Akdeniz iklim tipi bu 8 ilin tamamında görülür. Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Mersin ve Osmaniye Akdeniz bölgesi sınırlarında bulunan iller arasındadır. 104 ilçeye sahip olan Akdeniz Bölgesi bu bakımdan, diğer bölgelerimizle kıyaslandığında orta sıralarda yer alır.
Akdeniz Bölgesinin nüfusu yaklaşık 2 milyon 980 bindir. Bölgede toplam 8 şehir ve 104 ilçe bulunmaktadır. En kalabalık şehirleri Antalya ve Adana'dır.
Akdeniz Bölgesi'nin Özelliği
Akdeniz bölgesi, Toros Dağlarının güneyinden başlayarak Suriye sınırına kadar uzanan eşsiz güzellikteki manzarası, sahil, koy ve plajları içine almaktadır. Bölge- nin illerini ise, Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, İçel, Kahramanmaraş ve Osmaniye oluşturmaktadır.
Akdeniz'in Başkenti Antalya'yı Ziyaret Etmeniz İçin 9 Neden.
İlgili 33 soru bulundu
Bu yüzden bu bölge, batıya açılan deniz manasına gelecek şekilde “Batı Denizi”, aynı zamanda Osmanlı dönemi haritalarında da yer aldığı Farsça ismi ile “Bahr-i Sefid”, diğer adıyla “Akdeniz” olarak isimlendirilmiştir (www.dzkk.tsk.tr).
Türkiye'nin güneyinde yer alan Adana; doğuda Osmaniye,Kahramanmaraş,Gaziantep,batıda İçel,kuzeybatıda Niğde,güneydoğuda Hatay gibi illerle ve güneyde Akdeniz'e olan sınırları ile Akdeniz Bölgesinin Çukurova Bölgesinde bulunmaktadır.
Antalya Bölümü, Akdeniz Bölgesi'nin en dağlık alanıdır. Bu bölgede yer alan Batı Toroslar kıyıdan itibaren hemen yükselmektedir. Antalya Körfezi'nin batısında Bey Dağları, kuzeyinde Sultan Dağları, doğusunda da Geyik Dağları yer almaktadır.
Ege bölgesinin coğrafi sınırları dahilinde 12 ilin (İzmir, Manisa, Aydın, Uşak, Kütahya, Afyon, Denizli, Muğla, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik) toprakları yer almaktadır.
Konya ili Anadolu Yarımadası'nın ortasında bulunan İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde, şehrin kendi adıyla anılan Konya bölümünde yer almaktadır. İlimiz topraklarının büyük bir bölümü, İç Anadolu'nun yüksek düzlükleri üzerine rastlar. Güney ve güneybatı kesimleri Akdeniz bölgesine dahildir.
Akdeniz bölgesi deyince aklımıza ilk gelenler: Deniz, güneş, yaz tatili, portakal, mandalina, limon, muz, avokado. Meşhur yemekleri ise Hatay kebabı, taratorlu piyaz, babagannuş ve künefe.
Kahramanmaraş'ın bulunduğu bölge, şehir merkezi o bölgede olduğundan Akdeniz Bölgesi'dir.
Akdeniz bölgesi orta enlemlerde doğudan batıya bir kuşak halinde uzanmakta ve kapalı bir denizin çevrelediği benzer alanlardan oluşmaktadır. En kurak mevsimi yaz olan ve etkin bir fizyolojik kuraklık periyoduna sahip olan bu bölge geçmişte olduğu gibi günümüzde de çok geniş çeşitlilikte ekolojik şartlar içerir.
Anadolu yarımadası ile Trakya toprakları üzerine kurulan Türkiye'nin, 81 ili vardır.
Isparta İli, Akdeniz Bölgesi'nin kuzeyinde Göller bölgesinde yer alır. 8.933 km2'lik yüzölçümüne sahip olan şehrin rakımı ortalama 1050 metredir. İlin % 68,4'ü dağlar, % 16,8'i ovalar ve % 14,8'i platolardan oluşur.
Alanya, Antalya İli sınırları içerisinde şehir merkezine 135 km. mesafede Akdeniz kıyısında yer almakta ve 36°30'07” ve 36°36'31” kuzey enlemleri ile 31°38'40” ve 32°32'02” doğu boylamları arasında175.658 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.
Coğtafya dünyanın en büyük iç denizi olan ve yüzölçümü 2,5 milyon km2'yi geçen Akdeniz, batıda Cebelitârık Boğazı ile Atlas Okyanusu'na bağlı olduğu gibi 1869'dan itibaren de Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'e ve dolayısıyla Hint Okyanusu'na bağlanmıştır.
Asya ve Avrupa kıtalarına ev sahipliği yapan İstanbul, Karadeniz ile Akdeniz arasında bir geçiş iklimine sahip olup, Marmara Bölgesi'nin en çok yağış alan şehirlerinden biridir. Şehirde yıl boyu en düşük sıcaklık -11, en yüksek sıcaklık +40 derecelerde olup, ortalama nispi nem oranı ise %75'tir.
Akdeniz, Mersin ilinin bir merkez ilçesidir. Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne bağlıdır. Kuzeyinde Toroslar, güney batısında Yenişehir, doğusunda ise Tarsus ilçeleri bulunmaktadır.
Bu ilimiz, Akdeniz Bölgesi'nin Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Mersin ilimize sınır komşuluğu yapan illerimiz ise doğu sınırında Adana, kuzey sınırında Niğde ve Konya, kuzeybatı sınırında Karaman, batı sınırında Antalya ilimiz bulunmaktadır.
Karaman 37.11 kuzey enlemleri, 33.15 doğu boylamları arasında İç Anadolu bölgesinin güneyinde yer alır. Kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin doğusunda Ereğli, güneydoğusunda Silifke, batısında Antalya yer alır.
Ege Denizi, biyoloji ve hidroloji özellikleri bakımından Karadeniz ile Akdeniz arasında bir geçiş alanı oluşturur.
Batı için ise ak yani beyaz rengi seçilmiş. Tarih boyunca yönünü genelde batıya çevirmiş Türklerin batıyı beyaz olarak betimlemesinin ayrı bir anlamı var mı bilmiyoruz ama Akdeniz ismi de bundan gelmiş. Yani Akdeniz batı denizi demekmiş.
Akdeniz'in daha tuzlu ve yoğun suyu dip akıntılarla Marmara ve oradan da Karadeniz'e geçer. Akdeniz'in tuzlu suları alt akıntı ile Karadeniz'in az tuzlu suları ise üst akıntı ile Marmara Denizi sularına karışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri