SLE'de, RNP antikorları, böbrek ve merkezi sinir sistemi tutulumunun daha düşük insidansı ile nispeten iyi huylu bir hastalık seyri ile ilişkilendirilmiştir. RNP antikor sonucu Sm antikor sonucundan önemli ölçüde yüksek olduğunda hastalar RNP antikorları için pozitif kabul edilebilir.
Hastalarda, bu antikorların düzeyi, zaman içinde çok fazla değişikli- ğe uğramaz. Beraberinde genellikle RNP antikorları da bulunur. Diğer kollajen doku hastalıklarında görülme olasılığı düşüktür. Test neticesinin pozitif bulunması sistemik lupus eritematozus olasılığını destekleyen bir bulgu olarak kabul edilir.
ANA Testi Referans Aralığı
ANA yani antinükleer antikor testinin sonucu sağlıklı bireylerde negatif olarak beklenir. Negatif test sonucu vücudunuzda Anti Nükleer Antikor olmadığı anlamına gelir.
Anti-PM-Scl genellikle Raynaud fenomeni, artrit, kas ağrıları ve cilt ve akciğerler üzerindeki etkilerle ilişkilendirilir. Anti-PM/Scl antikorlarının varlığı, hastalığın başlangıcında daha genç yaş, iskelet kası tutulumu, kalsinoz, inflamatuar artrit ve örtüşme hastalığı varlığı ile ilişkilidir.
Genel bilgiler: Aynı zamanda nRNP ve U1RNP olarak da adlandırılan RNP, protein yapısında 3 protein otoantijeninden meydana gelen küçük bir nükleer ribonükleoproteindir. Bu proteinler A, C ve 68 kD olarak adlandırılır. İnsan kanında bulunan RNP antikorları en fazla A ve 68 kD otoantijenlerine karşı üretilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Ribozom olarak adlandırılan ribonükleoprotein (RNP) tanecikler hücrede çevrimin gerçekleştiği 'fabrika'lardır. Ribozom'un %60'ı ribozomal RNA'dan oluşur, bunlar prokaryotlarda 3 ncRNA, ökaryotlarda 4 ncRNA'dan oluşur. Ribozomal RNA'lar nükleotit dizilerin proteine çevrimini katalizler.
Genellikle MCTD olarak kısaltılan karışık bağ dokusu hastalığı, şimdi anti-U1 ribonükleoprotein (RNP) olarak adlandırılan belirli bir otoantikorun yüksek kan seviyelerinin varlığı ile birlikte sistemik lupus eritematozus (SLE) semptomlarının bir karışımı ile karakterize edilen bir otoimmün hastalıktır.
Özellikle hiçbir hastalık belirtisi olmayan, ancak anlamlı titrede (1:160 ve üzeri, özellikle 1:320 ve üzerinde) ANA pozitifliği bulunan kişileri, hastalığın belirtileri hakkında bilgilendirmeli ve gereğinde başvurması veya 6 ayda bir doktor kontrolü önerilmelidir.
“Otoimmün hastalıklar kendiliğinden geçer mi?” sorusu da merak edilen konu başlıkları arasında. Bu hastalıklar kendiliğinde geçmez ve bir dizi tedavi yöntemlerinin uygulanmasını gerektirir.
Pozitif sonuç, vücutta Antinükleer Antikorların varlığını bildirirken kişilerin bir otoimmün hastalığı olduğunu göstermektedir. Negatif sonuç ise bu antikorların olmadığı ve kişilerin bağışıklık sistemlerinin doğru çalıştığını ifade etmektedir.
SLE'de, RNP antikorları, böbrek ve merkezi sinir sistemi tutulumunun daha düşük insidansı ile nispeten iyi huylu bir hastalık seyri ile ilişkilendirilmiştir. RNP antikor sonucu Sm antikor sonucundan önemli ölçüde yüksek olduğunda hastalar RNP antikorları için pozitif kabul edilebilir.
Antikor Testi Sonucu Ne Anlama Gelir? - IgM pozitif ancak IgG negatif ise enfeksiyon başlamış ancak henüz ilerlememiştir. - IgM ve IgG pozitif ise hastalık geçirilmekte ve bağışıklık gelişmeye başlamıştır. - IgM negatif ve IgG pozitif sonuçları ise, enfeksiyonun daha önceden geçirilmiş olduğu anlamına gelir.
Kelebek hastalığı (lupus) tanısı klinik belirtilerle birlikte bazı kan testleri yardımı ile konur. Hastalara tam kan sayımı, böbrek testleri, akciğer grafisi, LE hücresi, anti DNA ve ANA bakılır. Hekim gerekli görürse ve şüphelendiği organ tutulumuna göre daha pek çok test isteyebilir.
Anti Scl-70 Testi
ANA testi sonucu pozitif olan kişilerden daha kesin tanı için istenen testtir. Anti Scl-70 testi, bağ dokusunda oluşan hastalıkların ve skleroderma tanısını koymak amacıyla uygulanan bir otoantikor testidir. Mikrobiyoloji laboratuvarlarında, kan örneği ile çalışarak test çalışılır.
Hastalığın seyri esnasında ortaya çıkan belirti ve bulgulara ek olarak hastalık ile ilişkili kabul edilen antikorların kanda varlığının araştırılması, idrar analizleri ve radyolojik görüntüleme yöntemlerinin değerlendirilmesi ile kelebek hastalığının tanısı koyulabilir.
Lupuslu birinin görmesi muhtemel olan birincil uzman bir romatologdur. Romatologlar eklemleri, kemikleri ve kasları etkileyen durumların teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. Lupus eklem ağrısına ve iltihaplanmasına neden olmasıyla bilinir ve romatolog genellikle lupuslu birinin göreceği ilk uzmandır.
Otoimmün hastalıklar, kişinin bağışıklık sisteminin yanlış bir şekilde kendi vücuduna saldırması sonucu ortaya çıkar.
Bu, kronik hastalığını minimize etmeye çalışan bir kişinin beyaz pirinç, patates, ekmek, erişte, makarna, irmik gibi herhangi bir şeyi yememesi anlamı taşır. Kilo vermeniz gerekiyorsa nişastalı içerikleri tamamen bırakmanız zaten çok gerekli.
ANA Testine Nasıl Hazırlanılır ? Özel bir hazırlık gerekli değildir. Ancak doğum kontrol hapları, prokainamid ve tiyazid diüretikleri gibi bazı ilaçlar bu testin doğruluğunu etkiler.
Titrelerin artması örneğin 1:320 olması ise pozitif sonuç olup antinükleer antikor konsantrasyonunun yükseldiğini gösterir. ANA testi sonucunun pozitif çıkması bir otoimmün hastalığı düşündürebilirse de tanıyı koymaya yardımcı olmak için başka spesifik testlere gerek vardır.
ANA testi sistemik veya organa özgü otoimmün hastalıkların tanısında kullanılır. Test sonuçlarında ANA titresinin 1/40 ve altı normal kabul edilir.
Anti-dsDNA Test Sonuçları
Anti-dsDNA seviyeleri yüksekse, hastalık aktif olabilir veya mevcut veya yakın bir hastalık alevlenmesi olabilir. Anti-dsDNA seviyeleri düşükse, hastalık “sessiz” veya daha az aktif olabilir. Kişinin bağışıklık sisteminde bir dizi kompleman vardır.
Pozitif anti-Mi-2 antikorları olan hastalarda genellikle daha hafif bir miyopati, daha düşük interstisyel akciğer hastalığı (ILD) ve malignite riski vardır.
Miks bağ dokusu hastalığı (Mixed Connective Tissue Disease=MCTD); esas olarak lupus, skleroderma ve polimiyozit hastalıklarının bazı işaret ve bulgularının bir arada seyretmesi ve anti-RNP antikorlarının varlığı ile karakterize bir iltihaplı romatizma hastalığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri