Akıllı Lens takılması için gözde herhangi bir önemli sorun olmaması gerekmektedir. Göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı, şeker hastalığına bağlı retina sorunları, keratokonus ve göz tembelliği gibi sorunları olanlara akıllı lens yerleştirilmesi uygun değildir.
Akıllı lens tedavisi kimlere uygulanmaz? Bu lensler tek açılı görme bozukluğu sorunu yaşayan kişilere takılmamaktadır. Çünkü uzağı ya da yakını görmekte zorlanmayan kişilerin görüş açılarını lens bozabilir, yaşam kalitesini düşürür. Dolayısıyla görme bozukluğu olan tüm hastalara uygulanmaz.
Sonuç olarak, akıllı lensler, çok iyi sonuç veren ve yüksek hasta memnuniyeti sağlayan lenslerdir ancak her göze uygun değildirler. Uygun olmayan gözlere takılmaları durumunda hastaya faydadan çok zarar verebilmektedirler.
Akıllı mercekler üç odak bozukluğunda da kullanılır. Kısacası miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme problemlerini ortadan kaldırır. Bu üç bozukluk için ayrı ayrı kullanılan gözlüklerin kullanımı akıllı lens takılması sonrasında ortadan kalkar ve hastanın gözler büyük oranda genç yaşlardaki zamanları gibi olur.
İlgili 33 soru bulundu
Ayrıca göz yapıları lazer tedavisine uygun olmayan miyop, hipermetrop ve astigmat hastaları için de kullanılabilmektedirler.
Akıllı lens ameliyatı yapan hastaneler tarafından hastalara önerilenler; dinlenmesi, ağır fiziksel aktivitelerden uzak durması, araç kullanmaması, bandajlar açıldıktan hemen sonra su ile temastan kaçınılması, dışarı çıkılması gerekiyorsa güneş gözlüğü kullanması, havuz ve denize girilmemesidir.
Ameliyatta kullanılan ilaçlar ve ışıklar nedeni ile ilk birkaç saat görme bulanıktır. Daha sonra bir miktar kornea ödemi oluşur, buda bir iki gün görme bulanıklığı yapabilir. Çok sert bir katarakt değilse, üçüncü günden itibaren görmenin netleşmeye başlaması beklenir. Birinci haftada artık görmenin netleşmesi beklenir.
Akıllı Lens Kimlere Uygulanır? Akıllı Lenslerin iki temel kullanım alanı vardır. Birincisi katarakt ameliyatı yapılan hastalarda, ikincisi ise kataraktı olmayıp da gözlüksüz hem uzağı hem de yakını görmek isteyen hastalardır.
Akıllı Lenslerin (göz içi lens) kullanım ömrü ne kadardır? Akıllı Lensler (göz içi lens) ömürlük lenslerdir. Hasta ömrü boyunca bu lensi kullanmaktadır.
Hastaların tercih ettiği başlıca markalar arasında Amerikan Alcon ve Tecnis, ve Alman Zeiss markaları ön plana çıkar. Bu tür lens markaları aynı zamanda hastaların uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanabilecekleri ürünler olarak gerek sağlık gerekse de kalite olarak ön plana çıkar.
Akıllı Lensler ömürlüktür ve kalıcıdır, kontakt lensler gibi tak-çıkar olayı bulunmamaktadır.
Başarılı bir cerrahi müdahale ile yerine konulan yeni merceğin kendiliğinden kayması söz konusu değildir. Fakat, hastanın ilerleyen zamanlarda çeşitli rahatsızlıkları dolayısıyla (yüksek miyopi, bazı bağ dokusu hastalıkları gibi) ya da göze darbe sonucu mercek kayması yaşanabilmektedir.
Akıllı Lens Ameliyatı Kaç Saat Sürer? Akıllı lens ameliyatı normal şartlarda 7-8 dakika kadar süren bir ameliyattır.
Akıllı lensler, göz içindeki doğal merceğin çeşitli nedenlerle berraklığını yitirmesi ya da fonksiyonel çalışamaması durumunda kullanılmaktadır. En önemli kullanım alanı katarakt rahatsızlığıdır. Katarakt tedavisi berraklığını kaybetmiş göz lensinin kapsülünden çıkarılarak yerine suni lens takılması prensibine dayanır.
40-45 yaş sonrası bireyler: miyopi, hipermetropi, astigmat
Gözlüklerini çıkararak yakını görürüler. Hipermetrop bireylerde ise hem yakın hem uzak ancak gözlükle iyi görülür haldedir. Bu yaş grubunda akıllı lens ameliyatları önerilir. Çünkü lazer uzağı düzeltse bile yakını artık gözlüksüz görmek mümkün olmaz.
Akıllı Mercek Değiştirilir mi? Hayır akıllı mercek ömür boyu gözde kalabilmektedir ve değişimi zorunlu olmadıkça gerekmemektedir. Hastalar ömür boyunca gözlük takmaksızın tüm mesafeleri net görebilmektedirler.
Kataraktı olan hastalarda zaten yapılacak olan ameliyatta normal tek odaklı lens yerine akıllı çok odaklı lens yerleştirilmesi ile yapılır. Kataraktı olmayan ve gözlük kullanmak istemeyen 45 yaş üstü hastalarda da aynı ameliyat ve lens uygulaması gözlüksüz bir yaşam sağlamak amacı ile yapılmaktadır.
- FAKİK GÖZ İÇİ LENS İMPLANTASYONU (PIOL) Kişiye özel yapılacak tetkikler sonucunda bazı durumlarda miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme bozukluklarının tedavisi Lazer Göz Ameliyatları ile gerçekleştirilemez.
Akıllı lens renkli olabilir mi? Akıllı lensler kontak lensler gibi korneanın üzerinde bulunmazlar. Göze rengini veren tabaka göz merceği değil iris tabakasıdır. Akıllı lens ameliyatı sonrasında mevcut göz renginizin değişmesi söz konusu değildir.
Benim kişisel tavsiyem hastalarımın ilk 3 gün gözlerine su temas ettirmemesidir yani banyo yapmamalarıdır. Üçüncü günden itibaren göz muayenesi ve kontakt lensin alınması sonrası banyo yapılabilir ancak göze kesinlikle su kaçmamalıdır.
Tıbbi bir hastalık olmadıkça göz içi lenslerin tekrar değiştirilmesi önerilmez. Bu nedenle katarakt ameliyatı öncesi hangi lensin konulacağı kararı önemli ve bir kez alınacak bir karardır. Akıllı lens uygulaması her hastaya uygun değildir.
Lenslere ve aynalara en hassas aksamlar olduğu için özel özen gösterin. Lütfen lense parmağınızla ya da aletlerle dokunmayın çünkü yüzeyini çizme riski son derece yüksektir. Ekipmanla gelen temizleme setini kullanmanızı öneririz - temizleme mendillerine alternatif olarak pamuk çubuklar da kullanabilirsiniz.
Kataraktın tek tedavisi cerrahidir, ilaçla veya gözlükle tedavi edilemez. Günümüzde katarakt ameliyatı, “Fakoemülsifikasyon” denen teknikle yapılmaktadır. Katarakt ameliyatında “Fakoemülsifikasyon (FAKO)” dediğimiz yöntemi kullanıyoruz. Bu yöntemde ultrason enerjisi ile kataraktlı mercek parçalanır.
Doktorlar tarafından, ameliyat sonrası görme tahmini yapmanın en zor olduğu ameliyat vitrektomi ameliyatıdır. Halk arasında göz ameliyatları arasında en çok bilinen katarakt ameliyatı ile vitrektomi ameliyatı arasında hiçbir benzerlik yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri