Mûsâ, hiçbir şey yemeden ve içmeden Rab ile kırk gün kırk gece kaldıktan sonra Sînâ dağından iki levha ile inmiş ve Rabb'in emrettiklerini kavmine aktarmıştır (Çıkış 34/27-35; ayrıca bk. ON EMİR). Daha sonra bütün bu emir ve öğretileri bir kitap halinde yazmıştır (Tesniye, 31, 9, 24; ayrıca bk.
Hz. Musa (as), Allah'ın emri doğrultusunda oruç ve daha sıkı ibadetle geçirdiği otuz gün süresini tamamladıktan sonra, Allah'ın manevî huzuruna varmak üzere Tur-i Sina'ya çıktı. Kalan on günü de orada hususî ibadet ve oruçla geçirecekti.
Cebel-i Tûr: Tûr Dağı, Musa Dağı veya Harea Dağı olarak da bilinir. Mısır'da Sina Yarımadasında ve Kızıldeniz'in kuzeyinde yer alır. Yüksekliği 2.285 metredir. Kur'ân-ı Kerîm'de, Tûr Dağı olarak geçer.
Rabbânî Yahudilik Musa'nın MÖ 1391–1271 aralığında yaşadığını, tarihçi Hieronymus MÖ 1592, James Ussher ise MÖ 1571 aralığında yaşadığını iddia etmektedir. Bilim dünyasının ortak fikir birliği Musa benzeri bir figürün yaşamış olma olasılığı göz önünde bulundururken, daha çok efsanevi bir figür olduğu yönündedir.
Mûsâ (as), Allah Teâlâ ile konuşmasına rağmen O'nu görememiştir. Dünyada bu gözlerle Allah'ı görmek mümkün değildir. Onun için, görülmeyen Allah'a iman etmeyi kabul etmeyenler mantıklı bir davranış ortaya koymuş olmazlar. Kırk gece ifadesiyle de terbiye ve tezkiyenin süresinin bu olduğunu anlayabiliriz.
İlgili 37 soru bulundu
Kırklama işlemi; doğumdan sonraki 17. - 21. kırkıncı günde ya da yirminci ve kırkıncı günde de yapılmaktadır. Kırklama 20. günde yapılıyorsa buna anne ve bebeğin “yarı kırkı” denir. Kırklama işlemi 20. günde yapılıyorsa, o zaman bebeğin yıkanacağı su 20 tas olmalıdır.
Kırk uçurmanın dini açıdan hiçbir geçerliliği yoktur. İslâmda, bebeklerde 40 uçurma ile ilgili bir uygulama bulunmamaktadır.
3000 yıldan bu yana firavunun cesedi hiç bozulmaya uğramadan günümüze kadar gelmiştir. Ceset İngiltere'nin Londra şehrindeki British Museum'da sergilenmektedir. Antik Mısır'da, Firavunların kutsal ve gizemli kabul edilen birçok adları vardı.
Kur'ân-ı Kerîm'de firavun kelimesi sadece Hz. Mûsâ dönemindeki Mısır kralını ifade etmekte olup Yûsuf devrindeki kral için “rab” ve “melik” kelimeleri kullanılmaktadır (Yûsuf 12/41-43, 50).
Musa'nın mezarının nerede olduğu hususunda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte İslam tarihi kaynaklarında Hz. Musa'nın kabrinin Eriha ile Kudüs arasında bir bölgede yer aldığı belirtilmektedir. Hz. Musa'nın kabri olduğuna inanılan yer de Eriha ile Kudüs arasındadır.
Sûre, adını birinci âyette geçen “etTûr” kelimesinden almıştır. Tûr, dağ demektir. Burada Hz. Mûsâ'ya ilk vahyin geldiği, Sina Yarımadası'nın güneyindeki Sina dağı kastedilmektedir.
Sina Dağı, Tevrat'a göre, Musa Peygamber öncülüğündeki İsrailoğullarının (İbraniler) Mısır'dan çıkarken durdukları, Musa'nın YHVH ile konuştuğu ve On Emir'i aldığı yer olarak bilinmektedir.
Musa, kendisine inananlarla Mısır'dan çıkıp giderken orada Allahu Teâla ile konuşmuştu. Bu yüzden Kelim sıfatını almıştı. Yine Tûr-ı Sinâ'da Hz. Musa, Allah'ı görmek için niyazda bulunmuştu ve Allah dağa tecelli edince dağ paramparça olmuştu.
Efendimiz (asm) mi'racda Cenab-ı Hakk'ı baş gözü ile mi yoksa ruh gözü ile mi gördü? Değerli kardeşimiz, Peygamberimiz (asm) mi'racta Cenab-ı Hakk'ı bizzat baş gözü ile görmüştür. Mü'minlere en büyük müjde: cemâl-i ilâhiyi seyretme bahtiyarlığına kavuşacaklar.
Buna göre, Hz. Musa Medyen'de kaç yıl kaldı, 8 yıl mı 10 yıl mı, hangisi doğru? - Tevrat'ta yazdığı şekliyle Yahudilerin kabul ettiği şu 40 yıl Mısır, 40 yıl Medyen, 40 yıl da çölde olmak üzere 120 yıl yaşadı Hz.
→Hz. Musa'nın dini Yahudilik'tir. Yahudilik, kökeni eskilere dayanan, Yahudilerin inandığı tek tanrılı bir din sistemidir. Yahudi inancına göre halk, Tanrı'nın seçtiği Tevrat adı verilen kutsal kitaba dayalı olarak yaşamını sürdürür.
Meal (Kur'an Yolu)
Sonunda Firavun boğulmak üzereyken şöyle dedi: “Elhak inandım ki, İsrâiloğulları'nın iman ettiğinden başka tanrı yokmuş! Ben de artık kendini O'na teslim edenlerden biriyim.”
Yûsuf -aleyhisselam- onun saltanatı döneminde vefat etmiştir. Kābûs'un yerine geçen Ebü'l-Abbas b. Velîd firavunlar içinde en zalimi ve katı yüreklisidir.
Mucizeye, keramete inanmayan kimseler çoğalıyor. 19'culardan biri, (Mısırlılar, özel mumyacılık bilgisiyle Firavunların cesedini mumyalayarak korumuşlardır. Firavun'un mumyalanmış cesedi bugün Kahire Müzesinde sergilenmektedir) diyerek Allahü teâlânın mumyasız olarak ölmüş bir cesedi çürütmeyeceğine inanmıyor.
Ama o, istikamet içinde asla Firavun'un isteğine teslim olmadı. Hz.Asiye'nin (s) mazarı Mısır'dadır.
Ramses olan Firavun'un bedeni ise secde etmiş haldedir ve vücudunu saran hiç bir bez parçası veya ilaç yoktur. ''90. Derken İsrail oğullarını denizden geçirdik. Firavun askerleriyle takip ve taarruz etmek için derhal arkalarına düştü.
Musa'nın saraydaki sihirbazlara galip geldiğini görmüş ve "Musa'nın ve Harun'un Rabbine iman ettim " diyerek hak dini kabul etmiştir. Firavunun zulmüne maruz kalan Hz. asiye Rabbine şöyle dua ederek ebediyete intikal etmiştir: "Rabbim, benim için yanında Cennet'te bir ev yap.
- Anne ve bebek 7, 20 ve 40. günlerde birlikte yıkanır. Doğumdan yirmi gün sonra, “yarı kırk çıkarma” yapılır. 20 tane küçük çakıl taşı, dua okunarak suyun içine atılır. Daha sonra anne ve bebek bu su ile yıkanır. Kırkıncı günde ise “kırk çıkarma” yapılır.
”Bir kimsenin ölümünün 7, 40 ve 52'nci günü şeklinde zamanlar tayin edip bu zamanlardan özel merasim yapma şeklindeki uygulamaların hiçbir din dayanağı yoktur. Ölen bir Müslümanın usulüne göre yıkanıp kefenlenmesi ve cenaze namazının kılınarak defnedilmesi farzdır. Bunun dışında yapılması zorunlu olan bir şey yoktur.
Bu su 20'si çıkarılan bebek için 20 defa dua okunarak, 40'ı çıkan bebek için 40 defa dua okunarak bir kaba alınır. Suyun içerisine 20 farklı eşya (anne yüzüğü, taş vb. değerli görünen objeler) ya da 20 farklı taş atılır. Bebeğinizi yıkarken objeleri sudan çıkarıp ya da suyu süzerek su dökersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri