Tik Yağı Nedir? Tik yağı (Teak Oil), doğal yağlarla formüle edilmiş, özel koruyucu katkı maddeleri ile hazırlanmış ahşabı besleyen ve koruyan yağdır. Tik yağı (Teak yağı) ahşap koruma yağı ya da ahşap bakım ürünü olarak da bilinir.
Keten yağı ahşap koruyucusu olarak iç ve dış mekanlarda kullanılır. Bunun yanında ahşap keten yağı yağlı boya çalışmaları için de sıkça tercih edilir. Masif ahşap yağı yüzey hasarlarında tamir edici bir etkiye sahiptir. Bunlar arasından bitkisel ahşap yağı doğal içeriğe sahip bir yağ çeşididir.
Bir miktar zeytinyağını, ahşap yüzeyin üzerine dökün. Kuru bir bez yardımıyla yağı, ahşap yüzeye yayın. 3-5 dakika beklettikten sonra başka bir bez yardımıyla yağı ovarak parlatın. Daha sonra temiz bir bez yardımıyla yağın fazlasını alabilirsiniz.
Basınç uygulanmayan yöntemler: Ahşabın yüzeyine fırça ile koruyucu bir boya, vernik gibi malzemeler sürülür. Bu sürme yöntemidir. ikinci basınç uygulanmayan yöntem ise batırmadır. Batırma yönteminde ise ahşaplar bir çözeltiye batırıp çıkarılarak dış etkenlerden gelebilecek zararlara karşı korunmuş olur.
Ahşap kesme tahtasının yağlanması, ahşap üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Ahşap kesme tahtasını yağlamak için kokulu ve tatsız bir yağ kullanmak en iyi tercih olacaktır. Badem veya üzüm çekirdeği yağı iyi seçimlerden biri olacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Ahşap bezir yağı ahşabın rengini koyulaşmasını sağlayarak ağaç damarlarının daha belirgin hale gelmesini sağlar. Bezir yağı ahşap yüzeylerde boyama öncesi ilk astar olarak kullanılabilir. Tek başına ahşabın derinliklerine kadar nüfuz ederek uzun süre doğal dokusunu korumayı sağlar.
Vazelini bir kaba koyduktan sonra alkol ile karıştırabilirsiniz. Ahşap yüzeye ince bir tabaka olarak uygulayabilir ve daha sonra temiz bir bez ile silebilirsiniz. Hangi yöntemi uygulayacak olursanız olun gerektiği zaman profesyonel destek almaktan asla çekinmemelisiniz.
Yağlı Boya:
Yapılan ilk işlem; ahşabın daha iyi korunması ve yağlı boyanın daha rahat uygulanabilmesi için yüzeyin “astar boya” adı verilen malzemeyle boyanmasıdır. Uygulamada kullanılan yağlı boyanın cinsine göre, çabuk kuruyan (selülozik) veya daha geç kuruyan (sentetik) astar boya kullanılmaktadır.
Günlük yaşamda ahşabın oluşturduğu yanma tehlikesini önleyebilmek için amonyum tuzları ve boraks gibi kimyasal maddelerle işlem gördürmek suretiyle ahşabın tutuşma süresini uzatmak mümkündür. Yapılarda taşıyıcı eleman olarak kalın kesitli ahşap kullanılmışsa ahşabın dış kısmı yanar, kömürleşir.
Vazelin. Mobilya çiziğinin bulunduğu yere akşamdan mobilya çiziğinin üstüne vazelin sürülür ve sabaha kadar bekletilir. Bu işlem ahşabı kabartır. Böylece çiziği doldurur.
Bu Kelimenin doğru şekilde yazılış hali 'zeytinyağı' olarak öne çıkar. Yani bitişik olarak ele alınması ve buna paralel olarak kullanılması gerekir.
İyi verniklenir. Su boyaları ile zor boyanır. AĞIRLIĞI: Hava kurusu özgül ağırlığı 0.68 gr/cm3 tür.
Sote, kızartma, ızgara, fırın ve aklınıza gelebilecek tüm pişirme yöntemlerinde zeytinyağı kullanabilirsiniz. Zeytinyağı, yemekteki malzemelerin eklenen baharatı özümsemesini, başlangıçların lezzetinin doruk noktasına çıkmasını, tatlıların hafif ve dayanılmaz bir lezzete sahip olmasını sağlar.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Teak Oil - Tik Yağı ( Ahşap koruma yağı - Ahşap Bakım Ürünleri ) Ahşaptan üretilmiş dış mekan mobilyaları ve ahşap ürünlerinizin maruz kaldığı aşınmaları önlemek ve eşyalarınızın ömürlerini uzatmak için geliştirilen Tik Yağı doğal yağların karışımı ve özel koruyucu katkı maddeleri ilavesi ile hazırlanmıştır.
Tik yağı (Teak Oil), doğal yağlarla formüle edilmiş, özel koruyucu katkı maddeleri ile hazırlanmış ahşabı besleyen ve koruyan yağdır. Tik yağı (Teak yağı) ahşap koruma yağı ya da ahşap bakım ürünü olarak da bilinir.
Ahşabın kuru tutulduğunu varsaysak bile yaşayıp gelişmesi için gerekli suyu uzun mesafelerden taşıyan “kuru çürüklük” mantarlarının, termitlerin tahrip edici faaliyetlerini durduramayız. Ahşabı kuru tutmak için başvurulan yöntemlerden biri de yüzeyi su geçirmeyen bir tabaka ile örtmek yani boyamaktır.
Ahşap yapıların ömrü diğer tüm yapı malzemelerinden çok daha uzundur. Gerekli bakım yapılmasa dahi ahşap yapılar 200 yıl rahatlıkla ayakta kalırlar. Dünyanın en eski ve en dayanıklı yapı malzemesi olan ahşaptan yapılan yapılar 800 yıl öncesinden günümüze kadar ulaşmıştır.
Ahşabın biyolojik ve fiziksel etkenlere karşı korunmasını 2 ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlardan birincisi Ön Koruma olarak adlandırdığımız ve kimyasal yollarla yapılan emprenye işlemi, ikincisi ise UV dayanımlı vernik, boya ve yağ uygulamaları ile yaptığımız koruma yöntemi.
Emprenye işleminden sonra ahşap malzemeyi uygun bir şekilde istifleyin. Emprenye işlemi sonrası ahşap üzerine boya/vernik uygulaması yapmak için en az 24 saat kurumasını bekleyin.
Yumuşak neredeyse kuru bir bez kullanın, ıslak değil nemli olsun. Ağaç boyanmışsa, ahşabı yumuşak bir ahşap yağıyla temizleyin ve ardından nemlendirici bir cila uygulayın. Ahşabı korumak için, her zaman yumuşak pamuklu bez kullanın ve çalışırken eldiven giymeyi ihmal etmeyin.
Vernik uygulaması öncesinde, yüzeyin temiz ve kuru olması gerekmektedir. Eğer yüzeyde eski bir vernik veya boya tabakası varsa bu tabakanın zımpara yardımıyla çıkarılması önemlidir. Zımpara işlemi sonrasında, yüzeyin tozdan arındırılması için bir bez ile silinmesi tavsiye edilir.
Bunun için ağacın cinsine göre Keten yağı veya tik yağı kullanılabilir. - Meşe, dişbudak ve ceviz ve benzeri çok bulunan ağaçlarda Keten yağı mükemmel sonuç verir. Keten yağı ahşabı rutubete karşı koruma amaçlı sürülür. Terlans Ağartılmış Keten Yağı bu amaçla kullanılabilir.
Günümüzde ahşap boyama için akrilik boyalar daha sık kullanılmaktadır. Boyanın üzerine vernik kullanılması da önerildiği için boyadan sonra kullanmak üzere bir de vernik alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri