Paslanmaz Çelik 302, iyi mekanik özelliklere ve korozyon direncine sahiptir. Dalga yayları, tutma halkaları ve sıkıştırma yayları gibi herhangi bir TSMC yay ürünü için kullanılabilir. Paslanmaz Çelik 302 aynı zamanda AISI 302 olarak da bilinir.
304 kalite dünyada en sık ve çok yönlü kullanılan paslanmaz çeliğidir. Mükemmel şekillenebilme ve kaynak kabiliyeti vardır. 304'ün östenitik yapısı ara tavlama yapmadan derin sıvama yapılabilmesini sağlar, dolayısıyla evye, doğal gaz bacaları ve kulplu tencere gibi derin sıvama gerektiren üretimlerde tercih edilir.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
Kimya, beyaz eşya, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayi gibi alanlarda kullanılır. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir, her yemekte çatal-kaşık olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir.
Günümüzde çokça bilinen AISI 304 dediğimiz malzeme 18-10'dur. Paslanmaz Çeliğe ait terimler hayatımıza tamamen girmeden önce Paslanmaz Çeliğin adı ülkemizde ''Krom'' ya da '' Krom Nikel'' diye bilinmekteydi.
İlgili 19 soru bulundu
304 kalite paslanmaz çelikler, 430 kalite paslanmaz çeliklere göre daha yüksek korozyon direncine sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı korozyon riski olan yerlerde kullanım için daha uygundur. 430 kalite paslanmaz çelikler, 304 kalite paslanmaz çeliklere oranla daha uygun fiyatlıdır.
304 ile 316 Paslanmaz Çelik Arasındaki Fark Nedir? Anlaşılır cevap, 304'ün% 18 krom ve% 8 nikele sahipken 316'nın% 16 krom,% 10 nikel ve% 2 molibden olmasıdır.
Karbon çelik: Karbon çeliği, bıçak bıçakları için popüler bir seçimdir çünkü keskinleştirilmesi nispeten kolaydır ve keskin bir kenarı iyi tutar. Aynı zamanda sert ve dayanıklıdır.
Yüksek sıcaklıklarda müthiş bir performans sergileyen 304 ve 316 kalite saclar, paslanmaz çelik sınıfının en dayanıklı alternatifleri arasında yer almaktadır.
904L kalite paslanmaz çelik, oldukça yüksek miktarda krom, nikel ve molipten içeren bir paslanmaz çelik kalitesidir. Bu kalite EN normuna göre 1.4539 ya da X1NiCrMoCu25-20-5, UNS normuna göre ise S08904 olarak adlandırılmaktadır.
304 kalite paslanmaz çelik, %15 ila %20 arasında krom ve %2 ila %10 arasında nikel içermektedir. Birçok paslanmaz manyetik özelliğe sahip olsa da 304 kalite paslanmaz içerisinde daha az elektriksel bileşen içerdiğinden manyetik özelliğe sahip değildir. Bu özelliği onu diğerlerinden ayıran önemli bir tarafıdır.
Paslanmaz çeliğin kalitesini anlamak için TÜBİTAK'ın laboratuvar merkezlerine gerekli numuneler verilerek kalite ölçümleri yapılabilir. Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir.
Manyetiklenme yapması malzemenin kalitesiz, çabuk korozyona uğrayacak ya da pas yapacağı anlamına gelmemektedir. Paslanmaz çeliğin ülkemizde bu kadar yaygın olmadığı dönemlerde 304 kalite (östenitik) ve 420, 430 kalite paslanmaz çelikler geldiği için 304 östenitik mıknatıs tutmuyor.
Kullanım Alanları En yaygın paslanmaz çelik kalitelerinden biri olan 304 paslanmaz çelik; kimya, petrokimya, ev aletleri, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayin ve buna benzer çeşitli alanlarda sıkça kullanılır.
Östenitik paslanmaz çelik grubunda yer alan AISI 310S / EN 1.4845 kalitesi yüksek sıcaklıklarda mükemmel korozyon direnci ve mekanik dayanım özellikleri gösteren bir malzemedir . Elektrik dirençlerinde, endüstriyel fırınlarda ve diger yüksek sıcaklık gerektiren uygulamalarda tercih edilir.
Örneğin, 304 paslanmaz çelik, kuru ve temiz bir atmosferde mükemmel korozyon önleyici özelliklere sahiptir, ancak bir kıyı bölgesine taşınırsa, tuz bakımından zengin deniz sisinde hızla paslanır. Bu nedenle, tüm paslanmaz çelik türleri her zaman korozyona ve paslanmaya karşı koyamaz.
N690 çelik Bohler tarafından üretilen Avusturya meşeiili bir çeliktir. VG10 çeliğinin modifiye edilmiş şeklidir. Paslanmaz çelikler içerisinde kendi sınıfının en iyisidir. Namlu dayanımı, tokluk, paslanma direnci gibi ana konularda performansı kesinlikle yeterli seviyelerdedir.
Japonya. Japonya da çelik üretiminde küresel pazarda önemli yere sahip olan ülkelerden biridir. Dünya'da en büyük on çelik üreticisi şirket arasında iki tanesi Japonya'ya aittir. Bu da Japonya'yı dünyada çelik üretimi bakımından ilk sıralara taşıyor.
N695: Geleneksel 440C çeliğinin yine ESR üretim teknolojisi ile üretilmekte olan Bohler Firması versiyonudur. N690'dan sonra sık tercih ettiğimiz bir çelik olup, standart 60 HRC olarak ısıl işlemi gerçekleştirilmektedir. Özellikle mutfak bıçağı tercihlerinde yerinde bir seçimdir.
4140 çelik veya 1.7225 çelik olarak da bilinen 42CrMo4 alaşımlı ıslah çeliği, genellikle temperlendikten sonra kullanılan, yüksek yoğunluklu, yüksek sertleşebilirliğe sahip yaygın bir krom-molibden çeliktir.
İki metal de çok yakın sağlamlık (kırılmazlık) değerlerine sahip olup, titanyumun çelikten daha üstün olduğu konu; sağlamlık/ağırlık oranıdır. Yani ikisinin de sağlamlığı aynı, ancak titanyum daha hafif olduğu için sağlamlık/ağırlık oranı çok yüksektir.
genellikle üretim esnasında herhangi bir duraksama yaşanmadığı ve yeniden ısıtılmadığı için soğuk haddelenmiş çeliğe göre daha ucuzdur. Çelik soğutulduğunda belli bir oranda küçülür ve böylece nihai ürünün boyutunu ve şeklini soğuk haddelenmiş ürüne göre daha az kontrol eder.
Genellikle en fazla kullanılan paslanmaz çelik türevlerindendir. AISI 316 Paslanmaz Çelik ise içerisinde maksimum %18 krom, %10 Nikel ve en az %2 Molibden içeren paslanmaz çelik türevidir. 304'e göre Krom ve Nikeli %2 daha fazladır.
AISI 430 Paslanmaz Çelik (SS430) Düz krom AISI 430 paslanmaz çelik (SS430), manyetik özelliklere ve iyi şekillendirilebilirliğe sahip geleneksel ferritik paslanmaz çeliklerden biridir, yumuşak bir atmosferde, hafif oksitleyici asit ve organik asitte iyi korozyon direncine sahiptir.
Paslanmaz çelikler, yanlış sürelerde ve yanlış sıcaklıklarda, yanlış koşullarda ısıl işlem yapılması halinde, ısıl işlem sonrası paslanmaz çeliğin tepkimeye girmesine yol açabilir. Bu tepkime paslanmaz çeliğin hem kararmasına, hemde paslanmasına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri