Aile sıra no, aileye yeni katılan kişilerin sıraya koyulması durumudur. Baba tarafından kayda alınan bu bilgi üst soy olarak devam eder ve genellikle erkekler üzerinden yürür. Buna göre ailedeki herkesin bir sırası belirlenir. Aile sıra no, kadınların evlilik yapması durumda değişikliğe uğrar.
İşte aile sıra numarası hakkında merak edilen tüm detaylar… Aile sıra numarası bir aileye katılan kişilerin sıraya koyulmasını ve herkesin bu sıraya göre 1 numara almasını ifade eden bir sistemdir. Genellikle erkek çocuklar ve onların aileleri üzerinden devam ettirilen bir sistemdir.
Sayfa no = aile sıra no dur. Yani o ailenin ortak hane numarası.Baba,anne,çocuğun sayfa nosu aynıdır. Sıra no ise bireyin o hanedeki sıra numarasıdır.
Kişisel kimlik bilgisi ve e-Devlet şifresi ile uygulamaya ya da e-Devlet sitesine giriş yapılır. Açılan sayfadaki arama butonuna “Kimlik Bilgilerim” yazılır. Kimlik bilgilerim isimli sayfada aile sıra no dahil olmak üzere tüm kimlik bilgileri görülür.
Sıra Numarası Nedir? Eski nüfus cüzdanlarının ön tarafında bulunan veya yeni kimlik kartlarında yer almayan sıra numarası, kişiye özel olarak soy ağacına göre verilmektedir. Erkek bireylerin ailelerine göre şekillenen sıra numarası, babadan oğula göre artış göstererek ilerlemektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Kimlik kartlarında sıra numarası ile 6 haneli bir sayı olmaktadır. Kimlik seri numarası kadın vatandaşlarda çift sayıdan oluşuyorken erkeklerde ise tek sayıdan oluşmaktadır.
İşte, konuya ilişkin ayrıntılar... Vatandaşların bir dönem kullandığı kimliklerin ön ve arka yüzünde yer alan "medeni hal", "kan grubu", "bağlı bulunduğu il-ilçe", "doğum yeri", "veriliş nedeni", "aile sıra no" ve "cilt no" gibi gibi bilgiler yeni çipli kimliklerde yer almıyor.
Bazı bilgilerin; "medeni hal", "kan grubu", "bağlı bulunduğu il-ilçe", "doğum yeri", "veriliş nedeni", "aile sıra no" ve "cilt no" yeni çipli kimliklerde yer almadığını belirtmiştik. Bu bilgilere, e-Devlet üzerinde yer alan "Kimlik Bilgilerim" bölümünden ulaşılabilir.
Yeni çipli kimliklerde hiçbir şekilde aile sıra no, cilt no, kişinin nüfusa kayıtlı olduğu yer vb. kişisel bilgiler bulunmuyor. Yani eski tip kimliklerin arka kısmında yer alan ve vatandaşa dair kişisel bilgiler, yeni kimliklerde yer almıyor.
E-Devlet içerisinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Hizmetlerinde yer alan Soyağacı Sorgulama hizmetinden veya www.nvi.gov.tr adresindeki Hizmetler/E-Sorgulamalar menü başlıkları altından erişim sağlanabilir.
Cilt no, nüfus cüzdanının arka kısmında yer alan ve kişinin kayıtlı olduğu köy ya da mahallenin bulunduğu ilçedeki aile sıra numarasıdır.
Sıra sayıları yazıyla ve rakamla gösterilebilir. Rakamla gösterilmesi durumunda ya rakamdan sonra bir nokta konur ya da rakamdan sonra kesme işareti konularak derece gösteren ek yazılır: 15., 56., XX.; 15'inci, 56'ncı, XX'nci vb.
Yeni kimliklerde, eski kimliklerde olduğu gibi cilt no, medeni hal ve nüfus cüzdanının veriliş sebebi, tarihi ve aile sıra numarası gibi bilgiler aynı şekilde yer almaz.
İlçe nüfus müdürlüklerine giderek öğrenilebilen cilt no aynı zamanda internet üzerinden de öğrenilebilir. Bu işlem için kişiler kimlik numaraları ve kişiye özel şifreleri ile e devlet hesaplarına girerek bu site ya da uygulama üzerinden Kimlik Bilgilerim menüsüne girmelidir.
Aile kütüğü: Aynı soyadını taşıyan ve aynı soydan gelen ,daha önce bir hanede bulunan kişiler bu kayıtlarını devam ettirmek isterlerse,tek bir aile gibi kayıtları bu kütükte devam eder.
Aile sıra numarası ise ailelerin aile kütüğüne yazılış sırasına göre verilen numarayı ifade etmektedir. Peki, aile kavramından ne anlamak gerekecektir. Aile kavramı nüfus mevzuatında aynı soydan olup, bir aile sıra numarası altında kayıtlı olan kişiler ile onların eş ve çocukları şeklinde tanımlanmıştır.
Yeni kimlikte cüzdan no, eski kimlikte yer alan ve bazı kurumların talep ettiği veri olması dolayısıyla talep edilebiliyor. Eski nüfus cüzdanlarında üst tarafta yer alan cüzdan no bilgisi yeni kimlik kartında ; ad , soyadı ve doğum tarihi bilgilerinin hemen altında yer almaktadır.
Birinci derece yakınlarınızdan birine (Anne, Baba, Eş, Çocuk, Kardeş) ait T.C. Kimlik Numarası giriniz. Yeni kimlik kartınızın ön yüzünde bulunan seri numarasıdır.
Yeni verilen kimlik kartları çipli kimlik olarak bilinmektedir. İşte bu kimliklerde kimlik kartı seri No hemen kartın ön tarafında yazmaktadır. Bölge olarak fotoğrafın sol tarafında görmekteyiz.
Resmi geçerliliği olan barkodlu nüfus kayıt örneğinizi dilediğiniz zaman e-Devlet Kapısı'ndan T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz.
Nüfus Cüzdanı Seri No Sorgulama
Seri numaralarını e-devlet üzerinden de sorgulamak mümkündür.
Daha sonra "Hizmetler" kısmına gelerek "Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü" kategorisini seçin. Bu bölümde alt kategorilerinde "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" seçeneğini seçin ve aile geçmişinizi öğrenmeye başlayın.
Yeni kimlik kartında, 6 haneli cüzdan numarası kartın ön yüzünde, kişisel bilgilerin altında yer alır.
Eski nüfus cüzdanların da üst bölümde fotoğrafın altında bulunan bu bilgi, yeni kimlik kartlarında ad soyadı ve doğum tarihinden sonra gelen bir bilgidir. İçerisinde harf ve rakam geçen bu seri numarası 9 haneden oluşmaktadır.
Peki Soy Ağacı kütük bilgileri nasıl öğreniliyor? İşte E-Devlet'e giriş bilgileri ve tüm detaylar... Soy ağacı sorgulama hizmeti E-Devlet uygulamasında resmen açıldı.Soy ağacını öğrenmek için www.turkiye.gov.tr adresine girerek tüm bilgilere ulaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri