Akbaba, Yeni dünya akbabaları familyasını ve atmacagiller familyasına ait Eski Dünya akbabaları alt familyasını oluşturan leş yiyici kuşların ortak ismidir. Akbaba terimi belirli bir taksonomik grubu karşılamaz. Günümüzde 16'sı Eski Dünya'ya ve 7'si Yeni Dünya'ya ait 23 akbaba türü bulunur.
98–100 cm boyunda, 250–295 cm kanat açıklığındadır. Ağırlığı 7 ila 12.5 kg. arasındadır, bu ağırlıkla dünyada uçabilen en ağır kuşlardan biri olma özelliğindedir.
Çoğunun besin seçme alışkanlığı olmadığından genellikle leş, çöp, ve ara sırada canlı hayvan gibi ne bulurlarsa yerler. Yalnızca bazı türleri kaplumbağa kuzu gibi savunmasız hayvanlara saldırır.
Akbabalara halk arasında leş yiyici de denilmektedir.
Akbabalar genellikle leşle beslenir. Nadir de olsa kendi avladıkları kurbağa, fare gibi besinlerle de beslendikleri bilinmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Avrupa'nın en büyük yırtıcı kuşudur. Boyu yaklaşık 1 metre, kanat açıklığı 2,5-3 metre, ağırlığı ise 10 kg'den fazladır. Yaşlı Çam ağaçlarının tepesine,çok büyük bir yuva yapar.
Anadolu'da görülen dördüncü akbaba türü ise, kara akbaba (Aegypius monachus). Ününü büyüklüğünden alan bu tür 3 metreye ulaşan kanat açıklığı ile Avrupa'nın en büyük yırtıcı kuşu.
Akbaba kuşları günlük hayatta daha çok belgesellerde karşımıza çıkan kuşlardan biridir. Özellikle vahşi ve yırtıcılığı ile bilinen bir kuş türüdür. Oldukça iri gövdeleriyle ve leş yeme özellikleri ile oldukça dikkat çeken kuşlar âleminin en yırtıcı kuşlarından biridir.
Türkiye'de halen daha dört farklı tür akbaba yaşamaktadır. Tüm türlerin sayısı dünyadaki diğer akbaba türleri gibi ya çok azdır ya da hızla azalmaktadır.
Akbabaların başı neden keldir sorusuna gelince. Leş ile beslenen akbabalar karınlarını doyururken başlarını leşin gövdesine sokarlar. Başları tüylü olsaydı kirlenip mikrop yuvası olacak, hastalıklara neden olacaktı. Kel baş akbaba için temizlik ve hastalıktan bağışık olmak demektir.
Leş yiyiciler hor görülür ve genellikle onlardan korkulur. Dünyanın her yerinde akbabalar, sırtlanlar ve böcekler gibi, zaten ölmüş olan hayvanlarla beslenen canlılar nahoş, kirli ve tehlikeli olarak kabul ediliyor. Hatta günlük dilde dahi akbaba ve sırtlan kelimeleri karşıdakine hakaret etmek için kullanılıyor.
Ozan Akbaba 9 Haziran 1982 tarihinde Kars'ta dünyaya geldi. Akbaba, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölümünden mezun oldu.
Akbabalar, ölmek üzere olan avları hissedebilirler. Bu nedenle avları ölmeye yakınken, üzerinde daireler çizerek uçarlar ve ölmelerini beklerler. Av öldüğü zaman da, leşini yiyerek karınlarını doyururlar.
TÜRKİYE'DE SADECE 80 TANE KALDI
Yapılan gözlemler ve araştırmalar sonucunda 2014 yılında dünya üzerinde yaklaşık 2 bin bireyi olduğu tahmin edilen bu türün son yıllarda ise sayılarının çok daha azaldığı gözlemleniyor.
akbabalar ölü hayvan leşleriyle beslenen etoburlar. olarak bilinir. ancak bu özel akbabalar etle ilgilenmezler. onun yerine kemikleri tercih ederler. besinlerinin yüzde doksanı kemiktir. bu da onları kemikle beslenen tek kuş türü yapar.
türünden bir tanesi. Üç metreyi bulan kanat açıklığıyla. kara akbaba, Türkiye ve Avrupa'daki en büyük yırtıcı
İnsanların çok yaşlısına, saçı sakalı ağarmış olanına akbaba derler. Kuşların en çok yaşayanı da akbabadır.
Küçük akbaba etçil bir kuş türüdür. Genellikle leşle beslenir.
Kızıl akbaba: İspanya'dan Kuzey Afrika'ya, Arap Yarımadası'ndan Balkanlar'a, Hindistan'dan Kafkaslar'a kadar geniş yayılımı olan bir türdür. Diğer Eski Dünya Akbabaları gibi yerden havalanma konusunda çok yetenekli olmadıkları için genellikle yuvalarını yüksek kayalıklara yaparlar.
Dünyada "endangered (nesli tükenmekte olan)" koduyla koruma altına alınan akbaba, Türkiye'nin Ermenistan sınırını oluşturan Tuzluca ilçesinin doğu hattındaki insan kalabalığının olmadığı alanlarda yaşam sürdürüyor.
Akbabaların birçoğu Türkiye, Ortadoğu, Arap Yarımadası ve Afrika'da göç sırasında hayatını kaybediyor ve çok az sayıda akbaba, 16 bin kilometrenin üzerindeki yıllık göçünü tamamlayıp doğduğu bölgeye geri dönebiliyor.
Tür, Avrupa'nın, kuzey Afrika'nın ve Asya'nın sarp kayalık ve uçurumlarında bulunur. Çoğunlukla yerleşik yaşayan kuşlardır.
Benekli akbaba (11 bin 300 metre)
Akbabalar genellikle uzun mesafaler katetmez.
Öte yandan, 274 santimetre boy ve 160 kilogram ağırlıktaki Afrika deve kuşu (Struthio camelus) bilinen en büyük kuş türü olarak bilinirken, denizde yaşayan en büyük kuş olarak da 115 santimetre boy ve 30 kilogram ağırlığındaki İmparator pengueni (Aptenodytes forsteri) olduğu belirtiliyor.
Akbaba, Kars ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri