Bu büyük bir işarettir. Beyaz ya da sarımsı renkte vajinal akıntı oluşmaya başlayacak. Eğer istersen iç çamaşırının kirlenmesini önlemek için günlük ped kullanmaya başlayabilirsin. Bu akıntının başlamasından yaklaşık 6-12 ay (18 aya kadar uzayabilir) sonra regl olmaya başlamalısın.
Bu dönemde yaşanan akıntıların rengi beyaz ve sarımsı tonlarda olur. Bu süreçte iç çamaşırının kirlenmesinden hoşlanmayanlar ped kullanımına başlayabilir. Vajinal akıntı ortaya çıktıktan sonra 6-8 ay içinde adet kanaması görülecektir.
Adet Döngüsünde Vajinal Salgının Yapısı
Daha sonra hormonal değişime bağlı 3-5 gün beyaz, yapışkan bir akıntı görülür. Bu aşamada bir sonraki yumurtlama için folikül gelişimi olur. Yumurtlama çoğunlukla adetin ilk günü baz alınırsa 14. gün gerçekleşir.
Regl döneminde karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, baş ağrısı, kabızlık, iştahsızlık ve aşırı susama hissi belirtileri görülür. Bu dönemde tatlı yeme isteği ile birlikte yorgunluk ve göğüslerde şişlik oluşur. Regl belirtilerinden birisi de kadınlarda ani ruhsal değişiklikler görülmesidir.
Belirtiler genellikle reglden 7 veya 10 gün önce başlar. Regl başlangıcı yaklaştıkça daha kötüye giderler. Adet başladığında belirtiler de genellikle ortadan kalkar.
İlgili 20 soru bulundu
Yerleşme kanaması, kadınlarda adet döneminden 2-5 gün evvel ortaya çıkan, leke olarak görülen kahverengi ya da pembe tonlarında yaşanan kanamaya verilen isimdir. Bu durum halk arasında “üstüne görme” olarak da ifade edilmektedir. Kadınlarda yerleşme kanaması yaşanırken genellikle bir ağrı ortaya çıkmaz.
Olası bir gebelik için kendini hazırlayan rahim içi dokusu, progesteron hormonunun etkisiyle parçalanmaya ve dökülmeye başlar. Rahim içi dokunun bir miktar kanla birlikte vajinal yoldan vücut dışına atılmasıyla âdet kanaması gerçekleşir.
Sinirlilik hali, gerginlik, duygusallık, ani değişebilen duygu durumu, tatlı yeme isteği, kasıklarda ağrı, baş ağrısı, karında şişkinlik, ishal, ciltte sivilcelenme, memelerde hassasiyet hissi, yorgunluk veya halsizlik en önemli belirtilerdendir.
Ortalama adet döngüsü hesaplaması ilk adet gününden son adet gününe 28 gün olarak kabul ediliyor. Yumurtlama günü yine de bu süre kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Uzmanlara göre 21 ila 35 gün arasındaki regl döngüsü normal olarak kabul edilir. Kadınlar bir ay içerisinde 5 ila 6 gün arasında regl oluyor.
Ortalama 28 günde bir adet görülürken bu süre 21 ile 35 gün arasında da değişebilir. Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Yumurtlama döneminde, adet dönemi öncesi, cinsel uyarılarla ve gebelikte salınım arttığı için vajinal akıntılar da artar. Çocukluk döneminde adetler başlamadan önce ve menopoz döneminde normal adet döngüsü bitince östrojen düzeyi çok düşük olduğu için akıntı miktarı azalır, vajinal akıntı minimaldir.
Vajinal akıntılar genellikle adet kanaması öncesi ve adet dönemleri arasında görülür. Bununla birlikte cinsel uyarı sonucu da artış göstermektedir.
Bazı kızlar ilk defa 8 ya da 9 yaşında regl olurlar, bazıları da 15 ya da 16 yaşına kadar regl olmazlar. Ortalama yaş 11 ila 13 yaş arasıdır. Regl olmaya başlayacağını anlamanın en iyi yolu vücudundaki diğer gelişim işaretlerini aramaktır.
Adet başlangıcında hafif bir karın ve kasık ağrısı, uyku hali, yorgunluk, halsizlik ve sinirlilik, baş ağrısı olabilir. Östrojenin su tutucu özelliğinden dolayı oluşan ödem, baş ağrısına yol açar. İlk gün biraz daha fazla karın ağrısı ve daha koyu renkli kanamalar olabilir.
Adet kanmasının 2-7 gün arasında sürmesi normal kabul edilir. Sadece 1 gün kanma olup bitmesi az miktardır ve nedeni araştırılmalıdır. 7 günden uzun süren kanmalar da normal kabul edilmez ve nedeninin araştırılması gerekir.
Genellikle kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber yaklaşık bir hafta öncesinde regl belirtileri başlamaktadır. Buna karşılık bazı kadınlar kendilerinde herhangi bir belirti olmaksızın da aniden regl olabilirler. Dolayısıyla bu durum tamamen kişiseldir.
Çalışmaya göre erkekler, bu durumun kızların adetine çok benzediğini belirttiler. Bu belirtiler ise şöyle; kramplar, yorgunluk, sinirlilik ve kolayca sinirlenme... Regl döneminde kadınlar neden böyle davranıyor?
Adet olmak için, adet söktürücü haplar veya iğneler kullanılabilir. Mutlaka doktor kontrolünde ve jinekolojik muayene sonrası kullanılmaları gerekir. Bunlardan en yoğun kullanılanı pregesteron hormonu içeren ilaçlardır. Vakti yoksa adeti geciktirmek için bitki çayları faydalı olabilmektedir.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
Ağrılı dönemleri olan kadınların alt göbeğinde kramplar olur. Kramplar hafif veya şiddetli olabilir. Sırtınızda veya uyluklarınızda da ağrı olabilir. Ağrı genellikle adet döneminizle birlikte veya adet döneminizden hemen önce başlar, bir ila üç gün içinde kademeli olarak azalır.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Adet kanaması; hamileliğe hazırlanan rahim dokusunun, yumurta ile spermin döllenmemesi dolayısıyla hamileliğin gelişmemesi sonucu vajinal yolla dışarı atılmasıdır. Adet kanaması normalde 21-35 günde bir görülür. 4-8 gün boyunca devam eder. Ergenlikten menopoza kadar bu sürecin düzenli olarak tekrarlaması beklenir.
İşte regl öncesi şişkinlikten kurtulmak için yapmanız gerekenler... Regl öncesi döneminde şişkinlikle başa çıkmak için ne yapmalı? Regl öncesi dönemde, yani regl olmadan bir hafta ya da 10 gün öncesinde kadınlarda şişkinlik problemi yaşanabilir.
Mısır püskülü kaynatılarak tüketildiği takdirde regl ağrılarını hafifleterek hızlı bir şekilde adet söktürücü bir etki sağlayabilir. Bunun yanı sıra tarçın, ısırgan otu ve anason da adet söktürücü etkiye sahip olan doğal bitkilerdendir. Yiyecekler arasında ise favori soğan suyudur.
Regl Nedir? Halk arasında "regl", "regli" veya "adet" olarak bilinen, tıbbi ismi "menstrüasyon" olan biyolojik süreç, yaklaşık olarak 13-45 yaşları arası kadınlarda yaşanan ve rahim iç duvarındaki tabakanın dökülmeye başlaması ile döngüsel olarak süregelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri