3) Ait Olma – Sevme – Sevilme İhtiyacı: Bir gruba ait olma hissi, sosyal statü kazanma, insanlar tarafından kabul edilme, benimsenme, sevme, sevilme gibi sosyal ihtiyaçlardır. Bu ihtiyaçlar karşılanmazsa bireyde yalnızlık, umutsuzluk, yabancılaşma, bunalıma girme gibi duygular ortaya çıkabilir.
Üçüncü ihtiyaç seviyesi sevgi ve aidiyet içeren sosyal düzeyli ihtiyaçlardır; bireyler fiziksel olarak kendileriyle ilgilendiklerinde, başkalarıyla paylaşma ve bağlantı kurma ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
Bilme / Anlama İhtiyacı : Odun gelip odun gitmeyecek insan , merak edecek , felsefe yapacak , yaşamı sorgulayacak , gündemi takip edecek , Dünya'da veya ülkesinde neler olup bitiyor bunları bilecek. Estetik İhtiyacı : Burada sanatsal etkinlikler olabilir , tiyatro , edebiyat , kültür gibi.
Güvenlik İhtiyaçları: Bireyin korunma, barınma ve düzen ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kategoridir. 3. Sosyal İhtiyaçlar: Sevgi, kabul görme ve aidiyet ihtiyaçlarının yer aldığı basamaktır. 4. Saygınlık İhtiyaçları: Bireyin kendine ve başkalarına saygı duyabilme ve başarıya ulaşma ihtiyaçlarını ifade eder.
İlgili 23 soru bulundu
3) Ait Olma – Sevme – Sevilme İhtiyacı: Bir gruba ait olma hissi, sosyal statü kazanma, insanlar tarafından kabul edilme, benimsenme, sevme, sevilme gibi sosyal ihtiyaçlardır. Bu ihtiyaçlar karşılanmazsa bireyde yalnızlık, umutsuzluk, yabancılaşma, bunalıma girme gibi duygular ortaya çıkabilir.
Temel ihtiyaç maddeleri insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, genel olarak, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi eşyadır.
Üç ayrı temel ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunlar barınma, beslenme ve giyinmedir. Eğer bunlar olmazsa yaşamımızı sürdüremeyiz.
Çağırmak, kapı çalmak manası vardır. Demek ki insan bu âleme ilim ve dua vasıtasıyla tekâmül etmek için gelmiştir. Buradaki kasıt Allah ile bağ kurmaktır. İnsanın en büyük ihtiyacı zaten bağlanma ihtiyacıdır.
İnsanların duyguları, sevmeleri, sevilmeleri, nefretleri, yalnızlık ve kimsesizlik hisleri, acımaları, aidiyetleri... Hep manevi olgulardır. O halde sadece dünya huzuru düşünülse bile manevi ihtiyaçlar hesaba katılmadan olmaz. Kısaca Manevi Bakım insanı bir bütün olarak görüp, mutluluğunu sağlamaya çalışmaktır.
Fiziksel ihtiyaçlar en temel gereksinimleri oluşturur. Hayvanlar gibi insanlar da hayatta kalabilmek için su, hava ve besine ihtiyaç duyar. Giyinme, barınma, türün devamı için cinsellik de basamağın en alt kısmında yer alır.
Kendini gerçekleştirebilen insanların özellikleri şunlardır:
Bu insanlar, gerçekliği doğru bir biçimde algılar ve belirsizliğe katlanabilirler. Kendilerini ve başkalarını olduğu gibi kabul ederler. Düşünceleri ve davranışları içten gelir ve doğaldır. Sorun odaklıdırlar (kendileri odaklı değildirler).
Bu ihtiyaçlar; fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, ait olma ve sevgi ihtiyacı, saygı ihtiyacı ve kendini gerçekleştirme ihtiyacı olmak üzere birbirinin üzerine kurulan toplam beş ihtiyaçtan oluşmaktadır (1).
Maslow, insanların yaşamını sürdürürken ihtiyaç duydukları gereksinimleri, önem sırasına göre bir piramide yerleştirir. Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ve emniyet ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar ve saygınlık ihtiyacından sonra piramidin en tepesinde, kendini gerçekleştirme yer alır.
Birinci kademe zorunlu fizyolojik ihtiyaçların karşılanmasının ardından ikinci seviye güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması talebi oluşur. Maslow'un modelindeki üçüncü seviye, aile, sevgi, ilişkiler, çalışma grupları ve topluluk gibi sosyal ihtiyaçları içerir.
Maslow'a göre ihtiyaçlar beş basamağa ayrılmıştır ve bu ihtiyaçlar genellikle zincirleme sıra izlemektedirler. Piramidin en altından başlayarak yukarı doğru, Fizyolojik ihtiyaçlar, Güvenlik ihtiyacı, Sevgi- ait olma ihtiyacı, Saygınlık ihtiyacı ve Kendini gerçekleştirme ihtiyacı.
İhtiyaç, gereklilik ve elde edilmesi lazım olan şey demektir. Zorunlu ihtiyaçların başında su, yemek yemek ve barınmak gelir. Bu ihtiyaçlar zaruri ve temel gereksinim olarak da bilinir. Eğitim almak, sosyalleşmek ve iletişim ise kültürel ihtiyaçlar arasında yer alır.
Cevabımız yanlış, çünkü temel ihtiyaçlar kişiden kişiye değişmez. Temel ihtiyaç nedir? İnsanların hayatlarını devam ettirip yaşayabilmeleri için gerekli olan şeylere temel ihtiyaçlar denir.
a) Zorunlu ihtiyaçlar: İnsanın hayatının sürdürebilmesi için mutlaka karşılanması gereken ihtiyaçlardır. Beslenme, giyinme, barınma, vb. olmayan, zorunlu ihtiyaçların giderilmesinden sonra gerçekleştirilmek istenen ihtiyaçlardır.
Zorunlu ihtiyaçlar, insanın yaşamım devam ettirebilmesi için gerekli olan hava, gıda ve su gibi karşılanması zorunlu olan gereksinimlerdir. Öte yarıdan karşılanmaları yaşamsal olmayan, ancak tatmin edildikçe insanlara haz veren eğlenme, seyahat etme ve müzik dinleme gibi ihtiyaçlar ise zorunlu olmayan ihtiyaçlardır.
Bunlar fizyolojik gereksinimler, güvenlik gereksinimi, sevgi ait olma gereksinimi, saygınlık gereksinimi, kendini gerçekleştirme gereksinimi'dir.
İnsan doğası gereği gelişim eğilimi taşıyan bir varlık. Bu eğilimin ortaya çıkması için ise içinde yaşadıkları sosyal bağlam tarafından desteklenmesi gereken evrensel olan ve doğuştan gelen ait olma/sevgi, eğlence, güç/başarma ve özgürlük olarak tanımlanan temel psikolojik ihtiyaçlara sahiptirler.
Aslî; temel, esas. Hâcet-i asliyye; temel ihtiyaç demektir. Bir zekât terim olarak; zekâttan muaf tutulan ve bir kimsenin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin temel ihtiyaç maddelerini teşkil eden şeylerdir. Zekât yükümlüsü hür, müslüman, âkıl-bâliğ ve nisap miktarı mala sahip olan kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri