Akrilik boya ile evde mobilya boyalar; ahşap, plastik, metal, beton vb. ürünler için uygundur. Akrilik boyaların parlak, yarı-mat ve mat görünen çeşitleri mevcuttur. Su bazlı panel kapı boyaları da akrilik boya sınıfına girdiği için mobilya boyamak için kullanabilirsiniz.
Ahşap boyama yapmak için kullanabileceğiniz en iyi boya türü Cadence Multisurface Akrilik Boya çeşitidir.
Ahşap dış cephe boyası yüksek elastikiyet ve yapışma sağlamalıdır. Çevreci olması ve suya dayanıklılığı nedeniyle su bazlı boyalar tercih edebilirsiniz. Ahşap ev boyama uzun zaman gerektiren ve birkaç işlemin aralıklı tekrarıyla sonuç veren bir süreçtir.
Temiz zımpara olmalı, kaliteli boyalar kullanılmalıdır. Kalitesiz boyalarla yapılan obje kötü görüntü vermektedir. MDF'nin yüzeyine dikkatlice bakılmalı, pürüzsüz ve düz bir yüzey olmalıdır. Ahşap boyama aşamasına geçildiğinde, fırçanın batırıldığı renkler karıştırılmamalıdır.
Daha sonra yağlı boya; fırça, rulo ve boyama tabancaları ile yüzeye uygulanmaktadır. Yağlı boya tabakasının ahşap elemanları koruyabilmesi için, ahşap yüzeye düzgün ve boşluksuz olarak uygulanması gerekmektedir. Yağlı boya, ağacın deliklerini kapatmakta ve iyi bir koruma sağlamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Ahşabın daha uzun süre kullanımını sağlamak ve daha estetik bir görünüm kazandırmak için ahşap koruyucu vernik kullanılır. Vernik çeşitleri, sürüldükleri yüzeye; parlak, mat ya da yarımat görünüm verirler. Ahşabın gerçek rengini ortaya çıkarırken uzun yıllar boyunca yüzeyi darbelerden ve bozulmalardan korur.
Ahşap ile uyum sağlayan duvar renklerinin başında gri, bej, krem ve beyazın tonları gelir. Ceviz ve kestane gibi koyu tonlu ahşap mobilyaların varsa, bu soft renklerle dekorasyonunu dengeleyebilirsin. Eğer kızıl ve turuncu alt tonlu ahşap mobilyalar kullanıyorsan, duvarlarında yeşil ve açık maviyi tercih edebilirsin.
Sprey boya; ahşap, metal, beton, plastik, seramik, cam, kağıt, karton vb. her türlü yüzeyde kullanılabilir ayrıca Graffiti sanatçıları tarafından kullanılan sprey boyalar ile renkli ve canlı sanat eserleri çıkabilir.
Ahşap boyamada su bazlı, sprey ya da yüz kat vernik kullanılabilir.
Su bazlı boya, yağlı boyaya göre daha avantajlıdır çünkü: Daha hızlı kurur. Çevre dostudur. Kokusuzdur veya daha az koku yayar.
Listemizin ilk sırasında Polisan Akrilik Sprey Boya var. 400 ml'lik sprey formdaki ürün, dolap ve mobilya boyamak için oldukça pratik. Akrilik esaslı ve solvent bazlı ürün, hızlı kuruma özelliği sayesinde saatlerce bekleyerek zaman kaybetmenizin önüne geçiyor.
Su bazlı olmayan tüm boyalar ile vernikli ve verniksiz olarak ahşap boyaması yapabilirsin. Bunun için öncelikli olarak su bazlı olmayan duvar boyası seçtiğinden emin olmalısın. Su bazlı boya seçiminde ısrar edersen de akrilik su bazlı boya seçebilirsin.
Ahşap boyamada akrilik boya kullanılır.
Vernikli ahşaplar, temizlendikten sonra hemen kurulanmalıdır. Aksi taktirde ahşapların üzerine boya sürülmesi zorlaşır. Vernikli ahşap boyanır mı sorusunun bir diğer aşaması ise ahşabın yüzeyinde bulunan çukurları doldurmaktır. Yüzeyde bulunan bu çukurları doldurularak istenmeyen sonuçların önüne geçilebilmektedir.
Akrilik boya ile evde mobilya boyalar; ahşap, plastik, metal, beton vb. ürünler için uygundur. Akrilik boyaların parlak, yarı-mat ve mat görünen çeşitleri mevcuttur. Su bazlı panel kapı boyaları da akrilik boya sınıfına girdiği için mobilya boyamak için kullanabilirsiniz.
Sprey boya üzerine vernik 3-4 kat olarak uygulanabilir. Kullanılan yüzeye göre ikinci ve üçüncü katlar 1 saat arayla uygulanmalıdır. Vernik son derece yanıcıdır, bu yüzden uygulanan alanda yeterli havalandırma olmasına dikkat edilmelidir.
Ahşap boya çeşitleri arasında; sprey boyalar, su bazlı boyalar, akrilik ahşap boyası, yağ bazlı ahşap boyası, sentetik boya gibi birçok seçenek yer alıyor. Ahşap boyası sadece ahşabın renklendirilmesini değil aynı zamanda korunması ve parlatılmasını da sağlıyor. Bunun için üretilen özel ahşap boya çeşitleri de mevcut.
Zımparasız Mobilya Hangi Boya ile Boyanır? Zımparasız mobilya akrilik su bazlı boya çeşitleri ile boyanarak, en iyi sonucu verebilir.
Bir dış yüzey eskiden yağlı boya ile boyandıysa iyi cins bir yağlı boya ile tekrar boyanabilir. Lateks yerine yağlı boya tavsiye edilmesinin nedeni, lateksin yağlı boya üzerine uyum göstermemesidir. Çünkü yağlı boya zamanla sertleşmeye devam eder.
Ahşap boyama malzemeleri, piyasada rahatlıkla bulunan ve düşük bir bütçeyle temin edebilen temel hobi ürünleridir. Akrilik boya, yağlı boya, profesyonel fırça çeşitleri, cila/vernik ve yüzeye uygun bir zımpara ile bu eğlenceli aktivite başarıyla tamamlanabilir.
Yağ bazlı ahşap boyalar, pürüzsüz yüzeyler elde etmek isteyenler için iyi bir seçimdir. Mat ya da parlak bir görünüm verebildiği için her türlü ahşapta kullanılabilir. Boyayacağınız eşyanın üzerinde çok fazla çatlak varsa ahşap yağı derinlere inerek tüm tutarsızlıkları kapatır.
Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar.
Ahşap Yapıların Dezavantajları
Her nokta ve doğrultudaki statik özellikleri eşit değildir. Böcekler, mantarlar ve bakteriler ahşabın bozulmasına ve çürümesine neden olabilirler. Ses yalıtımı yönünden zayıftır. Yangın dayanımının yüksek olmasına karşı kolay tutuşan bir malzemedir.
Aslında tüm ahşap malzemeler için boyama ve verniklemenin ilk adımı zımparadır. Zımpara ahşabın yüzeyini temizler ve boya ve vernik için elverişli bir yüzey sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri