1. evre: açılma (dilatasyon) 2. evre: bebeğin çıkışı 3. evre: plesanta(bebeğin eşi) çıkımı
Doğumun üçüncü evresinde plasenta ve kordonların çıkışı tamamlanır. Bebeğin doğumu gerçekleşince rahimdeki kasılmaların sıklığı ve şiddeti azalır. Birkaç kasılma sonrasında plasenta rahimden ayrılır ve dışarı doğru çekilerek plasentanın çıkması sağlanır.
Yukarıda da değinildiği gibi, doğumun üçüncü evresinin aktif bakımı iç içe geçmiş üç girişimden oluşur: koruyucu bir uterotonik ajan, göbek kordonunun erkenden klemplenmesi ve kesilmesi ile kordonun denetim altında çekilmesidir.
4.evre: anne ile bebek buluşturulmuş bebek annenin göğsüne verilmiştir. Eş doğumda yanındaysa birbirlerine sarılabilirler. Annenin son kontrolü yapılır. Perinenin temizliği yapılır ve son olarak odaya geçiş gerçekleşir.
Birinci evre; gerçek doğum ağrıları ile başlar servikal silinme ve dilatasyonun tamamlanması ile sonlanır. İkinci evre; Servikal silinme ve dilatasyonun tamamlanması ile başlar, bebeğin doğumu ile sonlanır. Üçüncü evre; Bebeğin doğumu ile başlar, plasentanı doğumu ile sonlanır.
İlgili 44 soru bulundu
Vajinal Doğum (normal doğum) Üç Aşamada Gerçekleşir:
1. evre: açılma (dilatasyon) 2. evre: bebeğin çıkışı 3. evre: plesanta(bebeğin eşi) çıkımı
Doğumun ikinci evresi, birkaç dakika sürebileceği gibi, ilk doğumlarda, 2 saati, ikinci doğumlarda 1 saati bulabilir. Epidural anestezi de ise bu süreler 1 er saat daha uzayabilir.
Doğumun ikinci evresi; ağrıların sıklık ve süresinde artma ile karakterize, servikal dilatasyonun tamamlanması ve kontraksiyonların olması ile başlayıp bebeğin doğumuna kadar olan süreç olarak tanımlanmaktadır.
Aktif faz (hızlı açılma fazı)
---Kasılmalar sıklaşmıştır, 1-3 dakikada bir kasılma olur, süresi 60 saniye civarıdır, kuvvetli kasılmalardır. Rahim ağzı daha hızlı açılmaya devam eder ve 10 cm açıklık olduğunda açılma tamamlanmış demektir. ---İlk doğumlar için ortalama 4-5 saat , maksimum 11-12 saat sürebilir.
Doğumun Birinci Evresi. Bu evre doğum eyleminin başlamasından, rahim ağzının tam açılmasına ( 10 cm ) kadar geçen süredir. Doğumun en uzun evresidir. İlk doğumlar için 14-18 saat, ikinci, üçüncü doğumlar için 10-12 saat sürer.
Baba ultrason muayenelerinde, doğum öncesi derslerde, odanın hazırlığında ve bebeğin isim seçiminde ya da yalnızca anneye destek ve yardımcı olmak için her aşamada sürece dahil olabilir. Bu nedenle, bebeğinin doğumunda olmak istemesi de doğal bir durumdur. Baba, doğuma katılmaya kendisi karar verir.
Müdahalesiz doğum, doğum eyleminin kendiliğinden başladığı ve herhangi bir müdahale yapılmadan gerçekleşen doğumlardır. Müdahaleli doğum ise maternal ve fetal endikasyonlar varlığında doğum eylemini güvenli bir şekilde gerçekleştirmek veya hızlandırmak için kullanılan yöntemlerden oluşmaktadır.
Düzenli kasılmalarla, rahim ağzı açılması artarak devam eder. İlk doğumlar için ortalama saatte 1 cm, sonraki doğumlar içinse, satte 1.5 cm olacak şekilde ilerler ve 10 cm rahim ağzı açılması olduğunda, rahim ağzı tam olarak açılmış kabul edilir ve böylece 2. evre olan ıkınma evresi başlar.
Gebeliğin 9. haftasından itibaren embriyo artık cenin ya da tıptaki adıyla fetüs olarak anılır. Farklı bir deyişle bebek, gebeliğin 9. haftasından doğuma kadar olan süreçte fetüs olarak anılır. Bu dönem fetal dönem ya da fetüs dönemi olarak tanımlanır.
Aktif Faz : Rahim ağzının 3 - 4 cm olmasından 10 cm olmasına kadar geçen dönemdir. Bu dönemde kasılmalar hem daha sıktır hem de daha güçlüdür. 3 - 4 dakikada bir gelen ve yaklaşık 40 - 60 saniye süren ağrılar olur. Bu kasılmalar gittikçe sıklaşmaya başlar ve gittikçe rahatsızlık verir.
Doğum eyleminin ikinci evresi, dilatasyonun tamamlanmasıyla başlayıp fetüsün doğumu arasındaki ekspulsiyon-itilme dönemidir. Anne ve bebek mortalitesinin yüksek olduğu bu dönemde, anne ve bebek sağlığının korunarak doğumun gerçekleştirilmesi kanıt temelli uygulamalar açısından büyük önem taşır (3).
Amniyotomi uygulamasının eylemin ikinci evresinde ve geç dönemde uygulandığı görülmektedir. Bu sonuç doğumun ikinci evresini hızlandırmak amacıyla uygulanmaktadır.14 Ancak eylem süreleri açısından anlamlı fark görülmediği için uygulamanın gereksiz olduğu ve kanıtlara dayanmadığı düşünülmektedir.
Ritgen manevrası : Fetal başın kontrollü çıkarılması için yapılan manevradır. Bu şekilde üretranın hasar görmesi engellenir ve perine korunmuş olur. Baş çıktıktan sonra önce ön omuz, sonra arka omuz ve vücudun diğer kısımları doğurtulur.
Aktif Doğum Safhası
Süre 3-5 saat arası Serviks 4 cm den 7 cm ye genişler. Kasılmalar 45-60 saniye sürer ve aralarında 3-5 dakika bekleme süresi olur.
Genellikle ilk doğumdan sonraki doğumlar daha kolay olur ve daha hızlı ilerler. İlk doğumdan sonra çoğunlukla rahim ağzı tamamen kapanmaz ve belli bir miktarda açıklık olur. Ancak ilk doğumun üzerinden çok uzun zaman geçtiyse bu durum geçerli olmayabilir.
Gerçek doğum sancıları çok düzenlidir; 5 dakikada 1, 10 dakikada 3 kez gibi belli aralıklarla yaşanır. Ağrı, vakit geçtikçe artar ve sancılar arasındaki süre kısalabilir.
Doğumun aktif fazı ortalama 2 ila 3 saat sürer. Kasılmalar daha sık ve giderek daha güçlü hissedilir. Sancılar güçlendikçe, uzadıkça ve sıklaştıkça rahim ağzı 7 santimetreye kadar açılır. Kasılmalar sıklaştığı için dinlenmeye daha az zaman kalır.
Pembe veya kanlı nişan gelmesi; doğumun 24 saat içerisinde gerçekleşeceğinin habercisi olabildiği gibi, 2-3 gün içerisinde gerçekleşeceğinin belirtisi de olabilmektedir.
Normal doğum eyleminde ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için oldukça konforlu olan halk arasında da prenses doğum olarak bilinen epidural anestezi yöntemi uygulanmaktadır. Epidural anestezi bir ağrı kontrol yöntemidir. Bu işlem anne adayı otururken ya da yan yatar pozisyonda yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri