Tapuda aile konutu şerhi koyulması için aile şerhi koydurma ücreti alınmaz. Aile şerhi koyulması harç ve masraftan muaftır.
Aile konutu şerhi koyulması işlemi harç ve masraftan muaftır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda aile konutu ile ilgili hükümler yer almakla birlikte aile konutunun tanımı yapılmamıştır.
2022 yılı tapuya şerh koyma ücreti, resmi gazetede binde 6.83 olarak belirlenmiştir. Tapu ve kadastroya yapılacak ödemeler, Resmi Gazete'de belirlenen oranlar üzerinden hesaplanarak gerçekleştirilir.
Aile konutu şerhi e-devlet üzerinden de bildirilebilir. Bu durumda uygulanması gereken adımlar şu şekildedir; İlk önce e-devlet sistemine başarılı bir şekilde giriş işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra arama bölümüne “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü” yazılarak genel müdürlüğün bölümüne giriş yapılır.
İlgili 27 soru bulundu
Taraflar evli kaldığı ve taşınmaz aile konutu niteliğini kaybetmediği sürece bu koruma devam edecektir. Eşin rızası alınmadan aile konutu ile ilgili yapılan devir ve tasarruflar için, rızası olmayan eşin tapu iptal ve tescil davası açması gerekir.
Görüleceği üzere artık Yargıtay da aile konutunun korunması için tapuda şerh koşulu aramamaktadır. İlgili taşınmaz fiili olarak aile konutuysa, yasa gereği öncelikli koruma altındadır. Yani eşin rızası alınmadan aile konutunun satılması halinde eş tapu iptal davası açarak satışı iptal ettirebilecektir.
Aile konutu şerhi süreli bir şerh değildir. Dolayısıyla bir sürenin geçmesiyle şerh etkisiz hale gelmeyecektir. Kural olarak evlilik devam edinceye kadar geçerlidir. Belirli bir yıl sınırı söylenememekle beraber evliliğin sona ermesiyle şerhin etkisini kaybedeceğini söyleyebilmek mümkündür.
Aile konutuna ilişkin olarak tapu kaydında aile konutu şerhi bulunmasa bile, malik olan eş diğer eşin açık rızası olmaksızın aile konutunu 3. kişilere devredemez, aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz(örneğin 3. kişi lehine sınırlı ayni hak tesis edemez.) ve aile konutuna ilişkin kira sözleşmesini feshedemez.
Şerh işlemleri, genellikle borçlu ve alacaklı arasındaki durumlarda gerçekleştirilse de tapu hakkında hak sahibi olan taraflar ve aile bireyleri arasında da tapuya şerh koyma işlemi sıkça gerçekleştirilir.
Tapu kütüğüne işlenebilen şerhler arasında Aile Konutu Şerhi de yer almaktadır. Aile konutu olarak kullanılan taşınmazlar üzerinde, mülkiyet hakkı bulunmayan eşin tapuya şerh koydurma şansı vardır. Bunun için resmi evraklar yolu ile müracaatların yapılması zorunludur.
Aile konutu şerhini tescil ettirmek için eşlerden biri için diğer eşin rızası almaksızın mahalle muhtarından alınacak aile konutu belgesi ve evlilik cüzdanı ile söz konusu taşınmazın bulunduğu yerdeki tapu dairesine giderek yapılacak başvuru ile Aile Konutu şerhi tescil ettirebilir.
Kira sözleşmelerinin tapuya şerhinde sözleşme süresine göre hesaplanacak kira toplamı ve sözleşmede süre belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden, Binde 5.4 oranında harç tahsili gerekir. Ayrıca noterce düzenlenmemiş ise kira sözleşmelerinin şerhinde Binde 1.5 oranında damga vergisi tahsil ettirilir.
Yargıtay Kararlarına Göre Tapu Kütüğünde Aile Konutu Şerhi Bulunmasa Dahi, Malik Olmayan Eşin Açık Rızası Alınmadan Aile Konutunun Satılması Mümkün Değildir.
Tapuda kayıtlı gayrimenkulünüze Aile Konutu Şerhi tesis etmek için öncelikle, taşınmaz malın kayıtlı bulunduğu tapu müdürlüğüne Web Tapu Portalı üzerinden başvuru yapmanız ya da Alo 181 Çağrı Merkezi veya Tapu Online Randevu Sistemi (e-randevu) üzerinden randevu alarak tapu müdürlüğüne gidip Aile Konutu Şerhi başvurusu ...
Aile konutu şerhinin konulabilmesi için eşlerden birinin nüfus müdürlüğünden yahut MERNİS'ten aldığı “yerleşim yeri (ikametgâh) belgesi” ve “nüfus kayıt örneği” belgelerini de ekleyerek tapu müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Bu başvuru tapu siciline aile konutu şerhi koyulabilmesi için yeterli olacaktır.
Ev aile konutu olarak kullanıldığı için tapuya şerh verilebilmektedir. Yani aile konutu şerhi mevcut durumu açıklamaktadır. Kiralık ev aile konutu olduğu kiralayana bildirildiği için aile konutu olmamaktadır.
Aile konutu üzerinde tesis edilen hakların niteliği değil aile konutu üzerindeki hakları sınırlayıp sınırlamadığı önemlidir. Aile konutu üzerinde diğer eşin rızası olmaksızın aşağıdaki işlemleri yapamaz; 3. Kişi lehine intifa hakkı veya sükna hakkı kurulamaz. Aile konutu kiraya verilemez.
Ülkemizde, genellikle ortak konutun tahsisi kadınlar tarafından talep edilmektedir. Şayet, talep eden tarafın gerekçeleri mahkeme tarafından haklı bulunursa ortak ev talep eden tarafa tahsis edilebilmektedir. Bazen dava sonuna kadar bazen de süresiz olarak müşterek ev taraflardan birine tahsis edilebilmektedir.
ŞERH KONULMUŞ GAYRİMENKUL SATILABİLİR Mİ? Bu sorunun yanıtı tamamı ile konulan şerhe bağlıdır. Borç ya da ipotekten dolayı olması şerh konulması durumunda borcun ödenmesi ya da devredilmesinden sonra tapu satışı yapılır.
Evli bir kişiden konut satın alındığında, konutu satan kişinin eşinin açık rızasının alınmamış olması halinde uygulamada uyuşmazlıklar ortaya çıkmaktadır. Baştan söylenmeli ki, satın alınan ev aile konutu ise ve evli kişinin eşinin bu satışa açık rızası alınmaz ise satışa onayı olmayan eş bu taşınmazı geri alabilir.
Peki tapuda şerh kimler koyabilir ? Normalde tapuya şerh koyabilecek kişiler hiçbir şekilde sınırlandırılmamıştır, yani şerh koyma hakkına sahip olan herkes tapuya şerh koydurabilir. Fakat kanunlar eşlerin birbirlerine karşı olan haklarını korumak amacıyla özel bir durumda eşlere tapuya şerh hakkı tanımıştır.
İpotekli bir taşınmaza "aile konutu şerhi" konulabilir lakin, aile konutu şerhi önceki ipoteğin önüne geçemez.
Tapu kaydında aile konutu şerhinin bulunması, cebri icra yolu ile yapılan icra takibi sonucu satışına engel teşkil etmez.
İpotekli eve aile konutu şerhi konulmasında bir engel yoktur. Nitekim şerh konulması ipoteğin varlığını ortadan kaldıracak nitelikte bir işlem değildir. Ancak aile konutuna ipotek konulması için malik olmayan eşin rızası aranır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri