¼ oranında sirkeyi 1 litre suyla karıştırdıktan sonra tahta zemini silin. İlk günkü parlaklığına kavuştuğunu göreceksiniz. Bununla birlikte suya karşı tahta zeminlerinizi korumanız da renginin ve dokusunun canlılığında oldukça önemli.
Ahşap zeminleri temizlerken yüzey temizleyicinin yanı sıra 1-2 damla zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, jojoba yağı veya badem yağı kullanılabilir. Yağlar tek başına kullanılmamalı ve limon suyu veya beyaz sirke ile dengelenmelidir. Ahşap yüzeyleri parlatmak için doğal ve sağlıklı olan bu yöntem tercih edilebilir.
Ahşap Mobilyalarınız İlk Günkü Gibi Olsun
Bir yaprak kağıt havluyu zeytinyağı şişesinin ağzına bastırın, şişeyi eğin ve birkaç damla zeytinyağı ile mobilyanızı silin. Birkaç damla zeytinyağı ahşap mobilyanızın parlaması için yeterli. Ayrıca, ahşap yüzeyleri temizlerken su temasından kaçınmalısınız.
Ahşap kapılar birçok evde yaygındır. Temizlemesi kolaydır, ancak harika görünmeleri için yapmanız gereken bazı özel durumlar vardır. Kapı için ahşap temizliği, sık sık toz alma ve yumuşak sabunla temizleme gerektirir. Nazik bir temizlik için ılık suyla karıştırılmış yumuşak bulaşık sabunu kullanabilirsiniz.
Bunun için zeytinyağı ve limonu iyi bir şekilde karıştırmalı ve elde ettiğiniz karşımı sprey şişesine boşaltmalısınız. Daha sonra temizlemeyi düşündüğünüz yüzeyin üstüne sıkarak mikrofiber bezle ovabilirsiniz. Profesyonel Destek Almak Gerekli mi? Vazelin, ahşap parlatmada tercih edilen bir diğer yöntemdir.
İlgili 29 soru bulundu
360 veya 400 civarında bir numaraya sahip ince zımpara kağıdı seçin. (Zımpara kağıdı ile çalışırken, daha yüksek sayılar daha ince tanecikleri gösterir. Artık talaşı nemli bir bezle silin. Yanık izini kazımayı ve ahşabın yüzeyini zımparalamayı bitirdiğinizde, küçük bir talaş yığını ile bırakılacaksınız.
Güneş radyasyonunda bulunan alfa parçacıkları, organik malzeme olan ahşabın içyapısının bozulmasına ve süreye bağlı olarak renginin değişmesine, kararmasına neden olur.
Pamuğa tuz ve sıvı yağ döküp, lekeli yüzeye uygulayın. Leke kaybolana kadar bölgeyi ovalamalısınız. Daha inatçı lekelerde ise, tuz ve yağ karışımını leke üzerine dökmelisiniz. Bu karışım 2 – 3 saat boyunca burada kalmalı ve lekeyi çözmelidir.
Kimyasal temizlik ürünleri yerine zararlı olmayan sirke kullanımı, ev hanımlarının en önemli tercihidir. Mobilya gibi yüzeylerin temizliğini içinde su olan bir sprey şişesine 3-4 yemek kaşığı sirke ekleyerek yapabilirsiniz.
Ahşap yapıya sahip olan mutfak dolaplarınızı haftalık olarak mutlaka temizlemeniz öneriliyor. Ahşap mutfak dolabı temizliği, dolap özelliklerinden dolayı size zorluk yaşatmıyor. Mutfağınızda bulunan ahşap mutfak dolaplarını temizlemeniz için sabunlu su, bulaşık deterjanı ve temiz beze ihtiyacınız oluyor.
Sirkenin asitli yapısının zarar verdiği diğer bir nokta ise ahşap mobilyalar. Sirke bu mobilyaların cilasını sökerek soluk gözükmesine yol açabilir. Yine ahşap temizleyici ürünler bu konuda daha doğru bir seçim olabilir.
Cam, plastik ya da ağaç kesme tahtalarını kirden ve lekeden arındırmak için tüm yüzeye karbonat serpiştirin. Karbonatın birkaç dakika yüzeyde kalmasını sağlayın ve sonrasında süngerle dairesel hareketler çizerek temizleyin. Karbonat doğrama tahtası üzerinde bulunan lekeyi ve yağı söküp atacaktır.
Daha iyi temizlediği için hem de maliyeti az olduğu için, tahta kullanılan yerlerde tahtayı temizlemek için çoğunlukla keçeden yapılan tahta silgileri kullanılır. Kara Tahta Neyle Temizlenir? Artık pek çok yerde tercih edilmeyen kara tahtalar da beyaz tahtalar gibi keçeden yapılan silgiler ile temizlenirler.
Sirke ve Karbonat
Üzerine 1 paket karbonat ve 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Malzemelerin üzerini geçecek şekilde, kaynar su ekleyin ve kaynamaya bırakın. 15 dakikanın ardından tahta kaşıktaki kirlerin suya karıştığını görebilirsiniz. Temizlenen kaşıkları soğuk suyla durulayın ve kurutun.
Peki, mutfak ürünlerinde ahşap yağlama nasıl yapılır? Temiz ve kuru ahşap yüzeyine, zeytinyağı ya da hangi yağı kullanacaksanız ince bir tabaka halinde uygulayabilirsiniz.
Geniş yüzeylerde iki kapak Pronto® Sabun Bazlı Ahşap Temizleyici'yi 5 litre (yarım kova) ılık suya koyun. Sünger, bez ya da saplı paspas gibi yumuşak bir temizlik malzemesi ile yüzeye uygulayın. Sulandırmadan kullanmayın. Durulama ya da kurulama gerektirmez.
Yüzeylerin türüne göre farklı temizlik sirkesi kullanılabilir. Cam, fayans veya paslanmaz çelik gibi yüzeyleri temizlerken de etkilidir. Ayrıca mobilyaların ve halıların temizliğinde de kullanılabilir.
Bunun için yalnızca doğal sirke ve karbonata ihtiyacımız var. 800 ml elma sirkesi içerisine 200 ml (yaklaşık 1 su bardağı) ılık su ve bir çay bardağı kadar da karbonat ekleyerek karıştırın. Yumuşatıcınızın daha güzel kokması için zevkinize göre doğal bitki yağlarından birini ekleyin.
Sirke ve su ile toz almak, ev eşyalarındaki bakterilerin yok edilmesine yardımcı olabilir. Çamaşır suyu ve diğer temizlik ürünlerinden rahatsız olanlar için bu doğal ve zararsız bir seçenektir. Sirke, nem önleyici ve kaşıntı önleyici özelliklere sahip olduğundan ev temizliğinde güvenle kullanılabilir.
Sirke, aynı zamanda ahşabın doğal parlaklığını da geri kazandırıyor. Karbonat ise, yağ lekelerinin üzerindeki yağı emme özelliği sayesinde, lekeyi tamamen yok etmeye yardımcı oluyor. Karbonatın emici gücü, yağ lekelerinin üzerinde hızla etki ederek, lekenin tamamen yok olmasını sağlıyor.
Ahşap yüzeydeki mürekkep lekesini çıkarmak için ilk öneri olan doğal malzeme domatestir. Tıpkı eldeki mürekkebi çıkarmada yaptığı etkiyi ahşap yüzeyde de gösterir ve mürekkep lekesini yok eder. Bir diğer öneri ise diş macunudur. Diş macunu diş temizliğinin yanı sıra leke çıkarmada da çok etkilidir.
Lekenin üzerine ispirto uygulayın. 4 litre suyun içine ½ fincan beyaz sirke ekleyin, lekenin üzerine uygulayın. Uygulamadan sonra , yumuşak bir bez ile alanı kurulayınız.
Ahşap ıslanıp, kısa sürede kurursa çürümez, ama yapılan izolasyon ahşabın kurumasını engellerse, çatı ahşabının çürümesi problemiyle karşı karşıya kalınır.
Rutubet ve mantarlar ahşabın çürümesine neden olmaktadırlar. Zehirli mantarlar ahşabı çürütürken, zararsız olarak nitelenen zehirsiz küf mantarları ise; ahşabın görünümünü ve rengini bozmaktadır. Bunlardan etkilenmemek için emprenye işlemi uygulanmalıdır.
İşe mobilyanızın tozunu alarak başlayın.
Genel temizlikte olduğu gibi beyaz mobilya temizliği için ilk adım tozların alınmasıdır. Beyaz ahşap mobilyalardaki toz birikintilerini temizlemek için bir süngeri veya aşındırıcı olmayan bir bezi hafifçe nemlendirin, ardından mobilyayı yumuşak, dikey hareketlerle nazikçe silin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri