Bunun için zeytinyağı ve limonu iyi bir şekilde karıştırmalı ve elde ettiğiniz karşımı sprey şişesine boşaltmalısınız. Daha sonra temizlemeyi düşündüğünüz yüzeyin üstüne sıkarak mikrofiber bezle ovabilirsiniz. Profesyonel Destek Almak Gerekli mi? Vazelin, ahşap parlatmada tercih edilen bir diğer yöntemdir.
Ahşap Mobilyalarınız İlk Günkü Gibi Olsun
Bir yaprak kağıt havluyu zeytinyağı şişesinin ağzına bastırın, şişeyi eğin ve birkaç damla zeytinyağı ile mobilyanızı silin. Birkaç damla zeytinyağı ahşap mobilyanızın parlaması için yeterli. Ayrıca, ahşap yüzeyleri temizlerken su temasından kaçınmalısınız.
Nazik bir temizlik için ılık suyla karıştırılmış yumuşak bulaşık sabunu kullanabilirsiniz. Aşındırıcı olmayan bir süngeri suya batırın ve ahşap kapının yüzeyini ovalayın. Kapı köşelerine veya modeller arasına girmek için diş fırçası da kullanabilirsiniz. Bitirdiğinizde sabun köpüğünü suyla durulayın.
Ahşap masa temizliği için; suyla ıslattığınız bezi iyice sıkarak az nemli hale getirdikten sonra ahşap masa yüzeyi silmenizi ve akabinde kuru bir bez ile üstünden geçmenizi öneririz. Ahşap masa lekesi nasıl çıkar diyorsanız, çok kirli ve lekeli yüzeyler için çok az sabunladığınız bir bez de kullanabilirsiniz.
Ahşap zeminleri temizlerken yüzey temizleyicinin yanı sıra 1-2 damla zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, jojoba yağı veya badem yağı kullanılabilir. Yağlar tek başına kullanılmamalı ve limon suyu veya beyaz sirke ile dengelenmelidir. Ahşap yüzeyleri parlatmak için doğal ve sağlıklı olan bu yöntem tercih edilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kararmış ve deforme olmuş parkelerin tekrar parlaması için tek yapılması gereken sistre cila işlemidir. Yeni yapılmış ve henüz eskimemiş parkelerinizi parlatmak için bir kova suyun içerisine sirke veya arap sabunu katarak, mikrofiber bez ile iyice suyu alınarak parke yüzeyi temizlenerek parlatılabilir.
Beyaz sirke ya da elma sirkesini plastik tahtanın üzerine döküp 5 dakika kadar bekleyiniz. Sirke en iyi doğal temizlik ürünlerinden biridir ve sağlığa zarar vermeden eşyalarınızı kolayca temizler. Geçen 5 dakika sonrasında bulaşık süngerinin yumuşak olan yüzeyi ile tahtayı ovalayınız.
Pamuğa tuz ve sıvı yağ döküp, lekeli yüzeye uygulayın. Leke kaybolana kadar bölgeyi ovalamalısınız. Daha inatçı lekelerde ise, tuz ve yağ karışımını leke üzerine dökmelisiniz. Bu karışım 2 – 3 saat boyunca burada kalmalı ve lekeyi çözmelidir.
Peki, mutfak ürünlerinde ahşap yağlama nasıl yapılır? Temiz ve kuru ahşap yüzeyine, zeytinyağı ya da hangi yağı kullanacaksanız ince bir tabaka halinde uygulayabilirsiniz.
Ahşap yapıya sahip olan mutfak dolaplarınızı haftalık olarak mutlaka temizlemeniz öneriliyor. Ahşap mutfak dolabı temizliği, dolap özelliklerinden dolayı size zorluk yaşatmıyor. Mutfağınızda bulunan ahşap mutfak dolaplarını temizlemeniz için sabunlu su, bulaşık deterjanı ve temiz beze ihtiyacınız oluyor.
Ahşabı korumak için; yağlı boya, pinotex, vernik ve özel koruyucularla yapılan boyama yöntemleri uygulanmaktadır. Yağlı Boya: Günümüzde ahşabın korunması için en çok uygulanan işlem, ahşabın yağlı boya ile boyanmasıdır.
Güneş radyasyonunda bulunan alfa parçacıkları, organik malzeme olan ahşabın içyapısının bozulmasına ve süreye bağlı olarak renginin değişmesine, kararmasına neden olur.
Geniş yüzeylerde iki kapak Pronto® Sabun Bazlı Ahşap Temizleyici'yi 5 litre (yarım kova) ılık suya koyun. Sünger, bez ya da saplı paspas gibi yumuşak bir temizlik malzemesi ile yüzeye uygulayın. Sulandırmadan kullanmayın. Durulama ya da kurulama gerektirmez.
Ahşabın kuru tutulduğunu varsaysak bile yaşayıp gelişmesi için gerekli suyu uzun mesafelerden taşıyan “kuru çürüklük” mantarlarının, termitlerin tahrip edici faaliyetlerini durduramayız. Ahşabı kuru tutmak için başvurulan yöntemlerden biri de yüzeyi su geçirmeyen bir tabaka ile örtmek yani boyamaktır.
Ahşap yapıların ömrü diğer tüm yapı malzemelerinden çok daha uzundur. Gerekli bakım yapılmasa dahi ahşap yapılar 200 yıl rahatlıkla ayakta kalırlar. Dünyanın en eski ve en dayanıklı yapı malzemesi olan ahşaptan yapılan yapılar 800 yıl öncesinden günümüze kadar ulaşmıştır.
Ahşabın su yalıtımı için kullanılan üç yaygın yağ keten tohumu, ceviz ve tung'dur. Tung yağı tipik olarak çoğu ticari üründe bir karışım olarak bulunur. Ham tung yağı genellikle diğer yağlardan daha pahalıdır, bu nedenle genellikle daha küçük ahşap projelerinde kullanılır.
Tik Yağı Özellikleri ve Avantajları
İç ve dış ortamlardaki her türlü ahşabın tazeleme, bakımı ve yenilenmesi için ideal bir yağdır. 2. Ahşaplarda su ve kire karşı yüksek dayanıklılık sağlar.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Keten yağı ahşap koruyucusu olarak iç ve dış mekanlarda kullanılır. Bunun yanında ahşap keten yağı yağlı boya çalışmaları için de sıkça tercih edilir. Masif ahşap yağı yüzey hasarlarında tamir edici bir etkiye sahiptir. Bunlar arasından bitkisel ahşap yağı doğal içeriğe sahip bir yağ çeşididir.
Vazelin. Mobilya çiziğinin bulunduğu yere akşamdan mobilya çiziğinin üstüne vazelin sürülür ve sabaha kadar bekletilir. Bu işlem ahşabı kabartır. Böylece çiziği doldurur.
Ahşap yüzeydeki lekeleri çıkarmak için bir diğer yöntem de su, sirke ve birkaç damla yağ karışımıdır. Bu karışımı ahşap üzerindeki lekeye sürün ve hafifçe ovalayın. Son olarak evde yapabileceğiniz yöntemlerden birisi de tuzdur. Eğer leke temizlenmesi zor ise pamuk üzerine tuz ve sıvı yağ dökerek silin.
Evinizdeki ahşap yüzeylerde oluşan yağ lekeleri ile başa çıkmak için doğal ve etkili bir çözüm var: Sirke ve karbonat! Yağın ahşaptan çıkarılmasına yardımcı olan asidik özellikleri sayesinde, lekeleri hızla ve etkili bir şekilde gideriyor. Sirke, aynı zamanda ahşabın doğal parlaklığını da geri kazandırıyor.
Metal mobilya temizliği için ilk olarak bulaşık deterjanı ile suyu karıştırıp bir sprey haline getirip, lekeye püskürtün. Ardından yumuşak mikrofiber bir bez yardımı ile lekeyi silin. Eğer metal mobilya paslanmış ise sadece leke üzerine olacak şekilde pas sökücü kullanın.
Daha iyi temizlediği için hem de maliyeti az olduğu için, tahta kullanılan yerlerde tahtayı temizlemek için çoğunlukla keçeden yapılan tahta silgileri kullanılır. Kara Tahta Neyle Temizlenir? Artık pek çok yerde tercih edilmeyen kara tahtalar da beyaz tahtalar gibi keçeden yapılan silgiler ile temizlenirler.
Tozunu aldığınız parkenin ilk kirini almak için içine hiçbir şey katmadığınız saf su ile silin. Piyasada bulunan ahşap temizleyicisini ekleyerek ılık su hazırlayın. Yumuşak yapıya sahip mikrofiber bez ile çok ıslatılmadan parke temizliği yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri