Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi. Mahkeme teşkilatına ve onun yargılama usulüne ilişkin hükümler, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin İkinci Kısmında 19 ila 51. maddeler arasında ve AİHM İçtüzüğünde yer almaktadır.
Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleriyle güvence altına alınmış olan temel hakların çiğnenmesi durumunda bireylerin, toplulukların, tüzel kişilerin ve diğer devletlerin, belirli usul ve kurallar dahilinde başvurabileceği bir yargı merciidir.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) Sözleşme'ye taraf ülke sayısı kadar hâkim görev yapar ve halen Mahkemede 47 hâkim vardır.Hâkimler, taraf devletler tarafından sunulan üç kişilik liste üzerinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir. 9 yıllık bir süre için seçilen hâkimler yalnızca bir dönem ...
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bazı temel hak ve özgürlüklerin korunması amacıyla 1959 yılında kurulmuş uluslararası bir yargı kurumudur. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS), mahkemenin yargı yetkisi ile koruma altına alınan hak ve özgürlükleri düzenlemektedir.
Bu mahkememin adının kısaltılmış hâli AYİM'dir. Böyle olunca, AİHM'in yaygın söylenişi (AYİM) ile Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin kısaltması (AYİM) arasındaki fark neredeyse tamamen silikleşmektedir. Aynı bilim dalında sıklıkla kullanılan bu iki kısaltmanın sözlü dilde karışması az rastlanan bir durum değildir.
İlgili 43 soru bulundu
Mahkemeye nasıl başvurulabilir? Bir kişi Mahkeme'ye doğrudan başvurabilir, yargılamanın en başında avukatla temsil zorunlu değildir.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bireysel başvuru herhangi bir ücrete tabi değildir. Ancak başvuru formu ve belgelerin gönderilmesi aşamasında yapılan posta masrafları başvurucuya aittir. Bu hususta AİHM'in herhangi bir maddi yardımı yoktur.
Aynı zamanda daire, 46. maddeye dayanarak, tespit edilen ihlalin kaynağında olan yapısal probleme ve onun çözümü için alınması gereken tedbirlere ilişkin direktifler de verebilmektedir. Daire kararları kesin değildir.
Bu maddeye göre taraf devletler AİHM'in verdiği kararlara uymayı taahhüt ederler (1. fıkra) ve AİHM kararlarının taraf devletlerce uygulanması Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi adına Delegeler Komitesi tarafından denetlenir.
Ayrıca, AİHM davaları başvuru tarihinden itibaren üç yıl içerisinde inceleme ve sonuçlandırma konusunda titizlik göstermektedir. Ancak incelemesi daha uzun süren yahut daha çabuk incelenen ve karara bağlanan davalar da olabilmektedir.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hak ihlali tespitinde bulunduğu başvurularda ihlalin ortadan kaldırılabilmesi için devletlerin şikayetçilere maddi veya manevi tazminat ödemesine hükmedebiliyor. Bu tazminat ise devletin bütçesinden karşılanıyor.
Taraf ülkelerin AİHS'ye uyumunu denetlemek amacıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) oluşturulmuştur. Türkiye AK'nın kurucu üyeleri arasında sayılmaktadır. AİHS'nin denetim sürecine bireysel başvuru hakkını 1987'de ve AİHM'nin zorunlu yargı yetkisini 1990'da kabul etmiştir.
AİHM kararlarında belirlenen tazminatlar, kararlar kesinleştikten sonra, Adalet Bakanlığına bağlı İnsan Hakları Daire Başkanlığı kurumuna gönderilecek bir dilekçe ile talep edilmelidir. Talep edilmes halinde hükemedilen tazminatlar, üç ay içinde başvurucunun dilekçesinde belirttiği banka hesabına yatırılmaktadır.
(AİHM İçtüzüğü m.47/1). Başvuru formunun doldurulmasında eksiklikler bulunması halinde Mahkemenin başvuruyu açıkça dayanaktan yoksun bulmak suretiyle kabul edilemez bulması mümkündür.
Buna göre; İnsan Hakları Sözleşmesinde düzenlenen hakların ihlal edildiğinin tespiti, dostane çözüm ya da hükümetin verdiği tek taraflı deklarasyon sonucunda dosyanın düşmesi halinde yeniden yargılama yapılması gerekir. Ancak AİHM in verdiği her ihlal kararında sonra yeniden yargılama yapılacağı sonucu çıkarılamaz.
Mahkeme Genel Kurulu üç yıllık bir süre için Başkanı, iki Başkan Yardımcısını ve diğer iki bölüm Başkanını seçer. 2. Mahkeme İçtüzüğüne göre Mahkeme beş Bölüme ayrılmaktadır.
2020'de AİHM'de 168 Türkiye davası sonuçlandı: Toplamda 1,5 milyon euro tazminat kararı çıktı AİHM 2020 yılında Türkiye aleyhine açılmış 168 davayı sonuçlandırdı ve mahkum olunan davalardan ötürü toplamda 1,5 milyon euro tazminat istendi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (Mahkeme), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (Sözleşme) ile güvence altına alınmış olan temel haklarının ihlal edilmesinden şikâyetçi olan gerçek kişilerin ve tüzel kişilerin başvurularını değerlendiren uluslararası bir mahkemedir.
Sözleşme'nin 46.
“1. Yüksek Sözleşmeci Taraflar, taraf oldukları davalarda Mahkeme'nin verdiği kesinleşmiş kararlara uymayı taahhüt ederler. 2. Mahkeme'nin kesinleşen kararı, icrasını denetleyecek olan Bakanlar Komitesi'ne gönderilir.
A.İ. H.M kararlarının sonuçları http://www.echr.coe.int/ECHR/EN/hudoc arama butonuna başvuru numarası yazılmak suretiyle takip edilebilecektir.
Bireysel başvuruların, başvuru yollarının tüketildiği tarihten, başvuru yolu öngörülmemiş ise ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yapılması gerekmektedir. Başvuru konusu kararın öğrenildiği belirtilen tarihten itibaren otuz gün içinde yapılmayan başvuru süreaşımı nedeniyle kabul edilemez.
AİHM kararlarının uygulanması için akit devletler gereken önlemleri almak zorundadır. Bunu nasıl yapacakları ise kendi takdirlerine bırakılmıştır. Bakanlar Komitesi, karar gereklerinin yerine getirilip getirilmediğini periyodik aralıklarla yaptığı toplantılarında izlemektedir.
Kabul Edilebilirlik Koşulları
Başvuru imzasız (anonim) olmamalıdır. Başvuru, daha önce AİHM ya da bir başka uluslararası organ önüne getirilmemiş olmalıdır. İhlal iddiası Sözleşme ve ek protokollerinde düzenlenen haklara ilişkin olmalıdır. Dayanaktan yoksun ya da temelsiz olmamalıdır.
Türkiye ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi
Türkiye 18 Mayıs 1954'te sözleşmeyi onaylamış, 28 Ocak 1987'de de bireysel başvuru hakkını tanımıştır. Mahkemenin zorunlu yargı yetkisini ise 28 Ocak 1990'da kabul etmiştir. İHAS, Avrupa Konseyi üyesi 47 devlet tarafından onaylanmıştır.
Dostane çözüm, başvuruyu sonuçlandırma niteliğini haiz taraflar arası bir anlaşmadır. Başvurucunun ve ilgili devletin başvuruyu sonlandırmak üzere anlaşmaya varmaları, ge- nellikle başvurucuya bir miktar para ödenmesiyle sonuçlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri