Akçaabat köftesini diğer köfte türlerinden ayıran en önemli özellik söz konusu köftenin üretiminde kullanılan etin doğal ortamda ve kendine has bir filoruga sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş danalardan elde edilmiş olmasıdır.
Akçaabat köftesinde hayvanın ön kol eti, kaburga eti, işkembe yağı ve böbrek yağı kullanılır. Akçaabat köftesi'nin en önemli özelliklerinden biri Odun kömürüyle çalışan ocaklarda pişirilmesidir. Ocak belirli sıcaklığa ulaştıktan sonra ızgarası tel fırça ile silinir. Ardından böbrek yağı ile temizlenir.
Yurdumuzun değişik birçok yerinde köfte yapılmasına karşın, Akçaabat Köftesi'nin bu kadar tutulması, ayrıcalıklı ve meşhur olması, ustalarımızın maharetinin yanında, bölgemizde yetiştirilen ve doğal şartlarda beslenen hayvanların lezzetli etinden de kaynaklanmaktadır.
Trabzon'un Akçaabat İlçesi'nin tüm dünyaya nam salan meşhur Akçaabat Köftesi, “NERDE” markasıyla tüm Türkiye'de sofralarda yerini alıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Köfte, Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Bir araştırmaya göre ülke mutfağında 291 çeşit köfte yemeği bulunmaktadır. İşte, Tekirdağ'dan İzmir'e, Trabzon'dan Sivas'a, en meşhur, en leziz köfteler.... Türkiye'de köfte denilince akla gelen ilk yer, Tekirdağ'dır.
Trabzon'nun nüfus bakımından en büyük 2. ilçesi olan Akçaabat, köftesiyle ve horonuyla meşhurdur. İlçede 90'lı yılların sonuna kadar tütün oldukça önemli bir yere sahipti.
Akçaabat Köfte İçin Gerekli Malzemeler:
900 gr dana eti. 100 gr iç yağı 100 gr bayat ekmek.
Yöresel Yemekler
Akçaabat Köftesi yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, havuçlu brokoli çorbası, akçaabat köftesi, kremalı mantarlı fırın makarna ve gelin pastası son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından üyelerine sunulan tarifede 200 gram köfte kızarmış domates, biber, cips ile en yüksek 200 TL'ye satılabilecek. 1 kg pişmiş fiyatı ise közlenmiş biber, domates, bulgur pilavı, patates kızartması ve garnitür ile birlikte en yüksek 750 TL'ye satılabilecek.
Öğlen ve akşam yemeklerinde pratik bir öğün olarak ızgara yöntemi ile pişirilip salatayla beraber tüketilebilir. Tüketileceği zaman 3-4 adet tüketilmesi yeterlidir.
Bu standartlarda Akçaabat köfte üretimi yapan ilk firma özelliği taşıyan firmamız ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, OHSAS 18001 ve Helal Gıda belgelerine sahiptir.
Islama köfte, Adapazarı'nın yöresel lezzetlerinden olan bir yemektir. Dilimlenmiş ekmekler biberli ve yağlı et suyuna batırılır ve köftelerle birlikte ızgaralanır.
Bir araştırmaya göre ülke mutfağında 291 çeşit köfte yemeği bulunmaktadır.
Yalnızca 2 malzeme ile hazırlanan Sivas köftesi, biber, domates ve tırnak pide eşliğinde sunulur. Orijinal Sivas köftesini diğer köftelerden ayıran en önemli özellik, kıymanın tuzda bekletilmesidir. İsteğe göre dana eti veya koyun eti kullanılabilir.
Yumurta Ekleyin
Köftenin pişirilirken dağılmaması için hamurundaki malzemelerin eksik olmaması gerekir. Yumurta da bu malzemelerin en önemlileri arasında yer alır. Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir.
Patates piştikten sonra da, köfteler pişirilir.
Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
1 kg kıyma için 1,5 çay bardağı konabilir ekmek içi. Bazen sadece sarımsaklı bazen de soğan eklentili yapıyorum. 1 kg kıyma için 6-7 diş sarımsak çok ince kesilerek kullanılabilir. Soğan eklenecekse de çok olmamalı.
MALZEMELER 1 kilo kıyma (köfte için) Yarım demet maydanoz (köfte için) 1 adet kuru soğan (köfte için) 1 çay kaşığı karabiber (köfte için) 1 çay kaşığı toz biber (köfte için) 3 büyük diş sarımsak (köfte için) Tuz (köfte için) 1 adet kuru soğan (salata için) Yarım demet maydanoz (salata için) Yarım demet nane (salata ...
"Köftecilerdeki köfteler neden daha yumuşak ve lezzetli oluyor?" diye soruyorsanız, cevabı maden suyunda! Çünkü maden suyu ile yapılan köfteler soda sadesinde çok daha az yağ çekiyor, köfteler puf puf oluyor. Soda, sadece köfte değil, pek çok kızartma yemeğinde de bu amaçla kullanılıyor.
'Akçaabat' adının verilmesine gelince; rivayete göre ilçenin ismi üzerinde etimolojik ayrıştırma yapılarak “Akça'dan âbad olmuş yer, zengin yer” anlamında “Akçaabat” adının verildiği söylenmektedir.
Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Bugün için Trabzon'da 1 tane Alevi köyü var.Akçaabat Eskiköy,fakat günümüzde Sünni olan Trabzon Çepnilerinin çoğu yakın geçmişte Aleviydi.Bugün bile kültürlerinde Aleviliğin izleri görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri