Fırçanızı sabunlu suyla iyice yıkayın ve su temiz akana kadar durulayın. Temiz bir bez üzerinde kurumaya bırakın. Yağlı boya mı kullanıyorsunuz? Sonrasında fırçalarınızı temizlemek için tiner ya da daha iyisi; özel bir fırça temizleyicisine ihtiyacınız olacak.
Beyaz sirkeyi kaynatın, ardından kaba dökün ve sertleştirilmiş fırçayı doğrudan içinde 15 dakika bekletin. Fırçanın kılları yumuşamışsa üzerine dokunun, bu durumda sabunlu su ile temizlemeye devam edebilir ve ardından temiz su ile durulayarak bitirebilirsiniz.
Fırçayı ve Ruloyu Temizleyin
Bunun yerine ılık su içeren bir kapta (yaklaşık 40 derece) fırçayı ve ruloyu 2 saat bırakın. Boyut olarak daha büyük olan silindirler, birden fazla temizleme döngüsüne ihtiyaç duyabilir. Fırça ve ruloyu kaptan çıkarın ve eski bir kağıtla veya kuru bir bezle kurulayın.
Kurumuş boya fırçalarının temizliğinin zor olduğu ve bunun için sentetik tinerin yetersiz kaldığı yazılmaktadır. Kurumuş boyların fırçadan arındırılması için ve "selülozik tiner boyayı çıkarır mı?” sorusuna yanıt için selülozik tiner kurumuş boya kalıntılarına önerilmektedir.
Fırçalarınızı ılık suyun altında baş aşağı şekilde tutun. Dik tuttuğunuzda fırça kıllarını fırçaya yapıştığı yer zarar görebilir, bu da fırçanızın ömrünü kısaltır. Temizleyicinin üzerine sıvı sabun ya da şampuan benzeri bir temizleyici ürün uygulayın. Islak fırçanızı temizleyicinin tırtıklı yüzeyine sürterek köpürtün.
İlgili 34 soru bulundu
Boyalı fırçanızı birkaç saat selülozik tiner dolu kapta bekletip ardından yine aynı madde ile yıkayarak boya kalıntılarından kurtulabilirsiniz.
Boyama işlemi sırasında çok fazla kat uygulanmaması, Yüzey bir kat daha boyanacaksa öncelikle uygulanan boyanın tamamen kurumasıdır. Koyu renkli yüzeyler, daha açık bir renge boyanacaksa kat kat uygulama yapmak yerine astar kullanılması gerekmektedir. Bu sayede fırça izinin kalması engellenmiş olacaktır.
- Boyama işlemi bittikten sonra boyanın fırçanın üzerinde kurumasını önlemek için hemen su dolu bir kabın içine koyun. - Fırça suyun içindeyken kullanmadığınız bir tarakla boyanın daha kolay temizlenmesini sağlayabilirsiniz. - Suyun içinden çıkardığınız boya fırçasını tinerin içine koyarak son kez temizleyin.
Saç fırçasında oluşan kir tabakası için ise fırça bir ya da iki saat sirkeli suda bekletilmelidir. Daha sonra yıkanıp kurutulmalıdır. Plastik taraklarda yüksek ısıdan kaçınmak gerekmektedir. Bu yüzden karbonatlı ılık suda plastik fırça tarak bekletilerek kirden arındırılmaktadır.
Vernikli Fırça Sirkeli Suyla Temizlenebilir
Sirke, sertleşmiş boya ve vernikleri çözerek temizlemeye yardımcı olur. Yarım bardak sirkeyi bir kaba sıcak suyla karıştırın ve fırçayı bu suya batırıp ovun. Ardından fırçayı temiz suyla durulayın. Fırçayı temizledikten sonra, fazla suyu sıyırarak kurutun.
Rulo ve fırça izleri boyanızı duvarlarınıza sürerken yanlış uygulama yaparken, seçmiş olduğunuz boyanın kalitesinden ya da fırçanızdan dolayı oluşan izlerdir. Boyanız da fazla inceltici yani su veya tiner kullandıysanız bu hata da duvarlarınızda izlere neden olacaktır.
Bir kabın içine fırçanın kıllarını kapatacak kadar tiner dökün. Ardından da fırçayı kabın içine yerleştirin. Tıpkı boya yaparken gezdirdiğiniz gibi fırçayı, kabın içinde tinerle temas etmesine dikkat ederek gezdirin. Fırça boyadan tamamen arınana kadar işleme devam etmelisiniz.
Bu kapsamda 1 lt yağlı boya için de tiner kullanmak gerekir. Tiner uygulamasını müteakip derhal boya incelir ve kullanım için uygun hale gelir. Tinerin az ya da çok kullanımı durumunda boyadan istenen etki elde edilemez.
Her gün kullanılan taraklar ayda bir kere olmak üzere sirkeli suda bir gece bekletilebilir. Sirkeli suya biraz da karbonat eklemek çok daha etkili bir temizlik sağlayabilir. Bu işlem sonrasına tarak temiz suyla yıkanabilir ve ince uçlu küçük bir fırça yardımıyla detaylı bir şekilde temizlenebilir.
Fırça ve rulo temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler
Son aşamada fırça ve rulo kurumak üzere temiz bir bez üzerine bırakılabilir. Kurutma işlemi için saç kurutma makinesinden de yararlanabilirsin.Çalışmanda yağlı boya kullandıysan fırça ve rulo bakımında kullanılan özel bir temizleyiciye ya da tinere ihtiyacın olacak.
Bazı durumlarda boya lekesi kuruduğu zaman tiner bu konuda en önemli kullanım aracıdır. Aynı zamanda amonyak ve ardından pudra döküme eşliğinde ıslak bir bez ile yine boya lekesi çıkar. Boya lekesi henüz kurumamış ise o vakit ıslak nemli bir bez ile silmek de yine cümleyi çıkarabilir.
Dipten ve derinlemesine bir temizlik için taraklarınızı sirkeli suda bekletin. Sirke asidik yapısından dolayı tarak üzerinde biriken kalıntıları doğal yolla temizleyecektir. Yaklaşık 10-15 dakika bekletmek yeterlidir. Bir diğer yöntem ise tarakları sirkeli ve karbonatlı suda bekletmektir.
Taraklar karbonatlı ve sirkeli suyun içerisinde bekletilerek temizlenebilir. Bir kavanoz içerisine su ve 1 bardak sirke konulmalıdır. Bu işlemin ardından karbonat atıp karıştırılmalıdır. 10 dakika boyunca tarak kavanoz içerisinde bekletilmelidir.
Güneşlenme, havuz ve deniz sırasında koruyucu ürün kullanın. Saç, gün boyu, kireç, sigara dumanı, yağmur ve hava kirliliği yüzünden tozlanıp kirlenir. Bir de bunlara uzun süreli güneşlenme, sıcak kurutma, perma ve boya gibi etkenler eklenince saçın yapısında değişiklikler oluşmaya başlar.
Kullanılan boya su bazlı ise ılık su ve deterjan yardımıyla fırçalarınızı kolayca temizleyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey bir kaba ılık su ve deterjan koyarak fırçaları içine atmanız. Daha sonra fırçalarınızı kabın içinde daireler çizerek boyadan arındırabilirsiniz.
Çok sıcak su hem fırçanın kıllarına zarar verebilir, hem de fırçanın dökülmesine neden olabilir. Makyaj fırçalarını temizlerken en sık kullanılan yöntem, bebek şampuanı ile yıkamak. Nazik bir temizleme yapan bebek şampuanları sayesinde fırçalar yıkandıktan sonra yumuşacık oluyorlar.
Etrafa yayılan badana lekesi terebentin denilen bir madde ile silinerek kolaylıkla çıkarılabilir. Ancak terebentinin ılık olması gerekmektedir. Badana lekesi genel olarak tiner yardımı ile de çıkabilir. Lekenin olduğu bölgeye tiner dökmek yeterli olacaktır.
Sünger rulo ile her türlü akrilik boya çalışması ve akrilik vernik uygulaması yapılabilir. Sünger rulonun en faydalı yanı çok rahat kullanılması ve iz yapmamasıdır.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır. Bu da duvarda nahoş bir görüntüye sebebiyet verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri