Akıllı Lens Kimlere Uygulanmaz? Akıllı Lens takılması için gözde herhangi bir önemli sorun olmaması gerekmektedir. Göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı, şeker hastalığına bağlı retina sorunları, keratokonus ve göz tembelliği gibi sorunları olanlara akıllı lens yerleştirilmesi uygun değildir.
Göz içi lens operasyonları lazer tedavisi için uygun kornea kalınlığına sahip olmayan ve ileri derecede göz bozukluğu olan hastalarda uygulanabilir. Böylelikle akıllı lensler, excimer lazer tedavisinden yararlanamayan hastaların gözlük kullanım ihtiyacına çözüm sunar.
Trifokal GİL'ler, katarakt nedeniyle görme sorunları olan hastalarda yada ileri derecede gözlük numarasına sahip olup yüksek numaralı kalın camlar nedeniyle görme kalitesi düşük olan yada gözlüğün ağırlığından gözlüğü taşıyamayan ve gözlükten kurtulmak isteyen ancak lazer cerrahisine uygun olmayan genç hastalar için de ...
Hasta ömrü boyunca bu lensi kullanmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Katarakt ameliyatı sonrası iyileşme süresi yaklaşık 1 aydır. Bu süre içerisinde göz içinde reaksiyonlar görülmektedir. Göz içine yerleştirilen mercek veya ameliyat sırasında göz içine konulan ve sonrasında geri alınan bazı maddeler mevcuttur.
Mercek takıldıktan sonra ilk iki gün sürekli göz koruyucu kapağı takmanızda fayda vardır. İlk 2 günden sonraki günlerde dışarı çıkacağınız zaman koruyucu olarak güneş gözlüğü kullanabilirsiniz. Gerekmediği sürece öne eğilmemeli ve ağır kaldırmamalısınız.
Birinci haftada artık görmenin netleşmesi beklenir. Ancak bu dönemde tam oturmayan gözlük numarası nedeniyle hasta hala bulanık hissedebilir, muayenede deneme camları ile iyi görüyorsa bir sorun yok demektir. Birinci ayın sonunda artık sorunsuz bir göz, son görme düzeyine ulaşmış olmalıdır.
Akıllı lensler için erken yaşlarda takılmayacağını belirtmiştik. Çünkü en az iki açıdan (yakın ve uzak) görme bozukluğunuzun olması gerekiyor. Ancak yine de en erken takılabilecek yaş sorulduğunda buna 45 yaş yanıtını verebiliriz. Orta yaş olarak geçen 45 yaş ve üzeri kişilerin ihtiyacı halinde akıllı lens takılabilir.
Akıllı lens ameliyatı yapan hastaneler tarafından hastalara önerilenler; dinlenmesi, ağır fiziksel aktivitelerden uzak durması, araç kullanmaması, bandajlar açıldıktan hemen sonra su ile temastan kaçınılması, dışarı çıkılması gerekiyorsa güneş gözlüğü kullanması, havuz ve denize girilmemesidir.
Sonuç olarak, akıllı lensler, çok iyi sonuç veren ve yüksek hasta memnuniyeti sağlayan lenslerdir ancak her göze uygun değildirler. Uygun olmayan gözlere takılmaları durumunda hastaya faydadan çok zarar verebilmektedirler.
Görme siniri retinada, şeker hastalığına bağlı kanamalar, sarı nokta hastalığı, görme siniri hasar almış göz tansiyonu hastaları trifokal veya multifokal akıllı göz içi lens ameliyatı için uygun aday değillerdir.
Akıllı Lensleri Devlet, SGK Karşılıyor mu? Ne yazık ki, ne ülkemizde ne de diğer ülkelerde akıllı lensler devletler ve SGK gibi kurumlar tarafından karşılamamaktadır.
Sadece gözlüklerin atılması amaçlı bu ameliyatların yapılması durumunda ise özellikle yüksek miyop hastalarında sıradan katarakt ameliyatlarına göre daha fazla retina dekolmanı ve koroid kanaması gibi komplikasyonlarla karşılaşıldığı bilinmektedir. Bu durumlar, hasta ile mutlaka konuşulmalıdır.
Akıllı lens tanımı temelde uzak, orta ve yakında gözlüksüz görme sağlayan, göz içine konulan akrilik lensler için kullanılır. Bunların hepsi zaten ömürlük akıllı lenstir, kalıcı akıllı lenstir.
Katarakt ameliyatı genelde ağrısız bir ameliyattır. Hem ameliyat sırasında hem de ameliyat sonrasında bir ağrı hissi olmaz. Ancak hastaların önemli bir bölümünde batma veya yanma gibi şikayetler görülebilir. Bu şikayetler herhangi bir görme azlığına neden olmaz.
Multifokal mercekler, katarakt hastalığı bulunan hastalarda kullanılmaktadır. Katarakt hastalığı olan hastaların muayenesi sonrasında göz yapısına göre uyumlu lensler ayarlanır ve operasyon ile göz içerisine yerleştirilir. Her göz yapısı mercek takmaya uygun olmayabilir.
Tıbbi bir hastalık olmadıkça göz içi lenslerin tekrar değiştirilmesi önerilmez. Bu nedenle katarakt ameliyatı öncesi hangi lensin konulacağı kararı önemli ve bir kez alınacak bir karardır. Akıllı lens uygulaması her hastaya uygun değildir.
Kataraktı olmayan hastalarda ise katarakt ameliyatına benzeyen bir ameliyat ile göz içerisindeki yumuşaklığını ve odaklanma gücünü kaybetmiş lens ortalama 2 mm'lik bir kesiden kapalı yöntem ile alınır ve yerine akıllı mercek yerleştirilir. Ameliyat ortalama 10 dakika sürer.
Ameliyat tek göz için ortalama 15 dk. sürer. Tercihen iki göz farklı günlerde ameliyat edilse de aynı gün de yapılabilir.
Başarılı bir cerrahi müdahale ile yerine konulan yeni merceğin kendiliğinden kayması söz konusu değildir. Fakat, hastanın ilerleyen zamanlarda çeşitli rahatsızlıkları dolayısıyla (yüksek miyopi, bazı bağ dokusu hastalıkları gibi) ya da göze darbe sonucu mercek kayması yaşanabilmektedir.
Ameliyatlı göz, su ve sabunla temas etmemelidir. Boyundan aşağı duş alabilirsiniz. Bu nedenle ilk 1 (bir) hafta göze su teması olmamalıdır. Saçınızı kuaför usulü geriye doğru yıkayabilirsiniz.
Kaymış olan göz içi lensin en yaygın belirtisi görme değişikliğidir. Görmenin ne derece etkilendiği göz içi lensin ne kadar kaydığına bağlıdır. Göz içi lens kayması ayrıca retina dekolmanı, kanama, göz içi inflamasyonu, maküla ödemi , glokom ve korneal ödem gibi diğer komplikasyonlara yol açabilir.
Akıllı Mercek Değiştirilir mi? Hayır akıllı mercek ömür boyu gözde kalabilmektedir ve değişimi zorunlu olmadıkça gerekmemektedir.
Evet akıllı lensler kalıcıdır. Göz içi mercekler ile hastanın göz numarası sabitlenir. Bu mercekler göze bir kere yerleştirildikten sonra hasta bu lensleri ömrünün sonuna kadar kullanabilmektedir. Yani hastanın yaşına bağlı olarak bu merceklerde herhangi bir deformasyon söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri