Akropolis (Grekçe: ἀκρόπολις; Modern Yunanca: ακρόπολη, ἄκρος "yukarıda bulunan, yüksek ve πόλις "Şehir") Antik Yunan kentlerinde, kentlerin yanıbaşındaki tepelerde inşa edilen hisarlara ve bu yapıların bulunduğu özel alanlara verilen addır.
Akropolis, yüksek bir tepe üzerine inşa edilmiş herhangi bir kale veya komplekstir. Adı Yunanca akro 'yüksek' veya 'en uç/uç' veya 'kenar' dan türetilmiş ve polis, 'şehir' ' yüksek şehir' 'kenardaki şehir' veya 'havadaki şehir' olarak tercüme edilir.
Günümüze kalan görkemli yapılar, MÖ 5. yüzyılda devlet adamı Perikles tarafından başlatılan geniş bir yapı programı sonucunda yerleştirildi.
Zafer tanrıçası Athena'nın Nike Tapınağı, Atina'daki Akropolis'te yer alan en küçük tapınaktır.
1. Akropolis: Yukarı şehir. Antik Yunan kentlerinin en yüksek kesiminde kurulan, en önemli yapıların ve tapınakların buluduğu, etrafı surlarla çevrili yukarı şehir. Akropolisin kentin en yüksek noktasında, bir tepe üstünde kurulması gerek dinsel, gerekse askeri yönden oldukça uygundu.
İlgili 37 soru bulundu
II. Eumenes Devrinin en önemli yapıları arasında Galatların mağlup edilmesi anısına inşa edilen Zeus Sunağı, Athena Tapınağının propylonu ve onu çevreleyen stoaları, 200.000 kitap rulosunun muhafaza edildiği ünlü kütüphane, büyük saray ve kent surları yer alır.
-“Tapınak megaron'dur, megaron naos'tur, naos Tanrı'nın evidir, Tanrı'nın evi tapınak- tır, tapınak megaron'dur..”7.
Tapınaklar Hindu toplumunun ibadet etmek için kutsal değer atfettiği ve yaşam merkezi olarak kullandığı mekanlardır.
Akropolis Müzesi'ne gitmek ücretsiz mi? Hayır, Akropolis Müzesi'ni ziyaret etmek için bilet satın almanız gerekmektedir. Biletleri müzenin giriş katındaki biletleme servisinden satın alabilirsiniz, ancak biletleri önceden çevrimiçi satın almanızı öneririz.
Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 20 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında yer alıyor. Alan, yaklaşık 300 metre çapında ve 15 metre yüksekliğinde bulunuyor. Neolitik döneme ait Göbeklitepe, ilk tapınağın dolayısıyla yeryüzündeki ilk inancın merkezi olabilmesi açısından önemli.
Partenon (Antik Yunanca: Παρθενών; Modern Yunanca: Παρθενώνας), Athena'nın tapınağıdır, MÖ 5. yüzyılda Atina Akropolisi'nde inşa edilmiştir. Antik Yunan'dan günümüze kalan yapılar arasında en iyi bilinenidir ve Antik Yunan mimarisinin en büyük eseri olarak kabul edilir.
Büyük ihtimalle bu yerleşme temelleri üzerinde ortaya çıkan Byzantion ise bugünkü Topkapı Sarayı (şehrin Akropolis kısmı burada idi) ile Ayasofya'nın bulunduğu alanda, muhtemelen yine bugünkü Beyazıt semtine kadar uzanan ve adı tarihî kayıtlarda zikredilen bir koloni şehri olarak sivrilmişti.
Iktinos: MÖ 5. yy. Yunanlı mimar. Perikles döneminde Atina akropolisinde Parthenon'da çalışmıştır. Ayrıca Eleusis'te Mysterionlar Tapınağı ve Bassai'da Apollon Epikourios Tapınağı'ndaki işleriyle tanınır.
Cella ya da naos (Yunanca: ναός), pagan tapınaklarında ve Hristiyan ibadethanelerinde bir mimari bölüm. İlk olarak Yunan tapınaklarında görülen ve yalnızca din adamlarının girebildiği kutsal bir alanken Hristiyan ibadethanelerinde halkın ibadet ettiği ana kısmı niteler hale gelmiştir.
Nekropol (Nekropolis), arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isimdir.
Akroplis'e ulaşım için en uygun seçenek metro. Syntagma meydanından da geçen M2 metro hattını kullanarak, Akropoli metro istasyonunda indiğinizde Akropolis'e ulaşabilirsiniz. İstasyondan çıkıp 10-20 metre yürüdükten hemen sonra sola dönerseniz giriş ve bilet ofisine ulaşacaksınız.
Klasik dönem Yunanistan'ında her önemli yerleşme yerinin bir akropolisi vardı ve akropolisler büyük şehirlerin en önemli bölgeleriydi. Dini işlevi de bulunan akropolislerde tapınaklar, hazinedarlıklar ve çeşitli kurumlar da yer alırdı.
Byzantion'un ilk çekirdeğini oluşturan yer bugün Topkapı Sarayı ve Ayasofya'nın bulunduğu alandır. Topkapı Sarayı'nın bulunduğu yer (Sarayburnu: Bosporios Akra), kentin akropolisidir.
Her ayın ilk Pazar günü giriş ücretsiz.
Augustus Tapınağı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Hacı Bayram Camii'nin hemen bitişiğinde bulunan, tahminen MÖ 25-20 yılları arasında inşa edilmiş bir tapınaktır.
9- Zeus Tapınağı (Aizanoi Antik Kenti – Kütahya)
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nde dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınaklarından biri bulunuyor. Bir tepenin üzerinde yer alan Zeus Tapınağı, şehrin ana mabediydi. Yapımına MS 2. yüzyılda, İmparator Hadrian döneminde başlanmıştı.
Çoğu dinlerin aksine Hinduizm, tek bir tanrıya tapınmayı öngörmez. Bir Hindu; Şiva, Vişnu, Rama, Krişna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan "Yüce Ruh"a veya "Yıkılmaz Ruh"a inanabilir ve hâlâ Hindu olarak anılabilir.
İkinci Ulusal Mimarlık Akımı üslubunda Neoklasik olan yapı, günümüzdeki Türkiye topraklarında tarih boyunca hüküm sürmüş Hitit, Yunan, Selçuklu ve Osmanlı kültürlerinden izler taşır.
Özellikle bu tapınaklar bulmacalar içerisinde de sıkça çıkabilir ve cevap için ise vermek gerekir. Buna göre Çin tapınağı bulmaca yanıtı daoist, pagoda veya shaolin olabilir.
Türkçe tapınak sözcüğü tapmak kökünden gelir. İbadethane sözcüğü Farsça ve mabet sözcüğü Arapça kökenlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri