Akbaba, Kars ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Akbabalara halk arasında leş yiyici de denilmektedir.
Avrupa kuşağında nesli tehlike altındadır. Bu bölgelerin yerleşik kuşlarıdır, bu bölgeler dışındakiler kışları kısmen olarak göç ederler. Türkiye'de Soğuksu Milli Parkı (Kızılcahamam)ve Eskişehir Türkmenbaba Dağı'nda bulunur. Türkiye'deki en büyük popülasyonu Çorum'dadır.
İnsanların çok yaşlısına, saçı sakalı ağarmış olanına akbaba derler. Kuşların en çok yaşayanı da akbabadır.
Dağ doğal güzelliklerinin yanı sıra yaban hayatı bakımından da oldukça zengindir. Verçenik Dağı'nda karaca, yaban tavşanı, yaban keçisi, yaban domuzu gibi memeli türler bulunur. Bunlara ek olarak doğan, kartal akbaba atmaca gibi vahşi kuş türleri de bulunmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı ile Milli Parkın kuzey-batısında bulunan geniş bir bölgede yaşamakta olan Kara Akbabaların bu havalede popülasyonu oldukça fazladır.
Akbaba, Yeni dünya akbabaları (Cathartidae) familyasını ve atmacagiller (Accipitridae) familyasına ait Eski Dünya akbabaları (Aegypiinae) alt familyasını oluşturan leş yiyici kuşların ortak ismidir.
Falda görülen akbaba sembolü, aile, arkadaşlık ve işteki çatışmaları temsil eder. Diğer yandan şans ya da şansızlık gibi konuları da kapsar.
sıfat,mecaz İhtiyar. sıfat,mecaz Çıkarı için başkalarını sömüren.
Anadolu'da en yoğun olduğu alan Ankara (Kızılcahamam) ve Bolu olan tür Türkiye'deki için toplam çift sayısı tahmini 80 ila 200 arasındadır. Doğu Anadolu'da da parça parça yayılış gösteren kara akbabalar, Tarsus, Ankara Beynam Ormanı gibi daha önce görüldükleri birçok sahada ise artık gözlenmemektedir.
Akbabalar Avustralya ve Okyanus Adaları dışında bütün ılıman ve tropik bölgelere dağılmıştır. Asyadaki özellikle de Hindistan ve Nepaldeki akbaba nüfusu son yıllarda hızlı bir yok oluşa sürüklenmiş ve bu durumun bazı ekolojik sonuçları olmuştur.
Kara Akbaba Yaban Hayatı Geliştirme Sahası: Kızılcahamam ilçesi Soğuksu bölgesindeki alan 27.02.2014 tarihinde tescil edilmiş olup, 1.469 hektardır. Hedef türü kara akbabadır. Avrupa'nın en büyük yırtıcı kuşudur. Boyu yaklaşık 1 metre, kanat açıklığı 2,5-3 metre, ağırlığı ise 10 kg'den fazladır.
Dağ doğal güzelliklerinin yanı sıra yaban hayatı bakımından da oldukça zengindir. Verçenik Dağı'nda karaca, yaban tavşanı, yaban keçisi, yaban domuzu gibi memeli türler bulunur. Bunlara ek olarak doğan, kartal akbaba atmaca gibi vahşi kuş türleri de bulunmaktadır.
Erzurum Vilayeti, bir Osmanlı vilayetidir. 1867'te kabul edilen Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi ile Erzurum Eyaleti'nin kaldırılması ile kurulmuştur. Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devletinde olan Kars ve Ardahan sancakları (Narman nahiyesi hariç) Rusya'ya verildi.
1849 yılında Trabzon Eyaleti'ne bağlı bulunan Gümüşhane ve Ordu sancakları Erzurum'a ilhak edilerek sancak sayısı tekrar altıya çıkarıldı. 1847 taksimatında Erzurum Eyaleti sancakları dörde indirilmiştir.
Dolayısıyla Bayburt, paşa sancağı olarak Erzurum Eyaletinin ana idare merkezi olmuştur. Bu idare kaynaklara göre yaklaşık 1548 yılına kadar yani 13 yıl sürmüştür. Dolayısıyla bu süre zarfında Erzurum Bayburt'tan yönetilmiştir. İşte Erzurum'un Bayburt'a bağlı oluşunun hikâyesi de bundan ibarettir.
TÜRKİYE'DE SADECE 80 TANE KALDI
Yapılan gözlemler ve araştırmalar sonucunda 2014 yılında dünya üzerinde yaklaşık 2 bin bireyi olduğu tahmin edilen bu türün son yıllarda ise sayılarının çok daha azaldığı gözlemleniyor.
Tüm dünyada 1300-6700 ergin bireyin kaldığı tahmin edilen sakallı akbabanın Türkiye'de tahmin edilen nüfusu 160- 200 çift (BirdLife, 2015b). Anadolu'da dağılım gösteren üçüncü akbaba türü kızıl akbaba (Gyps fulvus). Kanat açıklığı 240-280 santimetre arasında.
Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı ile Milli Parkın kuzey-batısında bulunan geniş bir bölgede yaşamakta olan Kara Akbabaların bu havalede popülasyonu oldukça fazladır.
İnsanların çok yaşlısına, saçı sakalı ağarmış olanına akbaba derler.
Akbaba kuşları günlük hayatta daha çok belgesellerde karşımıza çıkan kuşlardan biridir. Özellikle vahşi ve yırtıcılığı ile bilinen bir kuş türüdür. Oldukça iri gövdeleriyle ve leş yeme özellikleri ile oldukça dikkat çeken kuşlar âleminin en yırtıcı kuşlarından biridir.
Akbabaların tüysüz bir baş ve boyunları vardır. Leşle beslendikleri için, besinlerinde hastalık yapıcı birçok parazit ve bakteri bulunur.
Akbaba TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,hayvan bilimi Akbabagillerden, başı ve boynu çıplak olan, dağlık yerlerde yaşayan, leşle beslenen, çok yüksekten uçarak keskin gözleriyle çok uzakları görebilen, iri ve yırtıcı bir kuş, kerkes (Vultur monachus) sıfat,mecaz İhtiyar.
Gece rüyada akbaba görmek, ahmak ve nezaketsiz bir adama delâlet eder. Gündüz rüyada akbaba görmek, hastalıklara işârettir. Rüyada akbaba kuşunu tuttuğunu görmek, harpte bulunmaya veya hastalığa işârettir. Bir yerleşim alanına akbabaların girdiğini görmek, oranın istila edilmesine işâret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri