Ahmet Vefik Paşa'nın kurduğu ilk tiyatro, bugünkü Heykel'de, Ziraat Bankası merkez şubesi olan binanın yerinde idi ve ilk olarak Ahmet Vefik Paşa'nın adapte ettiği Moliere'in Meraklı adlı oyunu sahnelenmişti.
Çevirileri ve Moliere Uyarlamaları: Vefik Paşa, Moliere'in 17 eserini uyarladı, Victor Hugo ve Voltaire'in eserlerini tercüme etti.
SAVRUK (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa'ya ait çeviri tiyatro. Eser, Moliere'nin L'Etourdi adlı tiyatro eserinin Savruk ismi ile Türkçeye manzum çevirisidir. 5 fasıldan oluşan bir komedi olup 1879-1882 yılları arasında neşredildiği düşünülmektedir.
AZARYA (AHMET VEFİK PAŞA)
Molière'in 1668'de yayımlanan L'Avare isimli komedisinin adaptasyonu. Molière'in bu ünlü eseri edebiyat tarihimizde ilk defa Ahmet Vefik Paşa tarafından Türkçeye uyarlanmıştır.
Ahmet Vefik Paşa, Tanzimat dönemi, birinci kuşak sanatçılarındandır ve klasisizm akımından etkilenmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Osmanlı aydınını oluşturan bu entelektüel kesim Osmanlı Devleti'nde bir devrin temsilcisi olmuştur. Đşte bu temsilcilerin başında gelen Ahmed Vefik Paşa, Osmanlı Devleti'nde memur, bürokrat, tarihçi, edebiyatçı ve devlet adamı olarak birden fazla alanda karşımıza çıkıyor.
Devlet adamı, diplomat ve tiyatro yazarı olan Ahmet Vefik Paşa edebiyat alanında öncü sanatçılarından birisidir. Özellikle tiyatro alanında ün yapmış olan Ahmet Vefik Paşa pek çok alanda da çalışmalar yapmıştır. Ahmet Vefik Paşa 3 Temmuz 1823 tarihinde doğmuş Türkçülük hareketinin önemli öncülerinden birisidir.
Kitap KARTON KAPAKLI cilt bilgisi ile yıllar önce eklenmiştir. Azarya / Dekbazlık / Okumuş Kadınlar / Meraki - 4 KİTAP BİR ARADA adlı eser, Kitap > Edebiyat, Kurgu > Tiyatro kategorisinde İkinci El olarak satıştadır.
Ahmet Vefik Paşa'nın, Moliere'in meşhur oyunundan uyarladığı Zor Nikahı, yazıldığı dönemde en çok oynanan komedi eserlerindendir.
Bina, 1950-1951'de Dr. Edip Akyürek tarafından genişletilerek bugünkü şeklini aldı ve sinema (Marmara Sineması) olarak kullanıldı. Bursa Devlet Tiyatrosu'na tahsis edilen bu bina, 28 Eylül 1957'de "Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu" adıyla perdelerini açtı.
İlçe ve kasabalarda, okullarda tiyatro günleri düzenlendi Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu (AVP) binasında 492 kişilik büyük, bir de Oda Tiyatrosu adıyla küçük salonu vardır.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Lehçe-i Osmani, Ahmet Vefik Paşa'nın en önemli eseri sayılmaktadır. Bu eser modern sözlükçülük geleneğimizin ilk örneği olarak kabul edilir.
ŞECERE-İ TÜRKÎ (AHMET VEFİK PAŞA)
Ebülgazi Bahadır Han'a ait Şecere-i Türk adlı tarihî eserin 28 Eylül 1863/23 Şubat 1864 seneleri arasında Şecere-i Türkî adıyla Türkiye Türkçesine çevirisidir.
16 dil bilen bir bilim adamı olan Ahmet Vefik Paşa, ilk Türkçe sözlüklerden birisi olan “Lehçe-i Osmani”'nin de yazarıdır. Ahmet Vefik Paşa, evli idi ve Fahrünnisa adında kızı vardı. Ahmet Vefik Paşa, 1 Nisan 1891 tarihinde İstanbul'da 78 yaşında hayatını kaybetti.
Eylül 1865'de Divan-ı Muhasebat Azası, Ağustos 1867'de Divan-ı Muhakemat Reisi ve Temmuz 1868'de Divan-ı Muhasebat Reisi oldu. 29 Nisan 1869'da Divan-ı Muhasebat Reisliği'nden alınarak vezirlik rütbesiyle Edirne Valisi ve Ağustos 1871'de Bosna Valisi oldu.
Ahmed Paşa Dîvânı, mesnevi nazım biçiminde kaleme alınmış 3 şiir ile başlamaktadır. Sırasıyla besmelenin faziletlerinin anlatıldığı 8 beyitlik manzume, 2 beyitten oluşan Arapça hamdele ve 120 beyitlik dibace bulunmaktadır. Eserin ön sözü niteliğindeki mesnevide Sultan Bâyezîd övülmektedir.
Tiyatro faaliyetleri başlangıçta ülkedeki yabancılar, daha sonra Osmanlı vatandaşı gayrimüslimler ve son olarak Müslüman tiyatrocular tarafından icra edildi. Ermeniler tarafından padişah fermanıyla kurulan Naum Tiyatrosu ile Güllü Agop'un kurduğu Gedikpaşa Tiyatrosu Osmanlı'nın Batılı anlamda ilk tiyatro örnekleri idi.
Tiyatro ilk kez IO 6. yüzyılda Yunan toplumunda dinsel törenden özerkleşerek bir sanat türü haline geldi; dinsel ya da pratik ölçütlerle değil, estetik ölçütlerle değerlendirilen bir “oyun” a dönüştü.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Yine bu tür düşüncelerin etkisi ile Ahmed Vefik, Türkçenin diğer dillerden alınan sözcüklerin arasında yok olacağı konusunda endişelenmiş ve Lehce-i Osmânî adlı sözlüğünü kaleme almıştır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı Sinema ve Gösteri Sanatları İstatistiklerini açıkladı. Buna göre bir önceki yıla göre %44,4 azalan tiyatro salonlarının sayısı 400 oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri