Gündüzleri hiç uyumasa da geceleri üç saatte bir sadece beslenmek için uyanan bebek dördüncü aydan itibaren bu döngüyü değiştirir. Buna 4. ay uyku gerilemesi denir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 8. ayda, 10. ayda, 18. ayda ve 24. ayda da uyku gerilemesi görülebilir.
Yeni kazandıkları tüm bu yetenekler bebeklerde heyecan yarattığından yaşadıkları değişim onlarda uyku gerilemesine sebep olabilir. Yine her bebeğin farklı olduğu gerçeğini unutmadan uyku gerilemesinin 8-9-10. Aylar içerisinde herhangi bir zamanda gerçekleşebileceğini bilmekte yarar vardır.
Uyku gerilemesi, ortalama 1 hafta içerisinde sonlanır. Ayrıca bunun bebeğinizin sağlıklı gelişiminin bir parçası olduğunu bilmeniz sizi sakinleştirebilir 🙂 . Çünkü uyku gerilemesinin yaşandığı dönemler, bebeğinizin zihinsel ve bedensel gelişimindeki kilometre taşlarıdır.
Bebeklerde en sık gerçekleşen uyku gerilemeleri 4. ay 6 ay 8-9 ay 12 ay 15-18 ay ve 2 yaş civarında olabilmektedir. Ama her bebek aynı aylarda uyku gerilemesi yaşamaz. Bazen daha erken veya daha geç uyku gerilemesi olabilir.
Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
İlgili 22 soru bulundu
Gündüzleri hiç uyumasa da geceleri üç saatte bir sadece beslenmek için uyanan bebek dördüncü aydan itibaren bu döngüyü değiştirir. Buna 4. ay uyku gerilemesi denir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 8. ayda, 10. ayda, 18. ayda ve 24. ayda da uyku gerilemesi görülebilir.
4 aylık bebek beslenmeden 8 saat geçirebilir; 5 aylık olduğunda da 11 saat boyunca uyuyabilir.
Bununla beraber artık 3-4 ay arası dönemde gece uykusuna başlangıç saatini düzenli olarak 18.00-20.00 arası bir saat dilimi olarak belirleyip, bunu takip edebilirsiniz. Bu da o saatte yattıktan sonra sabah 6.00-7.00'ye kadar, 1 veya en fazla 2 gece beslemesi olacak şekilde neredeyse kesintisiz uyku demektir.
4 aylık bebeğinizin bezi günde 4-5 kez ıslanabilir ve bir kez kaka yapabilir. Sindirim sistemi hareketlerine bağlı olarak bebeğiniz birkaç günde bir de kaka yapabilir. Bebeğinizin kakasını yaparken zorlandığını fark ediyorsanız doktora danışmanızda fayda vardır.
4 aylık dönemde, geceleri daha uzun; gündüzleri daha kısa uyurlar. 6 aylık periyotta 5-6 saatlik uyku döngüsünde 1-2 kez uyanırlar. Uyandıktan sonra bebeklerin 1/3-1/2'si kendi kendine yeniden dalarlar. Günde toplam yaklaşık 11-14 saat uyurlar ve bu bebeklerin %84'ü tüm gece boyunca uyuyabilir.
Bebekler yorgun olduklarında ve uyumaya ihtiyaç duyduklarında; ağlama, sızlanma ve esneme gibi belirtiler gösterirler. Bebeğin verdiği sinyalleri kaçırmak ve onu uyanık tutmaya çalışmak uyku sürecinin uzamasına neden olur. Fazla uyarılmış ve çok yorgun bebekler uyumamaya direnirler.
Bebeğin 4. ayında görüş mesafesinin ve uyanık geçirdiği sürenin artmasıyla etrafının daha çok farkına varmaya başlar. Bu nedenle uykuda geçirdiği zamanı boşa geçirmek istemez. Gece uykusuna geçiş yapamaması ve gece uyanmaları da beraberinde gelir.
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin gelişimi, anne karnında başlar.
Bebeklerde REM uykusu ise nörolojik ve duygusal gelişim ile hafıza oluşumu ve öğrenme için gereklidir. Uyku sırasında döngüsel olarak tekrar eden N-REM ve REM evreleri, bebeklerde yaklaşık 50 dakika kadar sürebilir. Aşamalı olarak artan bu döngünün tamamlanması, okul çağındaki çocuklarda 90-110 dakikayı bulabilir.
4 Aylık Uyku Gerilemesi Ne Kadar Sürer? Bütünüyle bakıldığı zaman, uyku gerilemesi semptomları ortalama olarak iki hafta kadar sürebilir. Ve evet, bebeğinizin huzursuzluğunun ve iyi uyuyamama durumunun eninde sonunda ortadan kalkacağı (veya en azından iyileşeceği) doğrudur.
Bu ayda bebeğinize başlayacağınız ek besinler yoğurt, meyve püresi ve sebze çorbasıdır. Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz.
Ortalama 2 saatte bir yani günde 7 ila 8 kez beslenme uygun olacaktır. 4 aylık bebek için gece beslenmesi bebeğin kendi kendine uyanarak emmek istemesi en doğal olanı olup, bebek her uyanıp istediğinde emzirilmelidir. Bebeği sık sık uyandırıp emzirmeye çalışmak doğru bir uygulama değildir.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
BayBay Night Damla Melisa İçeren Takviye Edici Gıda, yüksek etkinlik sağlayarak orta ve güçlü aktiviteleri ile sirkadiyen ritmin düzenlenmesine destek sağlar. Ürünün içeriğinde doğal melisa, ıhlamur ve papatya bitki özlerinin birleşimi bulunmaktadır. Takviye edici gıdalar günlük beslenmenin yerine geçemezler.
SMA, yani spinal müsküler atrofi, Türkiye'de gevşek bebek sendromu olarak da adlandırılmaktadır. Gevşek bebekler kendi ağırlıklarını taşıyamazlar. Motor becerilerinde ise gerilik vardır. Kendi ağırlıklarını taşıyamayan bebeklerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
REM uykusunda rüya içeriğine göre göz hareketleri devam eder. Rüyaların görüldüğü bu evrede tüm kaslar felçli olur, beyin ise uyanıkmış gibi davranır. REM uykusu esnasında kaslar felç durumunda olmasına rağmen kısa süreli motor aktiviteleri devam etmektedir. REM uykusu toplam uykunuzun %20-23'lük kısmını oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri