Akkuyu sahası, imzalanan ikili devletlerarası anlaşma sonucunda Rus kamu şirketi Atomstroyexport'a (ROSATOM'a bağlı Atomenergoprom'un alt şirketi) bedelsiz teslim edilmiştir. Rus kamu şirketi buraya kendi bulacağı finansal kaynaklarla nükleer santral inşa edecektir.
Akkuyu sahasına kurulacak olan nükleer santral Rusya Federasyonu devlet şirketleri tarafından geliştirilen VVER-1200 tipi nükleer santraldir.
Proje Şirketi %100 Rus sermayeli ancak Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına tabi bir anonim şirketidir. Akkuyu NGS Projesi, ülkemizde tek kalemde yapılan en büyük yatırımdır. Akkuyu NGS inşaatında %80'i Türk vatandaşlarından oluşan yaklaşık 25.000 kişi çalışmaktadır.
Mersin'de Rusya'nın yapımını üstlendiği Akkuyu Nükleer Santrali'nin denizhidroteknik yapılarının anahtar teslimi projelendirilmesi ve inşası ihalesini Cengiz İnşaat kazandı.
İlgili 22 soru bulundu
Türkiye ile Rusya arasında 2010'da yapılan devletler arası anlaşmaya göre santralin yapımı ve 20 yıl boyunca işletmesi Rusya Nükleer Atom Kurumu Rosatom'da olacak. Bununla beraber 20 yılın ardından da Akkuyu'nun hisselerinin yüze 51'i Rosatom'da kalacak, ancak santralin kontrolü Türkiye'ye geçecek.
Akkuyu NGS'de üretilen elektriğin yarısı 15 yıl boyunca 15,33 dolar-sent/kWh fiyata kadar devletimiz tarafından satın alınacaktır. Bu fiyat Haziran 2022 ortalama döviz kuru ile (17,30 TL) yaklaşık 2,65 TL'ye denk gelmektedir.
Sinop Nükleer Santralinin yetkilendirme faaliyetlerinde esas alınacak Düzenleyici Belgeler Listesi Nükleer Düzenleme Kurulu kararıyla belirlenmiştir. Sinop Sahası'nda bir nükleer santral kurmak üzere başvuruda bulunan Türkiye Nükleer Enerji Anonim Şirketine (TÜNAŞ) 27 Ocak 2023 tarihinde “Kurucu” statüsü verilmiştir.
Rusya'nın askeri ve sivil bütün nükleer faaliyetlerini Rosatom yürütmektedir. 1992 yılında kurulan Rusya Atom Enerjisi Bakanlığı'nın ve daha öncesinde Sovyetler Birliği Nükleer Enerji ve Endüstri Bakanlığı'nın devamı niteliğindedir.
Bir IC Holding kuruluşu olan IC İçtaş Nükleer ve Endüstriyel Tesisler Yapım A.Ş. (ICN), ülkemizde ilk, dünyada ise aynı anda 4 reaktörün birden inşa edildiği ilk nükleer santral olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde, IC İçtaş İnşaat'tan bayrağı devralmak üzere kurulmuştur.
SORU: Nükleer bir santralin ömrü ne kadardır? TAEK: Yeni nükleer santral tasarımlarının ömürleri 60 yıl olarak öngörülmektedir.
Kashiwazaki-Kariwa tesisi yedi reaktörü ve 8 gigawatt'tan fazla kapasitesiyle şu anda dünyanın en büyüğü olarak biliniyor. Bu çalışmasının nedenin altında ise Kanada hükümetinin 2035 yılına kadar net sıfır enerjiye geçme hedefi yer alıyor.
Resmi sitede proje 20 milyar dolar
2010 yılında Rusya ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmayla ortaya çıkan Akkuyu Nükleer Santrali projesi, uzun süre 'yaklaşık 20 milyar dolar' olarak ifade edildi. Hatta devlete ait Anadolu Ajansı, bu rakamı birçok haberinde kullandı. Yani 20 milyar doların altındaydı.
Almanya, son üç nükleer santralini kapatarak 60 yıllık nükleer enerji macerasını sona erdiriyor. Ukrayna'daki savaş nedeniyle ertelenen nükleer enerjiden çıkma kararı, cumartesi gecesi son santrallerin de fişinin çekilmesiyle uygulamaya konulacak.
İnşa halindeki nükleer reaktörlerin 11'i Çin'de, 7'si Hindistan'da, 4'ü ise Rusya'dadır. Bunun yanında Birleşik Arap Emirlikleri'nde 4, Güney Kore'de 4, ABD'de 2 ve Fransa'da 1 nükleer reaktör inşa halindedir.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin yapımı devam eden ilk nükleer enerji santralidir.
Sinop Nükleer Güç Santrali, Sinop ilinin merkeze bağlı Abalı köyünde Karadeniz kıyısında kurulması planlanan nükleer enerji santrali.
Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, Rusya'daki eğitimlerini tamamlayan 55 Türk vatandaşı mühendisin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde iş başı yaptıklarını belirterek, "Genç mühendisler, Akkuyu Nükleer ailesine katılarak teorik eğitimlerinin ardından sahada uygulamalı bilgi ve tecrübe ...
Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sarı,Türkiye'nin Sinop'ta yapılacak ikinci nükleer santral için Rusya ve Güney Kore ile, Trakya Bölgesi'nde yapılacak üçüncü nükleer santral için ise Çin ile görüştüğünü bildirdi.
5 nükleer santralde 25 reaktör faal durumda
Güney Kore'de ilk nükleer santralin yapımına 1972'de başlandı. Ülkenin güneydoğusundaki liman şehri Busan'ın bir kıyı köyünde kurulan Kori Nükleer Santrali'nin ilk reaktörü, 1978'de faaliyete geçti.
Nükleer Enerji - T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak EPDK elektrik piyasası tarifeleri, 30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete'nin ikinci mükerrer sayısında yayınlandı. Yayınlanan tarife tablolarına göre; Lisanssız dağıtım bedelleri 28,7660 kr/kWh'dan 66,8442 kr/kWh seviyesine yükseltildi.
Santralin ilk ünitesinin 2023'te faaliyete geçmesi hedefleniyor. Ancak milletlerarası anlaşmaya göre ilk reaktörün inşaatının, temel atıldıktan yedi yıl sonra, 30 Haziran 2025'te bitirilmesi gerekiyor.
Dünya Nükleer Birliği'ne göre, Fransa halihazırda 56 faal reaktöre sahip ve elektriğinin yaklaşık yüzde 70'ini nükleer enerjiden sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri