Akciğer nodülleri, solid nodüller, buzlucam nodülleri ve kısmi buzlucam nodülleri şeklinde görülebilirler. Buzlucam ve kısmi buzlucam nodüllerinin kanser olasılığı yüksektir.
Buzlu cam görünümü: Adından da anlaşılacağı bu nodül çeşidi, görüntüleme sırasında uzmanlara buzlu camın ardından bakıyormuş hissi veren nodüllerdir. Bu nodüllerin içerisinde sıvı bulunur.
Akciğer nodülleri 3 farklı görünümde olabilir. Solid (katı), buzlu cam görünümlü (düşük dansiteli yer kaplayıcı lezyonlar) veya solid lezyonların çevresinde buzlu cam görünümünün eşlik ettiği yarı solid (yarı katı) olarak sınıflanabilirler.
Buzlu cam opasitesi, Yüksek Çözünürlüklü Bilgisayarlı Tomografi (YÇBT)'de vasküler ve bronşial yapıları örtmeden akciğer dansitesindeki sisli artışı tanımlayan bir terimdir.
Bu uluslararası rehberlerde 6 mm'nin altındaki nodüllere bir girişim önerilmiyor. Yani boşu boşuna ameliyat olmuyorsunuz! Nodül 1 cm'in üzerinde ise kanser ihtimali arttığı için ya radyolojik/cerrahi biyopsi, ya da yakın takip gerekiyor. En ufak bir şüphede ameliyat ile çıkarmak hayat kurtarıcı oluyor.
İlgili 37 soru bulundu
Genel olarak, 3 mm'den küçük nodüller iyi huylu olma eğilimindeyken, 20 mm ve daha büyük nodüllerin kötü huylu olma ihtimaline karşı daha gelişmiş yöntemlerle tetkik edilmesi uygun görülebilir.
Eğer periyodik aralıklarda yapılan kontrollerde nodüllerin boyutlarında küçülme görülüyorsa ya da kayda değer bir büyüme gözlenmiyorsa herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Kötü huylu kitleler ise 20 cm'den daha büyük boyutlara sahip olduğu için iyi huylu akciğer nodüllerinden kolayca ayrışmaktadır.
Buzlucam ve kısmi buzlucam nodüllerinin kanser olasılığı yüksektir. Bunlar boyutları çok küçük olsa dahi akciğer kanserinin çok erken evrelerini temsil ediyor olabilirler ve çok dikkatle değerlendirilmesi ve takip edilmeleri gerekir.
Buzlu cam , tek tarafı desenli olup, şeffaflığını büyük orandan yitirilmiş Cam türüdür. Renksiz ve renkli cam eriğinin biri desenli iki merdane arasından geçirilmesi suretiyle üretilen buzlu camların bir yüzü düz diğeri desenlidir. Desenlerin derinliği ve dokusu buzlu camın ışık ve görüntü geçirgenliğinini belirler.
Akciğer nodülü, akciğerde yerleşen çapı 4cm'den küçük olan geçirilmiş bir enfeksiyon sonrası kalan bir kalıntı, iyi huylu bir akciğer tümörü veya akciğer kanseri ya da başka bir organ kanserinin akciğere yayılması ile ortaya çıkan lezyonlardır. Akciğer nodülleri halk arasında “akciğerde leke” şeklinde de tanımlanırlar.
Sintigrafide nodüller soğuk (hipoaktif), sıcak (hiperaktif) ve ılık (normoaktif) şekilde görülebilmektedir. Sıcak nodüllerin kanser olasılığı çok düşük- kabul edilmektedir. Soğuk nodüllerde ise kanser oran yüzde 5 ile 8 oranında değişmektedir.
Malign nodüller genellikle soğuk nodüllerdir. Ancak, sıcak nodüller de malign olabilir (1). Nodülün sıcak, soğuk olduğunu değerlendirmede I-131 kullanılmalıdır.
Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Tül perde, yağlı kağıt ve buzlu camlar yarı saydam maddeler için verilebilecek güzel örneklerdir. Yarı saydam maddeler ışığın tamamını geçiremedikleri için bu maddelerin arkasında bulunan nesneler çok net bir şekilde görülmemektedir. Buzlu cam ışığın tamamını geçiremez.
Akciğer nodülleri hem iyi huylu hem de kötü huylu (kanseröz) nitelikte olabilir. Akciğer dokusunda 3 cm'den küçük kitleler akciğer grafisi veya bilgisayarlı tomografi taramalarında görülebilir. İyi huylu akciğer nodülleri veya tümörleri kanseröz değildir ve tipik olarak agresif bir yapıları yoktur.
Ebat toleransları, tüm anma ebatlarında ± 3 mm'dir. Şişecam Buzlu Cam, standart olarak 4 mm kalınlığında üretilmektedir. Talebe göre 5-6-8 mm kalınlıklarda ve farklı ebat kombinasyonlarında da üretilmektedir.
Ergitme sıcaklığına eriştirilen cam, bir ön fırın içerisine aktarılır ve bir tarafı desenli iki merdane arasından geçirilerek, istenilen kalınlık ve ebatlara göre şekillendirilir. Son şeklini alarak, soğumaya bırakılan cam kimyasal ve mekanik proseslerden geçmiş, saydamlığından arındırılmış bir duruma gelir.
İçerinin görünmesine izin vermeyen, içerideki ışık ne kadar kuvvetli olursa olsun dışarıyı göstermeyen ve bunların yanında bize de dışarıyı görme imkanı vermeyen film türüne buzlu cam filmi denilmektedir.
Soru: Bu lekeler ne tür belirtilere neden olur ve teşhis için ne tür tetkikler yapılır? Cevap: Genellikle belirti vermezler ve tesadüfen tespit edilirler. Ancak bazen öksürük, göğüs ağrısı, balgam, kan tükürme, nefes darlığı, hırıltılı solunum, ateş, iştahsızlık ve halsizlik olabilir.
Akciğer sönmesi kaç günde iyileşir? Atelektazi tipi akciğer sönmesi bronkoskopi işleminden sonra kısa sürede düzelmektedir. Hasta bronkoskopi işleminden hemen sonra rahatlamaya başlar. Pnömotoraks tipi akciğer sönmesinde ise hastanın 2-3 gün içinde tamamen iyileşebilmektedir.
Dispne (Nefes Darlığı)
Nefes darlığı kanser hücrelerinin hava yolunu tıkaması sonucunda veya akciğer çevresinde sıvı birikmesi ile görülebilir. Sıvı birikmesi durumu plevral efüzyon olarak adlandırılan en yaygın görülen akciğer kanseri semptomlarından biridir.
Akciğer İyi Huylu Tümör
Akciğerin doğuştan veya sonradan oluşan tümörleridir. Hastada çoğunlukla tesadüfen saptanırlar. Şikayetleri çok azdır. Çekilen bir akciğer grafisinde tespit edilebilirler.
İyi huylu akciğer tümörleri: Akciğer tümörlerinin küçük bir kısmı iyi huyludur. Genelde küçük boyutlu ve şikayete neden olmayan tümörlerdir. Ancak bazı durumlarda öksürük, nefes darlığı, ağızdan kan gelmesi gibi durumlar görülebilmektedir.
Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır. Örneğin çene altında veya kasıkta bir enfeksiyon sonrası oluşmuş lenf düğümü büyümeleri gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri