Makinenin sıcaklık ayarı ilk 18 gün 37,5 - 37,8 derece aralığında olmalı . Nem ise %55 oranında sabitlenmeli. son üç gün sıcaklık 37,5 dereceye düşürülerek nem oranı %65 seviyesine çıkarılmalı. 21. günde kuluçkaya koyduğumuz yumurtalardan civciv çıkmaya başlayacaktır.
Yaklaşık 20 gün yumurtanın üzerinde yatarak onu sıcak tutan tavuğun görevi tamamlanınca, civciv yumurtadan çıkmaya hazırlanıyor. Civciv gibi narin ve minik bir canlı için yumurtanın sert kabuğunun kırılması çok zor bir görev gibi görünebilir ama endişelenmeyin.
Günümüz çiftliklerinde sadece dişi çinsiyetteki tavuklar bulunmakta olup horoz bulunmadığından yumurtalarda zigot bulunma ihtimali yoktur. Döllenmemiş yumurta gelişerek yumurtlandığından yavru oluşma ihtimali yoktur.
Değilse kısa sürede yumurta bozulmaya, içeriği farklılaşmaya, besleyici özelliği azalmaya başlar. Siz siz olun hurafelere kulak asmayın kuluçkalık olarak kullanacağınız yumurtaları buzdolabında muhafaza edin. Daha çok civciv çıkım performansına ulaşacaksınız ve asla pişman olmayacaksınız...
İlgili 17 soru bulundu
Uzun lafın kısası, neredeyse kesin olarak söyleyebiliriz ki, yediğiniz yumurtalarda embriyo bulunmayacaktır. Buna oldukça yakın derecede yüksek bir ihtimalle, yediğiniz yumurta daha en başından, asla döllenmemiş olacaktır. Kısaca bir ayçiçeği çekirdeği ile bir kuş yumurtası arasında fark yoktur.
İdeal depolama ortamının sıcaklığı 12-13 santigrat derece ve rölatif rutubeti yüzde 75 olmalıdır. Yumurtaların dar ucu baş aşağı gelecek şekilde depolamaları gerekir. Depolanan yumurta, 7 gün boyunca civciv meydana getirebilme özelliğini muhafaza eder, fakat sonraki günler bu olasılık hızla düşer.
Kuluçka makinemize koyacağımız yumurtaların döllenmiş yumurta yani horozlanmış tavuk yumurtası olması gerekmekte. Markette satılan horozlanmamış yumurtalar kesinlikle kuluçka makinesi içine koyulmaz, civciv çıkmaz. Eğer kendi tavuklarınız var ise ve kümesinizde horoz yoksa bu yumurtalarda dölsüzdür civciv çıkmaz.
Döllenmenin gerçekleşmiş olması da kadının beklenen adet kanamasının gecikmesine neden olur. Döllenmenin gerçekleşip gerçekleşmediği net olarak kanda yapılan gebelik testi tespit eder. Adet kanaması 10 gün kadar gecikirse de idrarda yapılan gebelik testi ile gebelik tespiti yapılabilir.
Tavuklar, horozlu veya horozsuz yumurtlar. Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez.
Civcivlerin sağlıklı olarak yumurtadan çıkabilmesi için özellikle 36-37 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini ve bunu da termostat yardımıyla sağladığını anlatan Savaşkan, bu süreçte civcivler için en büyük tehlikenin elektriklerin kesilmesi olduğunu belirtti.
Genel olarak hobi kuluçka makinesi fiyatları 600 – 2000 Tl arasında değişmektedir. Otomatik hobi kuluçka makineleri ise 900 ila 3000 TL arasında bir fiyata sahiptir. Ticari kuluçka makinelerinin kapasitesi daha fazla olduğu için fiyatlarındaki artış da bir o kadar fazladır.
Kabuğu ince, kalın, çatlak veya pürüzlü olmamalıdır. Yıkanmış yumurta kuluçkada kullanılmaz. Kirli yumurtalar ve yer yumurtaları temiz folluk yumurtalarına nazaran daha az çıkarlar ve kontaminasyonu ( Mikrop Bakteri ) tüm kuluçkaya yayarlar. Hava boşluğu küt uçta olmalı, içinde lekesi bulunmamalıdır.
Döl kontrolü, kuluçka döneminin 7 ve 14.günü yapılmasını tavsiye etmeteyiz. Daha erken ise yapılması mümkün ama gelişen embriyonun fark edilmesi zor olmaktadır. Bu yüzden 7 gün beklemeniz gerekmektedir.
Örnek olarak tavuk yumurtasının kuluçka süresi 21 gündür. 18 gün gelişim bölümünde tutulan yumurtalar son 3 gün için çıkım bölümüne aktarılırlar.
Yalnız yarım gün civcivlerin kuluçkahane içinde kuruma ihtiyacı olduğunu düşünürsek tam olarak kuluçka süresi 21 gün olur. Civcivlerin gagası ile yumurtayı ilk çatlattığı dönemden sonra civcivin tamamen yumurtadan çıkılmasına yaklaşık olarak 10-12 saatlik bir süre vardır.
Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır. İlk aşama 6. günde başlayan, yapışma, tutunma aşamasıdır. Hücre topunun en dışındaki hücreler özelleşerek bu tutunmayı sağlayan özel kimyasal maddeleri salgılarlar ve rahim iç tabakasına tutunurlar. Rahim iç tabakasındaki hücreler su ve besinle doludur.
Embriyo Yumurta kuluçka sürecinde fazla neme maruz kalırsa civcivin hava boşluğu kapanır ve civciv doğmadan ölür. Makinede az nem ortamı olursa bu kez hava boşluğu büyür, yumurta sıvı kaybeder ve civciv ölür. Ayrıca 40 derece üzeri sıcaklığa kalırsa embriyon iken ölür.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin nedeni döllenmeden sonra, anne kanında beta hCG, östrojen ve progesteron hormonlarının artmaya başlamasıdır.
Civcivler kuluçkadan çıktıktan en geç 24-48 saat sonra yem yemeye ve su içmeye başlamış olmalıdır. Bu süre ne kadar kısa olursa civciv zayiatı o kadar az olur. Civcivlere ilk günlerde el sulukları ile su, el yemlikleri ile yem verilir.
1 Kuluçka cihazında yetersiz ısı, yetersiz havalandırma, yetersiz nem ve çevrilme olmuştur. 2 Makine içerisinde yumurtalar arasında muhtemel bir enfeksiyon bulaşması olmuştur. 3 Damızlık sürülerde yumurtalarda vitamin veya mineraller eksikliği olmuştur.
"Yumurtadan çıkan tavuk değil, civcivdir." diye düşünen okurlarımız için: "Tavuk" sadece bu yazının konusu olan kuşun dişilerinin ismi değildir, aynı zaman Gallus gallus domesticus alt türünün Türkçedeki adıdır.
Ancak 38,7 derecenin üzerine çıkan sıcaklıklarda sorun başlar ve farkedilmez ise birçok civcivin yumurta içinde embriyonal ölümlerine yol açar . Kuluçka makinelerinde embriyonun sağlıklı gelişimi için gerekli olan 2. En önemli parametre ise nem dir .
Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Tavuklarda ve dişi hindilerde sperm, dölleme yeteneğini genital kanalda 3-10 hafta arası bir süre kadar koruyabilmekle beraber tavuk- larda 5-7 gün, hindilerde ise 14-21 günden sonra yumurtalardaki döllenme oranlarının düştüğü bilin- mektedir (Lorenz 1950; Lake and Stewart 1978).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri