Bu yükseklik genel olarak bilirubin direkt testi sayesinde ölçülür. Bu testin sonucu genel olarak 1.25 mg/ dL üzerinde olduğu zaman bilirubin yüksekliği meydana gelir. Kişilerde oluşan bilirubin yüksekliği ciddi hastalıkların ortaya çıkması anlamına gelir.
Total bilirubin değerinin 1.2 mg/dL ve üzeri olması bilirubin yüksekliği olarak adlandırılır. Bu durum aynı zamanda hiperbilirubinemi olarak da tanımlanır. Bilirubin yüksekliği altta yatan ciddi bir problemi işaret edebileceğinden sorun dikkatle araştırılmalıdır.
Bilirubin yüksekliği tedavi edilmediği takdirde kalıcı beyin hasarına neden olabilir. Yenidoğan bebeklerde sarılık tedavisi nasıl uygulanır? * En çok merak edilen sorular arasında “Yenidoğan sarılığı nasıl geçer” önemli bir yer tutmaktadır. Öncelikle yenidoğan bebeklerin hemen emzirilmeye başlanması gerekir.
Direkt bilirubin ise suda çözünebilir bir özellikte olan bilirubindir. Yüksek olma durumu genellikle yetişkinlerde tıkanma sarılığında görülür. Tıkanma sarılığında karaciğer dışındaki safra yollarında safra akışı durur ve düzey artarak akıllara “Direkt bilirubin kaç olursa tehlikeli?” sorusunu getirir.
Total bilirubin seviyesi: 0.3 ile 1.9 mg/dL arasında olmaktadır. Bu rakamların üzerinde gözlemlenen bilirubin, doktor izlemi gerektirmektedir. Karaciğer sağlığını kontrol etmek adına yapılan testler sonucunda, bilirubin değeri yüksek çıkarsa safra kesesinde bir problem olduğu ihtimali konuşulur.
İlgili 27 soru bulundu
Direkt bilirubin yüksekliği nedenleri arasında yetişkinlerde tıkanma sarılığı bulunur. Tıkanma sarılığı durumunda safra yollarında safra akışı durarak düzeyde artış yaşanır.
Normal bilirubin değer aralığı: - Konjuge (direkt) bilirubin seviyesi: 0 ila 0.3 mg / dL. - Toplam bilirubin seviyesi: 0,3 ila 1,9 mg / dL. Belirlenen bu değer aralıkları doktorlara ve test edilen laboratuvara göre değişebilir.
Yüksek konjuge bilirubin seviyesi, karaciğer veya safra kanallarındaki bir tıkanmanın, hepatit, siroz, ilaç reaksiyonu, uzun süreli alkol kötüye kullanımı veya travma gibi karaciğer enfeksiyonlarının bir sonucu olabilir.
Sarılık teşhisi nasıl konulur? Sarılık, kandaki ya da idrardaki bilirubin miktarının ölçülmesi ile anlaşılır. Bilirubin seviyeleri desilitre başına miligram (mg/dL) olarak ölçülür. Yetişkinler ve büyük çocuklarda kandaki bilirubin seviyeleri 0,3 ile 0,6 mg/dL arasında olmalıdır.
Bilirubin karaciğerde üretilir, safra kesesinde depolanır ve duodenumdaki Vater papillasına açılan safra kanalı aracılığıyla bağırsaklara akıtılır. Safradaki konjuge bilirubin bağırsaktaki bakterilerin etkisiyle “stercobilinogen”e dönüşür. Sterkobilinojenin büyük bölümü dışkıyla atılır.
Gilbert sendromu bilirubin bir artışa neden olur, iyi huylu bir genetik hastalıktır. Kandaki bilirubinde çok yüksek veya ani bir artış, kırmızı kan hücrelerinin, hepatitin veya karaciğer sirozunun anormal yıkımına işaret edebilir.
Yenidoğan Sarılığı
Yenidoğanda diğer antioksidan sistemler tam gelişmediği için sınırı aşmayan sarılıkaslında faydalı bile sayılabilir, oksijenin zararlı etkilerinden korur. Yenidoğan bebeklerin %8-10 u bilirubin değeri, belirlenen sınır değeri aşar ve sarılık nedeniyle yatış yapılıp tedavi edilmesi gerekir.
Bilirubin beyinde birikir, bazal ganglion denilen bir bölgeyi etkiler. Beyin hasarına yol açar.
- 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklarda sarılıklar görülür. - 20 mg/dl ise eller ve ayaklarda sarılık görülmektedir. Bazı durumlarda sarılığın şiddetli olması tehlikeli durumlara yol açabilmektedir. Eğer kandaki bilirubin değeri çok yüksek ise beyin hücrelerine zarar verme riski bulunmaktadır.
- Bilirubin mikarı 8 ile 10 mg/dl arasında ise gövdenin üst bölümü sararır. - Bilirubin miktarı 10 ile 13 mg/dl arasında ise gövdenin alt kısmı sararır. - Bilirubin miktarı 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklar sararır. - Bilirubin miktarı 20 mg/dl civarında ise eller ve ayaklar sararır.
Sarılık Neden Olur? Sarılık, vücuttaki bilirubin maddesinin fazla olmasından kaynaklanır. Genellikle karaciğer, safra kesesi veya pankreas ile ilgili olup, karaciğerin işleyemediği fazla bilirubin miktarının vücutta birikmesinin sonucudur.
Sarılık çok ciddi bir hastalıktır. Sarılığın zamanında tedavi edilmesi çok önemlidir. Sarılık hem bebeklerde hem de yetişkinlerde görülebilen bir hastalıktır. Sarılık belirtileri ile fark edilebilen bir rahatsızlık olduğundan belirtiler göz önünde bulundurularak hızlı bir şekilde uzman bir hekimden destek alınmalıdır.
Ankara sarılık tedavisi, bu şikayetin hangi sebepten ortaya çıktığına göre farklı şekillerde tedavi edilebilmektedir. Hem yetişkinlerde hem de yeni doğan bebeklerde görülebilen bu hastalık gastroenteroloji doktorları tarafından teşhis ve tedavi edilmektedir.
Sarılık, bilirubin adı verilen maddenin kan dolaşımında normalden fazla miktarda bulunması sonucu sklera (gözün beyaz kısmı) ve derinin sarıya boyanmasıdır. Sarılık halk arasında hastalık terimi olarak kullanılsa da tıbbi açıdan bir belirtidir, birçok organ sistemindeki bozukluk sarılık gelişimine yol açabilir.
Sarılık bulgusunun ortaya çıkması için kandaki bilirubin değerinin belirli bir seviyeye ulaşması gerekir. Sağlık bir kişide kanda karaciğer tarafından işlenmiş bilirubin değeri 0-0.3 mg/dl iken; toplam bilirubin değeri 0,3-1,2 mg/dl arasında olmalıdır.
Bu enzim UGT1A1 genleri tarafından kodlanır. UGT1A1 geninde meydana gelen bir mutasyon, UGT enzim grubunun aktivasyonunu düşürür. Gilbert sendromuna sahip bireylerde bilirubin-UGT enzim fonksiyonunun yaklaşık olarak %30'u aktiftir. Bu durum bilirubinin kanda birikimine neden olur.
Gilbert sendromu, karaciğerin bilirubini uygun şekilde işleyemediği için ortaya çıkan yaygın görülen, zararsız bir karaciğer rahatsızlığıdır. Vücutta bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasıyla üretilir. Gilbert sendromu çoğu zaman rastlantısal olarak bakılan kanlar ile tespit edilmektedir.
Bebeklerin %20-30'unda sarılık 2 haftadan uzun sürer ve 12. haftaya yani 3. aya kadar uzayabilir. Genel olarak masum kabul edilir.
Yenidoğan sarılığı, genellikle iki hafta içinde kendiliğinden düzeliyor.
Sarılığın teşhisinin kan tahliliyle konulduğunu anlatan Dr. Onur Yaprak, "Kan tahlilindeki bilirubin düzeyi normalde 0.3-1.2 mg/dl civarındadır. Bu değer 2.5-3.0 mg/dl'ye erişirse sarılık gelişmiş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri