akasya - Nişanyan Sözlük. Fransızca acacia “kurak bölgelere özgü bir ağaç, acacia arabica” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen akakía ακακία sözcüğünden alıntıdır.
Kısa kelimesinin kökü " kıs- " , süre kelimesinin kökü "sür- " 'tir.
Eski Türkçe kankı "soru edatı" sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe kanı "soru edatı" parçacığından +kI sonekiyle türetilmiştir. hani<sup maddesine bakınız.
Eski Türkçe kaç sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *ka- "soru edatı" fiilinden türetilmiştir. hani<sup maddesine bakınız.
Ağaçlar kelimesinin kökü ağaç- tır. Baktığımızda kelimenin kökü yani anlamlı en küçük parçası ağaç- olmuş olur. Ağaç-mak şeklinde diyemediğimiz için isim köktür.
İlgili 21 soru bulundu
Eski Türkçe üz- "koparmak" fiilinden +Im sonekiyle türetilmiştir. üz- maddesine bakınız.
çiçek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe çeçek “çiçek” sözcüğünden evrilmiştir. Önseste /ç/ etkisiyle sesli incelmesi görülür.
KÖK : Bir sözcüğün parçalanamayan, anlamlı, en küçük parçasına kök denir. Sözcüğün kökü bulunurken sondan başa doğru ekler çıkarılır ve sözcükle anlam bağlantısını kaybetmeyen en küçük parça kök olarak bulunur.
evlen- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn- “ev edinmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē- “ev edindirmek” fiilinden türetilmiştir.
Kelimenin 'ilgi, ilişki, bağ kurmak' anlamındaki il- fiilinden geldiği açıktır. getirilmesiyle türediğini bildirir.
yenge - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yeŋge “ağabeyin veya dayının karısı” sözcüğünden evrilmiştir. S. Tezcan sözcüğü yaŋı eke ("yeni abla") olarak yorumlar.
Bu sözcük Türk sözcüğünün yanına "İkametgahı" anlamına gelen Farsça "-estan veya -stan" ekinin gelmesiyle oluşmuştur. Modern Farsça'da Türkiye (ترکیه) sözcüğü, kişilerin yerini belirtmek için kullanılan Arapça nisba ekinin türemiş halidir.
Eski Türkçe çocuk “yavru, özellikle domuz yavrusu” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük çocuk dilinden türetilmiştir.
yalnız - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yalıŋuz veya yalŋus “yalnız, tek başına” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen yalıŋ sözcüğünden türetilmiştir.
yağmur — sözcüğün kökü “yağ-” yağ+mak— mastar ekini alabildiğine göre fiil köküdür.
Türkçe kökenli bir sözcüktür, arka çıkmak deyiminde kullandığımız arka zahîr, hâmi, yardımcı ile bağlantılı görünmektedir. Buna göre arkadaş birbirine arka (destek) olan insanları ifade etmek üzere arka isim köküne ortaklık bildiren +daş ekinin getirilmesiyle türetilmiştir.
aşkın - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi aş- fiilinden Yeni Türkçe +gIn ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için aş- maddesine bakınız.
Anlam ilgisini göz önünde bulundurarak kelimenin aş- kökünden -ık isim yapma ekiyle aş-ık: aşıran, hareket ettiren) türetildiğini söylemek mümkündür.
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir.
bitki - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi bit- fiilinden Yeni Türkçe +gU ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için bit- maddesine bakınız.
kalk- - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe kalık- veya kalk- “kalkmak, yükselmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe kalı- veya kalġı- “kalkmak, özellikle şaha kalkmak” fiilinden Türkiye Türkçesi +Ik- ekiyle türetilmiştir. Eski Türkçe kalı- "kalkmak, yükselmek" fiilinden +Ik- dönüşlülük ekiyle.
Karayosunları ve eğreltiler gibi ilkel bitkilerde gerçek kök olmayıp, köksü (rizoid) uzantılar vardır. Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahip olmaması ve kloroplast ihtiva etmemesinden dolayı yeşil renkli görünmemesidir.
Özellikleri:Uluslararası İsim Sınıflandırmasında Gül Kökü Olarak Adlandırılan Pipo Ağacı Dünyaca Ünlü Pipo Üreticileri Tarafından 1800 Yılların ortalarında kullanılmaya başlanmıştır.Orjinal Adı Erica Arboreadır.
Tıbbi açıdan nilüfer
Nilüfer çiçeği antimikrobil bir çiçektir. Çiçeğinin hoş kokusu uyku yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri