Akrilik, polimerlerin üretimi için başlangıç maddesi özelliğini taşır. Akrilik maddesi, modern endüstride birçok alanda kullanılan bir maddedir. Levha, boya, orlon, elyaf, iplik, cam ve pleksiglas gibi ürünlerin imalatında akrilik kullanılır.
Tezgah yapımında en önemli malzemelerden biri olan akrilik; mutfak, banyo, banko, restoran, kafe, otel, hastane, laboratuvar, mağaza ve kamusal alanların hemen hepsinde kullanılabilir.
Akrilik Reçineler
Oto tamir, mobilya ve endüstriyel boyalar olmak üzere 2K uygulamalarında, beton kürlerinde, yol çizgi ve metal kaplama boyalarında kullanılmaktadır.
Akrilik, doğal minerallerden oluşan ve %100 akrilik reçine barındıran, masif, homojen, pratik ve dayanıklı bir yüzey malzemesidir. Bu özelliğiyle özellikle mutfak ve banyolar ile sağlık sektöründe kullanılır.
Sıvı halde de üretilebilen akrilikler, dokuma elyafı, optik malzemeleri, yapıştırıcı maddeler, mücevherler, yapı malzemeleri ve kaplama malzemeleri gibi bir çok maddenin üretiminde kullanılmaktadır. Akrilik, uzun sure solunması sağlığa zararlı olan polimerlerdendir.
İlgili 29 soru bulundu
Rahatsız edici bir kokusu olmayan ve kolay kullanımı ile bilinen akrilik boyalar, çabuk kuruma özelliği ile öne çıkar. Kurumadan önce uygulandığı yüzeyden su ve sabun ile temizlenmesi mümkündür. Kuruduktan sonra ise suya dayanıklı bir forma sahip olur.
Akrilik boya, su ile inceltilebilir ancak kuruduktan sonra su geçirmez hale gelir.
Akrilik levhalar sıradan camın darbe direncinin 17 katına kadar dayanıklıdır ve şok veya darbe yoluyla bileşen kırılmasına karşı çok iyi direnç gösterir.
Yünün doğal özelliklerini bir muadil şeklinde en iyi ortaya koyan halılar çoğu zaman akriliktir. Başka türden bir ipliğin kullanılmadığı, tek tür malzeme ile oluşturulan halılar %100 akrilik olarak tanımlanır, bu tür ibarelere mutlaka denk gelmişsinizdir.
Polimer boyanın dayanıklılığını arttırmaktadır. Akrilik boyanın tercih edilmesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Boya yapısı gereği sudan etkilenmez. Boya yapılan yüzey kuru olduğu takdirde, su ve sabun ile hafif bir şekilde temizlenebilir.
Akrilik elyaf , yapay elyaflar arasında yüne en çok benzeyen elyaf türüdür. ISO (Uluslararası Standartlar Organizasyonu ) ve BISFA ( Uluslararası Sentetik Elyaf Standardizasyon Bürosu ) tanımlarına göre kimyasal yapısında en az % 85 oranında akrilonitril içeren elyaflar Akrilik elyaf olarak adlandırılırlar.
Su bazlı boya olduğu için sulandırma işlemi yapmadan kullanıma uygundur. Ancak uygulama yapacağınız yüzey deri ya da kumaş ise üç ölçek boyaya bir ölçek su şeklinde sulandırma oranı ile sulandırma yapmanız gerekmektedir. Premium akrilik boya çeşitleri uygulandıkları yüzeyden su ve sabun ile rahatlıkla temizlenebilir.
Akrilik kumaş, yünün uygun fiyatlı bir versiyonu olarak kullanılan sentetik bir malzemedir. Akrilik kumaş, diğer sentetik malzemelere göre daha yüksek oranda akrilonitril monomer içerir. Akrilik kumaşın popüler kullanımları arasında kazaklar, çoraplar ve diğer soğuk hava ürünleri bulunur.
Çizilmez ve Su Geçirmezlik Avantajı
Bu konuda yani dayanıklı mutfak dolapları konusunda akrilik mutfak dolaplarının eline su dökmek mümkün değil. Çünkü akrilik kapaklar çizilmez bir pvc yapısına sahiptir.
Uzun ömürlüdür. Suya ve neme karşı dayanıklıdır.
Süveter, ceket, çorap ve kazak gibi giyim ürünlerinin üretiminde kullanılabilir. Bunun dışında ev ve mobilya ürünlerinin tasarımlarında da akrilik kumaş kullanılabilmektedir. Perde, kırlent kılıfı, koltuk örtüsü ve kilim gibi birden fazla sayılabilecek ev tekstil ürününün yapımında akrilik kumaşlara yer verilebilir.
Akrilik elyaf pamuğa göre daha pahalı olduğu için pamuklu denimden daha ucuz olmayacaktır. Ancak giyim konforu ve performans özellikleri ile çok büyük katkı sağlayacağı muhakkaktır.
Akrilik Kumaş: Ham maddesi olan sentetik polimerler kanserojendir. Teri emmediği için vücudun ısı dengesini bozarak gribal enfeksiyonlara sebep olur. Yapısında bulunan dimetilformamid (CDC), deri ile doğrudan temas sonucunda karaciğer hasarına sebep olabilir.
Akrilik kumaş yün kumaşına sahip kumaşlardır. Sentetik akrilik kumaştan üretilen bu kumaş türü diğer kumaşlara göre çok daha kullanışlı bir modeldir. Akrilik kumaş lifleri arasında pamuk görünümünde iplikler bulunduğu için tüm görünümü kazandırır.
Pleksiglas bir tür şeffaf akrilik levhadır ve orijinal (ticari marka) adı olan Pleksiglas isimlendirmesi olmak üzere farklı isimlerle de anılır. Akrilik 1900'lü yılların başında ortaya çıktığında, onunla birlikte ortaya çıkan ürünlerden birisi de Pleksiglas adı altında tescillendi.
Akrilik tipik olarak daha sert bir plastiktir, polikarbonat ise çeşitli esnek derecelerde satın alınabilir. Bununla birlikte, gerektiğinde her iki plastik de ısı altında bükülebilir.
- Akrilik kumaş uzun zamanlıdır ve yüne göre çok daha ekonomik yapıdadır. - Şeklini koruyan bu kumaş, kolay bir şeklinde yıkanır. - Kimyasallara, güveye ya da yağa dayanıklıdır. - Akrilik kumaş, güneş ışığında karşı oldukça dayanıklıdır.
Akrilik boya; su bazlı, çabuk kuruyan, toksik çözücüler içermeyen ve çeşitli yüzeylere uygulanabilen bir boya çeşididir. Renkleri ışığa dayanıklı ve kalıcıdır. Sadece su ve sabun ile yüzeylerden temizlenebilir.
Akrilik boya çoğunlukla iç mekanlarda kullanılır ve dış mekanlarda kullanım için daha az uygundur. Yaklaşık 4 yıl dayanır.
Akrilik boyalar hem stüdyo hem de dış mekan da kullanıma uygundur. Akrilik boyalar kağıt, tuval, ahşap, cam, duvar, metal ve benzeri her türlü yüzeyde kullanılabilir. Akrilik boyalar, krem kıvamında ve sıvı olmak üzere 2 ayrı şekilde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri