Akşam namazı işinin de bunun dışında kesin mantıklı bir açıklaması vardır. Kıyamet akşam ve cuma günü kopacak o yüzden akşam ezanı hızlı okunur ve çabuk kılınır çünkü o zaman geldiğinde hiç birşeye zaman kalmayacaktır güneş batıdan doğacak ve doğudan batacaktır.
Akşam Ezanı Neden Hızlı Okunmaktadır? Bilindiği üzere akşam namazı diğer vakit namazlara göre daha kısadır. Öğle namazı, ikindi namazı ve yatsı namazı kılabilmek adına oldukça zaman bulunuyorken; akşam namazı için vakit aralığı daha azdır.
Lakin bu mana; kıyametin hakikaten akşam vaktinde kopmasına da mani değildir. Bu hususta hadisi zahiri üzerine anlamakta bir sakınca yoktur. Akşam namazının farzının önce ve uzatılmadan kılınmasının en önemli sebebi; akşam vaktinin kısa ve meşguliyetin yoğun olmasıdır.
Ezanı okuyan kişiye göre ezan süresi değişebiliyor. Kimi ezan okuyanlar 3 dakikada da sabah ezanını okuyabiliyorken, kimi ezanlar ise 5 dakika boyunca okunabiliyor. Tamamen ezanı okuyan kişinin okuma hızına göre değişiklik gösteriyor.
sabah ezanının uzun olmasının nedeni insanlar uykuda olduğundan ezan süresini uzun tutarak namaza kalkacak kişilerin uyanmasını sağlamakla ilgilidir. müezzinin ezanı esneyerek okumasından kaynaklanmaktadır. namaz kılmayanlar için olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
- Bunda bazı hikmetler saklıdır. Fakat, akşam namazının farzının önce olması ve uzatılmadan kılınmasının bir hikmeti, akşam vaktinin kısa ve meşguliyetin yoğun olmasıdır. İnsanlar işlerinden eve gelmiş, yemek ve diğer telaşların olması nedeniyle, ihtiyat için farz öne alınmış olabilir.
Ezan okunurken dualar edilmesi uygun olmaktadır Fakat en önemlisi ezanı dinlerken Kelimeyi Şehadet getirilmesidir. Kelimeyi Şehadet Eşhedü enna İlahe İllallah ve Eşhedü Enne Muhammeden Abdühu ve Resullühu Yani Şahidlik Ederim ki Allah tektir.
“Ezan bundan 88 yıl önce 18 Temmuz 1932'de yasaklandı. 18 yıl uygulanan bu yasak 16 Haziran 1950'de Rif Nihat Asya'nın öncülüğünde Menderes ve arkadaşları tarafından kaldırıldı.
Ramazanda insanlar geceden itibaren sahur dolayısıyla ayakta olmaları ve imsak ile de zaten sabah namazının vakti girmesi dolayısıyla vatandaşa da kolaylık olması için sabah ezanı imsak vaktinde okutulmaktadır.
Ezan, 1950'ye değin Türkçe okundu. İnsanlar, tam 18 yıl süreyle günlük yaşamda kullandıkları dille namaza çağrıldılar.
Sorular ve Cevaplar » AKŞAM VE YATSI NAMAZLARI
Cevap: Şafak vaktine kadar (sabah namazı vaktine kadar) namazını kılabilir. 3 Soru: Yatsı namazını akşam namazından önce kılabilir miyim? Cevap: Yatsı namazı akşam namazından önce kılınırsa namaz batıl olur.
Akşam namazı ikindi vakti ve akşam vakti arasındaki günahların bağışlanmasını sağlar. Günün yorucu ve stresli havasından kulu muhafaza ederek maddi ve manevi sıkıntıları giderir. Vücuda sıhhat vererek hastalıklara şifa olur. Namaz kılmış olmanın sevabını almayı sağlar.
Üç rek'atlı farz bir namaz (akşam namazı) da, son rek'atta oturmaksızın dördüncü rek'ata kalkılacak olsa, dördüncü rek'atın kıyam, kırâet ve rükû'u tamamlanıp secdeye gidilmedikçe, dönüp tekrar oturulur. Tehıyyâtdan sonra selâm verilip sehiv secdesi yapılır. Çünkü bu durumda farz olan son oturuş te'hire uğramıştır.
Akşam Namazının Vakti.
Güneşin batmasıyla başlar, batı ufkundaki şafağın kaybolmasıyla sona erer. Aralarında imâmeynin de bulunduğu çoğunluğa göre şafak güneş battıktan sonra ufukta meydana gelen kızıllıktır.
Akşam namazının vakti; güneşin batması ile başlayıp, İmam Ebû Hanîfe'ye göre güneşin batışından sonra ufukta kalan aydınlık kayboluncaya kadar devam eder. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Akşam namazı vaktinin başlangıcı güneşin batışı, sonu da ufkun kayboluşudur.” (Tirmizî, Salât, 2 [151]) buyurmuştur.
yazın okunan yatsı ezanı, pencereler de açık olduğu için, en uzun okunan ezan (en az 4. dk), bitmek bilmeyen bir ezan, özellikle kötü okunuyorsa epey bir (allah affetsin) bunaltan bir ezan olduğunu düşündürtür, hissettirir, yerine göre idrak ettirir. uşşak ve beyâti makamında okunur.
Ramazanda insanlar geceden itibaren sahur dolayısıyla ayakta olmaları ve imsak ile de zaten sabah namazının vakti girmesi dolayısıyla vatandaşa da kolaylık olması için sabah ezanı imsak vaktinde okutulmaktadır.
Sabah namazının vaktinde güneşin doğuşu esnasında namaz kılınmamasının sebebi ise güneşe tapanlara benzememek için olmaktadır. Sabah namazı imsaktan hemen sonra belirli bir süre beklemeden kılınabilen bir namaz olmaktadır.
CEVÂB: Sabâh nemâzını güneş doğuncaya kadar kılmak câizdir. Güneşin doğmasına 15 dakîka kalınca kılmak mekrûh olur, sözü yanlıştır. Yani mekrûh olmaz.
Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii'nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi'nde de, Ayasofya Camii'nde Türkçe Kur'an, tekbir ve kamet okundu. 18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, ezanın Türkçe okunmasına karar verdi.
Böylece Ceza Kanunu'nun 526. maddesinde gerekli değişiklik yapılarak 16 Haziran 1950 tarihinde Ramazan öncesinde ezanın asli şekliyle okunması serbest bırakıldı. Bu durum, Diyanet İşleri Başkanı Ahmet Hamdi Akseki'nin imzasını taşıyan 23 Haziran 1950 tarih ve 6715 sayılı tamimle bütün müftülüklere resmen tebliğ edildi.
18 yıl süren zulüm: Türkçe ezan
30 Ocak 1932'de Fatih Camii'nde başlayan Türkçe ezan dayatması 16 Haziran 1950'ye kadar sürmüştü. Tek parti döneminin halkta hiçbir karşılık bulmayan ve fakat 18 sene boyunca uygulanan en büyük dayatması olan Türkçe ezan, ilk olarak 1932 yılının 30 Ocak gününde Fatih Camii'nde okunmuştu.
Okunan ezanı işiten kimsenin “Aziz Allah (Allah izzet, güç ve kuvvet sahibidir, kıymetli ve değerlidir)” demesine dair kaynaklarda bir rivayet yoktur. Bu yönü ile bidattir. Ama söylenen şey nihayet Allah (c.c.)'ın isimlerinden bir isimdir ve Allah'ı zikir anlamı taşır. Söylenmesinde de bir sakınca olmaz.
Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah Ne Demek? Öncelikle şu bilinmelidir ki Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah sözü ezandan sonra da söylemektedir. Bireyler bu sözü ezan okunurken ve duyduklarında söylemektedir.
Köpeklerde ezan seslerine veya ambulans, polis veya itfaiye araçlarının seslerine karşı uluma ve havlama tepkisinin ana nedeni, yüksek şiddetteki ve belirli frekans aralıklarındaki seslere karşı "alan savunması" amacıyla karşılık vermektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri