Akıllı ilaçlar genellikle lokal olarak ileri evre ya da uzak metastaz yapmış hastalıkta kullanılmaktadır ancak bazı akıllı ilaçlar operasyon sonrası koruyucu, yani adjuvan amaçla da kullanılmaktadır.
Dr. Ömür Gökmen Sevindik, “Akıllı ilaçları daha çok kanser ve kanser dışı hastalıklarda kullanıyoruz. Eskiden sadece tek bir tümör tipini ve hücresini hedef almayan genel olarak diğer dokulara da zarar verebilen tedavileri kullanıyorduk.
Bugün mevcut olan akıllı ilaçlar her kanser türünde etkili değildir. Akciğerin adenokarsinom denilen türünde genelde etkilidirler.
Akıllı ilaçlar mesane kanseri, beyin kanseri, meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kolon kanseri, özofagus kanseri, baş ve boyun kanseri, gastrointestinal (sindirim sistemi), böbrek, akciğer kanseri, pankreas, deri, tiroid ve diğer birçok doku için kullanılabilir.
Tanıyla başvuran hastalardan alınan doku örneğiyle yapılan genetik incelemenin ardından hastalığa sebep olduğu düşünülen mutasyonlar saptanmaktadır. Yapılan incelemelerin ardından mutasyona yönelik olarak kişiye özgü akıllı ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Akıllı ilaçlar genellikle lokal olarak ileri evre ya da uzak metastaz yapmış hastalıkta kullanılmaktadır ancak bazı akıllı ilaçlar operasyon sonrası koruyucu, yani adjuvan amaçla da kullanılmaktadır.
Akıllı ilaçların başarı oranı
Bazı kanser türleri ise ilerlemiş olsa bile klasik yöntemlerle de çözülebiliyor. Bunların üzerine hedefe yönelik ilaçların da eklenmesiyle tedavi şansları biraz daha arttı. Ancak ilerlemiş birçok kanser türünde halen tam anlamıyla kür sağlanamıyor.
Dördüncü Evre Akciğer Kanseri Yaşam Süresi (Prognoz)
Hasta ve yakınlarının sıklıkla sorduğu soru 'uygulanacak tedavi ile bu hastalıktan kurtulma şansı'dır.
Akıllı ilaçlar her kanser hastasında uygulanamıyor. Tümöründe belirli mutasyonları, yolakları tespit edilen hastalarda akıllı ilacın kullanılıyor. Akıllı ilaçlar damar yolundan uygulanan kemoterapi yerine ağızdan alınıyor. Akıllı ilaç tedavisi uygulanan hastalar evinde ilacını kullanabiliyor.
4. Evrede radyoterapi veya kemoterapi hastalığın süresini yavaşlatıp semptomları kontrol etmede kullanılabilir. Son yıllardaki en önemli gelişme, uygun hastalarda, uygun hastalarda akıllı moleküllerin, yani, hedefe yönelik ilaçların kullanımıdır.
Sağlıklı hücrelere zarar vermeyen ve kanserli hücreleri hedefleme özelliğine sahip “akıllı ilaçlar” tedavi başarısını artırarak, hastaların daha az yan etki ile tedavi süreçlerini konforlu bir şekilde geçirmesini sağlıyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü'nden Doç.
Akciğer kanserine karşı vitaminlerin ilki B vitaminleridir. B vitamini içeriği yüksek bir beslenme sürdürmek vücudun akciğer kanseriyle savaşmasına yardımcı olabilir. B vitaminleri tam tahıllı gıdalarda, muzda, patates türlerinde, yulafta ve hindi etinde bulunurlar.
Akciğer kanserinde bilinen en etkili tedavi yöntemi saptanan tümörün ameliyatla vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Eğer hastalık ortaya çıktığı akciğer bölümünden, göğüs kafesi içinde veya vücudun başka bir yerinde yayılım göstermemişse, yani erken dönemde saptanabilmişse cerrahi tedavi ile başarı şansı çok yüksektir.
İlacı doğru yoldan, doğru zaman aralıklarında, doğru dozda ve belirtilen süre boyunca kesintisiz kullanmalıdır. Kendini iyi hissettiğinde ilacı kendiliğinden kesmemelidir. İlaçtan yarar görmüyorsa doktorunu haberdar etmelidir. Dalgınlıkla ilacı unutabileceğini düşünüp hatırlatıcı düzenlemeler yapmalıdır.
“Kanser saç kaybına yol açar”
Ancak son yıllarda kanser tedavisinde giderek daha fazla kullanılan akıllı ilaçlar ile artık saç kaybı oluşmamaktadır.
Akıllı ilaç tedavisi ise kanser hücrelerinin kazandığı kontrolsüz çoğalma ve yayılma özelliğini engellemeyi amaçlamaktadır. Fakat bu tedavilerde kullanılan ilaçların bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu (“SGK”) tarafından karşılanmamaktadır.
Bu kararla birlikte kanser hastalarının tedavilerinde kullanımı uygun görülen ve tek kürünün fiyatı 32 bin 514 TL olan akıllı ilacın bedeli SGK tarafından karşılanacak.
Kemoterapi ile saç dökülmesi, bulantı, kusma, halsizlik ve iştahsızlık varken akıllı ilaçlarda bunlara rastlamıyoruz. Hastalarda yan etki olarak daha çok cilt döküntüleri, ishal gibi şikayetler olabiliyor.
Akciğer kanserinin son evresinde iyileşme ihtimali yüzde 50 olarak açıklanır. Ancak bu evrede kanserli hücreler diğer organlara da yayılarak zarar verdiği için ölümle sonuçlanması sık görülür. Bu süreçte hasta genel olarak hastalığını yatarak geçirir. Hastanın tedavi desteği alması gerekmektedir.
Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri 4. evre tedavisi
Bu evrede kanser başka organlara da yayılmış olduğundan belli durumlar hariç olmak üzere ameliyat tercih edilmez. En uygun tedavi kemoterapi, hedefe yönelik tedaviler, immunoterapi ve gerekirse kanserin yayılma bölgeleri için radyoterapi şeklindedir.
Akciğer kanserine bağlı gelişen nodüllerin çapı genellikle 3 cm'den büyüktür. Daha önceki tomografik değerlendirmesine kıyasla boyutunda %25'den fazla artış olan nodüller de genellikle kanser riski açısından değerlendirilir.
Akciğer kanserinin diğer organlara metastaz yapması, hastalığın ikinci evresinden sonra görülmektedir. İlk evrede akciğer içerisine yerleşen kitle ya da kitleler, organ üzerinde tutunmaya çalışır. Kanserin akciğer çevresindeki lenf bezlerine sıçraması ile hem hastalığın ikinci evresi hem de ilk metastaz gerçekleşir.
Akıllı ilaç olarak da bilinen hedefe yönelik ilaç tedavileri, uygun hastalarda etkili sonuçlar alınmasına yardımcı oluyor. Ancak bu tedavi yönteminin her hastada ve her kanser türünde kullanılmasının uygun olmadığının unutulmaması gerekiyor.
Kanser tedavisinde kullanılacak akıllı ilaçların bir çoğu “SGK tarafından ödenecek ilaçların” kapsamının dışında bırakılmıştır. Bu sebeple hastaların büyük bir çoğunluğunun yargı yoluna başvurarak ilaç bedellerinin ödenmesini talep etmesi gerekiyor.
"Açlığın faydalarını görmek için günde 14-16 saat açlık yaşaman gerekiyor. Açlığın birçok faydası var, biri de fare modellerinde tespit edildi ki kanser miktarlarını azaltıyor. Hastalar açlık yaşadığı zaman diyabetin oluşumunu durdurabiliyor ve bağırsaktaki kök hücreler kendini daha çabuk yenileyebiliyor."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri