Fırında kurutmanın önemli bir ek avantajı ahşapta bulunan reçinenin dışarı atılmasını sağlamasıdır. Bu da boyamada karşılaşılan reçine kusması problemini azaltır. Ahşabın kurutulmasını hemen gerçekleştiren bir yöntem bulunmamaktadır. Uygun işlem için biraz zaman tanınmalıdır, bu zaman genelde haftalarla ölçülür.
Fırınlanmış kereste nedir? Fırınlanmış kereste, ahşabın hava ve nem etkilerinden korunması için fırında kurutulan kerestedir.
Fırınlanmış kereste işlemi kontrollü yapılacak olan bir işlemdir. Bu işlem sırasında modern kurutma fırınları kullanılarak hava akışının gerçekleşmesi sağlanır. Sıcaklık ve nemlilik seviyeleri ölçümlenerek yapıldığından dolayı kertseler tep bir tip prensibine göre kurutulmuş olur.
Fırın kurutması uygulanmış ahşap, işlendikten sonra herhangi bir boyut değişikliği yaşamamakta ve herhangi bir çalışma (şekil bozukluğu, eğilme ve bükülme, çatlama gibi) gelişmemektedir.
Doğal kurutma yapmak için açık havada ferah bir ortam gerekir. Ahşabı doğal yöntemle kurutmak için en fazla güneş ışığı alan bir nokta seçilmesi doğru olmaz, onun yerine biraz gölge biraz güneş bir konum seçilmesi daha sağlıklı olacaktır. Çünkü ahşap çok hızlı şekilde kurutulur ise dayanıklılığı azalır.
İlgili 31 soru bulundu
Neden Ahşap? Ahşap malzemeden istenen verimin alınabilmesi için uygun nem oranına kurutulmuş olması gerekir. Bu da kurutma işleminin uygun koşullarda ve doğru yapılmasıyla ilgilidir. Su; ağacın hücre boşluklarında serbest durumda, hücre duvarlarında da öz içine nüfuz etmiş olarak bulunmaktadır.
Ağaç kurutma işlemi iki farklı şekilde yapılır. Bunlar ise, Tabi Kurutma: Açık havada ya da vantilatör yardımı ile yapılacak uzun süreli bir kurutma işlemidir. Suni Kurutma: Kereste istiflendiği bölgenin çevresinde sıcak hava dolaştırılması ile kerestenin içindeki suyun sıcak hava ile uzaklaştırılması işlemidir.
Odun ateşinde bir gün bekletilen ekmek, kavrulmak üzere tekrar atıldığı fırında 2 gün pişiriliyor. Ekmeğin, fırında kavrulduğu için bayatlamadan uzun süre kalabildiği belirtiliyor. Yörede tüketilen fırın kurusu, talep üzerine şehir dışına da gönderiliyor.
Erginler genelde geç ilkbahar ve erken yazda ortaya çıkarlar. Dişiler çiftleştikten sonra yumurtalarını odunların çatlak ve yarıkları, pürüzlü yüzeyler ve kendilerinin çıkış delikleri içine bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar kısa bir süre etrafta dolaşıp uygun bir yer bulunca odunun içine girerler.
Ağacın yapay olarak kurutulmasını sağlayan özel düzene kurutma fırını denir, kurutma fırınları ile fırında kurutma gerçekleştirilir. Kurutma fırınları, kereste kurutma fırını, ahşap kurutma fırını şeklinde de geçer.
dibine bir iki şişe kezzap dök. büyük ihtimal kurutur.
Kurumasını önlemek için fidanların düzenli olarak sulanması, doğru toprak seçimi, gübreleme, zararlıların kontrol edilmesi ve uygun iklim koşullarına uygun şekilde yetiştirilmesi gerekmektedir. Fidanların doğru bir şekilde yetiştirilmesi, sağlıklı bir şekilde büyümelerini ve meyve vermelerini sağlayacaktır.
RUHU DÖKÜLÜYOR.
Tabii kurutma: Açık hava veya vantilatör yardımı ile ağacın kurutulması genel olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Tabii bu durum uzun söyle bir kurutma işlemi olarak öne çıkar. Suni kurutma: Özellikle kere senin desteklendiği bölgede belirli bir derece üzerinden sıcak hava verilmesi ile işlem gerçekleşir.
İşlenmeye hazır kerestelerin fırınlama işlemine tabi tutulması gerekir. Aynı zamanda, fırınlı çam kereste olarak ancak satışa sunulur. Fırınlama işlemi bilgisayar ortamında kereste ebatı ve türüne göre farklı zaman dilimlerinde yapılır. Fırında kurutularak verimli ve yenilenebilir bir ürün haline gelir.
Ahşap neme maruz kalırsa şişer, kuruyunca büzüşür, fazla kuruysa çatlar ve nem oranı çok fazla olursa çürümeler başlar. Ahşabın özündeki su miktarının azalması, ahşabın kurumasına, çatlamasına ve büzülmesine neden olur. Bu sebeple suyu ve nemi bünyesine hızla emen ahşabın yapısı bozulur.
Kokulu nesneler, sadece yatak böceklerini değil, çeşitli haşereleri gidermek için yaygın olarak kullanılır. Tahta kurusunun sevmediği maddeler: Lavanta Viks Nane Tarçın Narenciye Sirke Sarımsak Biber Alkol Diyatomlu toprak https://www.ilaclama.com.tr/hasere/ta...
Yataklardaki küçük koyu lekeler (tahtakurusu pislikleri) veya kan lekeleri bir istilaya işaret eder. Evlerine kullanılmış şilteler, giysiler veya mobilyalar getiren herkes, bu nesnelerde tahtakurusu belirtileri olup olmadığını incelemelidir. Tahtakuruları yaklaşık 50 derecelik bir sıcaklıkta ölür.
Odun ateşinde bir gün bekletilen ekmek, ardından kavrulmak üzere fırına tekrar atılmaktadır. Bu aşamada ekmekler, yaklaşık iki gün boyunca yavaşça pişirilmektedir. Ekmeklerin fırında kavrulması, içerisindeki nemin tamamen uzaklaştırılmasını sağlamakta ve böylece uzun bir raf ömrü elde edilmektedir.
Kuruduktan sonra aynı fırına konularak 2 gün bekletilen fırın kurusu çuvallara konularak uzun bir süre tüketilebiliyor. Kimi kuru haliyle, kimisi de ıslatarak yemeyi tercih ediyor.
Fırın Fasulyesi haşlanır, doğranmış soğan tencereye konur, et ilave edilip kavrulur. Küp doğranmış domates yada salça ilave edilir. Yeterince su konur ve kaynatılır. Haşlanmış olan fasulye karışıma eklenir ve pişirilmeye bırakılır.
Ağaçların/çamların köklerinde matkap, hilti, tornavida veya vida yoktur. Bu kökler betonu, taşı delip geçemez. Ancak ağaçların kökleri, betonarme perde tekniğine uygun yapılmamış yapıların içindeki boşlukların, çatlakların içine yönelir ve buralarda bir de su sızıntısı varsa çatlağın içine girer.
Ahşap malzeme bu işlem için ısıl işlem fırınında fırınlanır. Fırınlama işlemi kereste malzemenin çekirdek ısısı 56 dereceye gelmesini takiben 30 dakika bekletme suretiyle yapılır.
Gülnar Önay, kurak iklimde yetişen ağaçlara ve ağaçcıklar da kitabında yer vererek, "ardıç, erguvan, kapari, kocayemiş, kermes meşesi ve menengiç gibi ağaçların yanı sıra egzotik ağaç ve çalılar bölümüne de Arap hurması, cüce palmetto, sikas"ı anlatıyor.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri