Masif ahşapların eğilmesini sağlayan etkenlerden bazıları; bulunduğu ortamdaki nem oranı, kerestenin türüdür. Her ahşap belli oranda hareket edebilir. Ağaçların işlemesini engellemek için bekletirken aralıklı ve her yerinden hava alacak şekilde, sürekli güneş ışığından kaçınarak saklamamız gerekmektedir.
Ahşap neme maruz kalırsa şişer, kuruyunca büzüşür, fazla kuruysa çatlar ve nem oranı çok fazla olursa çürümeler başlar. Ahşabın özündeki su miktarının azalması, ahşabın kurumasına, çatlamasına ve büzülmesine neden olur.
* Ahşap malzemeler depreme ve farklı iklim koşullarına dayanabilir. Ahşap, kimyasal sıvılar ile işlenerek böcek tahribatı ve çürümesi tamamen önlenebilen bir malzemedir. * Odunsu dokusu, diğer bitki dokularına göre en dayanıklı olanıdır. * Ahşap kolay yandığı düşünülen bir malzemedir.
Masif ne demek sorusunu, ağacın doğal yapısına müdahale edilmeden elde edilen ahşap türü olarak yanıtlamak mümkündür. Çam ağacı, köknar ağacı ve kayın, gürgen, ladin gibi ağaç çeşitlerinin tomurcuklarından elde edilen masif, doğadaki gibi işlenmemiş ve doğal hali ile karşımıza çıkmaktadır.
MDF (Orta Yoğunlukta Levha), ahşap parçacıklarından üretilen bir üründür ancak ahşaptan daha güçlü değildir. Strese maruz kaldığında bölünebilir veya çatlayabilir. Suyu ahşaptan daha hızlı emebilir. Bu yüzden şişmeye ve hasara neden olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
MDF ve Sunta Arasındaki Farklar
- MDF, kalın ağaç kalıntılarının ve odunların reçine ve tutkal ile bir araya getirilip çok yüksek ısı ve basınç altında preslenmesi sonucu elde edildiği için talaş kullanılarak üretilen suntaya göre çok daha dayanıklıdır ve daha uzun ömürlüdür.
Ağacın kesilmesi, kurutulması ve biçilmesiyle oluşan ve başka bir işlemden geçmeyen ahşaba doğal ahşap ya da masif ahşap denir.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Tüm tezgahlar gibi özenli kullanım gerektirir. %100 masif ağaç olduğu için şişme yapmazlar.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Ahşap yapıların ömrü diğer tüm yapı malzemelerinden çok daha uzundur. Gerekli bakım yapılmasa dahi ahşap yapılar 200 yıl rahatlıkla ayakta kalırlar. Dünyanın en eski ve en dayanıklı yapı malzemesi olan ahşaptan yapılan yapılar 800 yıl öncesinden günümüze kadar ulaşmıştır.
Masif ahşapların eğilmesini sağlayan etkenlerden bazıları; bulunduğu ortamdaki nem oranı, kerestenin türüdür. Her ahşap belli oranda hareket edebilir. Ağaçların işlemesini engellemek için bekletirken aralıklı ve her yerinden hava alacak şekilde, sürekli güneş ışığından kaçınarak saklamamız gerekmektedir.
Ahşabı korumak için; yağlı boya, pinotex, vernik ve özel koruyucularla yapılan boyama yöntemleri uygulanmaktadır. Yağlı Boya: Günümüzde ahşabın korunması için en çok uygulanan işlem, ahşabın yağlı boya ile boyanmasıdır.
Fırınlanmış kereste nedir? Fırınlanmış kereste, ahşabın hava ve nem etkilerinden korunması için fırında kurutulan kerestedir.
Ahşap banyo mobilyaları için en yaygın kullanılan malzemedir. Farklı şekillerde kullanılır: kontrplak, sunta, MDF levhalar veya masif ahşap. Ahşap, bileşimine bağlı olarak havadaki neme farklı tepki verir ve bu nedenle banyo mobilyası için uygunluk açısından farklılık gösterir. Kontrplak muhtemelen en iyi seçimdir.
Uzun ömürlü ahşap koruyucu önlemler
Dış mekanda kullanılan ahşaplar, güneş ve nem gibi birçok aşındırıcı etkenle karşı karşıya kaldığı için düzenli olarak bakım yapılması oldukça önemlidir. Ahşap yüzeylerin güçlendirilmesine en sık tercih edilen yol, alt kısma su geçirmez tutkal sürülüp üstte ise boyama yapmaktır.
Teak,İroko,Merbau,ipe,cumaru,garapa,massaranduba,bankirai gibi egzotik dayanıklı ağaç türleri dış mekanda deck parke çeşitleri içerisinde en çok kullanılan sert ağaçlardır.Orpa Orman Ürünleri olarak bizler Tik,İroko ve ipe ağaçlarını öncelikli tercih ediyoruz.
MDF, en popüler mobilya malzemelerinden biridir. Açılımı Medium Density Fiberboard yani Türkçe anlamı ile orta yoğunluklu lifli levhadır. Doğada MDF bulunmaz, insan yapımı ahşap bir malzemedir.
Yaygın endüstriyel ahşap türleri MDF veya MFC'dir. Ancak mutfak dolapları sıklıkla suya maruz kalır, en yüksek nem alt mutfak dolaplarıdır. Bu nedenle mutfak dolaplarının dayanıklılığını artırmak için neme karşı MDF ahşabı kullanmalısınız.
Masif ahşap ilk olarak dayanıklı bir yapıya sahip olmasıyla öne çıkar. Doğal ahşap bir malzeme olan masif, mobilyaların uzun süre dayanıklı bir şekilde kalmasını mümkün hale getirir. Masif ahşap, kendine has damarlı bir görünüme sahip olduğu için doğal dokulardan hoşlanan kişiler için iyi bir seçenek haline gelir.
MDF levhaları 488*210 cm ve 18 mm kalınlıkta yapılmıştır. Meşe, Kayın, Çam, Kavak ve Dişbudak cinslerinden elde edilen lifler tek veya değişik oranlarda karıştırılmak suretiyle 750 kg/m³ yoğunluğunda 20 adet levha üretilmiştir.
İki malzeme arasındaki fark en çok, darbelere karşı direnç seviyesinde kendini gösteriyor. Suntayı meydana getiren parçalar, MDF'dekilere göre daha iridir. Bu da malzemede gözenekli bir yapı oluşturur. MDF ise tok bir yapıya sahiptir.
İstikbal, salon masa takımlarını, ahşap, mdf, masif gibi malzemelerden modern ya da klasik temalarda üretiyor. İstikbal mutfak masa takımları cam yüzeyli, mdf gibi özelliklerde üretiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri