türkçülük akımının da önde gelen temsilcilerindendir. Türk Dili ve Edebiyatına çok ciddi katkılarda bulunmuş önemli bir Türkolog' tur. Ahmet Vefik Paşa tüm eserlerini yazarken sade dil kullanmayı tercih etmiştir.
Şinasi'nin La Fontaine'den, Ahmet Vefik Paşa'nın da Moliere'den yaptığı çeviri ve uyarlamalar ile klasizm tanzimat edebiyatı döneminde tanınmaya başlanmıştır.
Yine bu tür düşüncelerin etkisi ile Ahmed Vefik, Türkçenin diğer dillerden alınan sözcüklerin arasında yok olacağı konusunda endişelenmiş ve Lehce-i Osmânî adlı sözlüğünü kaleme almıştır.
Ünlü Fransız oyun yazarı. Jean-Baptiste Poquelin daha bilinen adıyla Molière (15 Ocak 1622 – 17 Şubat 1673), Fransız oyun yazarı ve oyuncu.
Moliere, 23 yaşında Paris'ten adeta kaçtı ve sonraki 13 yılını gezgin tiyatro yaparak geçirdi. Bu dönemde elde ettiği başarılar sonrası genç Fransa Kralı 14. Louis'in desteğini alarak Paris'e döndü ve seyirci kitlesini genişletti.
Hümanizm akımının. içinde yer alan sanatçı, romanlarında karakter. oluşturmada önemli bir güce sahiptir.
Din kisvesi altında usta bir dolandırıcı Tartuffe... Din adına ailesinden bile vazgeçmeye hazır bir burjuva Orgon. Veee...Sahne hazır!!! 1664 yılında yazılmış olsa bile bugün tanıdık gelen bir kurgu.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
İlk Türkçe eserler
1873-1874 yılları arasında Recaizade Mahmud Ekrem'in ağabeyi Recaizade Mehmet Celâl tarafında yayımlanan Hayal-i Celâl'de ilk Türkçe roman olarak isimlendirilmiştir.
Bilinen ilk öykü örneği ise İtalyan yazar Giovanni Boccaccio'nun Decameron adlı eseridir. Eser temel olarak 1348 yılında İtalya'da ortaya çıkan bir veba salgınını konu alır. 10 gün boyunca anlatılan 100 öyküden oluşur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri