Bu konuda ilk büyük çalışma Niğde Milletvekili olan Aksaray'lı Oğuz Demir Tüzün tarafından yapılmıştır. Oğuz Demir Tüzün, 01.04.1964 yılında verdiği bir kanun teklifi ile Aksaray'ın tekrar vilayet olmasını dile getirmiştir. Meclis İçişleri ve Bütçe Plan Komisyonunda görüşülerek kabul edilmiştir.
Cumhuriyet dönemine kadar Konya'ya bağlı bir sancak olan Aksaray 1920 yılında vilayet olmuş, 1933 yılında vilayetliği lağvedilerek Niğde'ye ilçe olarak bağlanmış ve 15 Haziran 1989 yılında yeniden Vilayet olmuştur. Aksaray'ın adının ilk olarak eski Hitit metinlerinde geçen “Nenessa (Nenossos) olduğu sanılmaktadır.
Aksaray, Cumhuriyet dönemi'nde 1920'de il durumuna getirildi. 1933'te çıkartılan hususi kanunla Niğde'ye bağlandı ve 1989'da yeniden il oldu.
MÖ 1. bin yılda Kral Kiakki döneminde Şinakhatum-Şinukhtu olarak anılan Aksaray, Helenistik dönemde Kapadokya Krallığı'na bağlanmış ve Garsaura olan ismi Arkhelais olmuştur. Selçuklular döneminde de Arkhelais olan adı II. Kılıçarslan tarafından Aksaray olarak değiştirilirmiş ve devletin ikinci başkenti olmuştur.
AK Parti Hükümeti, “Türkiye Yüzyılı” vizyonu doğrultusunda yeni bir yerel yönetim reformuna imza atıyor. Bu değişiklikle birlikte Aksaray'ın da içinde olduğu 51 il daha büyükşehir statüsüne kavuşacak.
İlgili 20 soru bulundu
Sekiz ilçesi ve yüzü aşkın köyü ile Aksaray, 4.589 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. İlde Alevi-Bektaşi inanç sistemine mensup, içerisinde Gaziemir ve Bozcayurt köylerinin de bulunduğu (birisi kasaba) sekiz yerleşim yeri vardır.
AKSARAYLI KELİMESİNİN ANLAMI
Aksaray ilinden olan kimse anlamına gelir. Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle Aksaray'lı, aksaraylı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Kütahyalılık şeklinde olmalıdır.
Sultan II. Kılıç Arslan tarafından 1170 yılında şehir yeniden imar edilmiş ve yaptırdığı saray nedeniyle de yerleşim "Aksaray" adını almıştır.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 8 İlçe, 22 belediye, bu belediyelerde 157 mahalle ve ayrıca 175 köy vardır.
Aradan geçen 92 yılda bu sayı 81'e çıktı. İl olarak ilan edilen son yer, 81 il plaka koduyla Düzce oldu. 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremin merkez üssü olan Düzce, Bolu'nun uzak ilçesiydi. 7.2'lik bir deprem ile sarsılan ilçe, büyük bir yıkım yaşadı ve daha hızlı toparlanması için de il statüsüne kavuşturuldu.
Bu yıldan sonra otuz iki yıl boyunca il sayısında herhangi bir değişiklik olmadı. 1989'da Aksaray, Bayburt, Karaman ve Kırıkkale; 1990'da Batman ve Şırnak; 1991'de Bartın; 1992'de Ardahan ve Iğdır; 1995'te Yalova, Karabük ve Kilis; 1996'da Osmaniye, ve 1999'da Düzce il oldu.
Karaman, Kayseri, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Mardin, Saruhan, Manisa, Sivas (Sorkun, Budaközü). Adana (Bulgarlu, Dündarlı), Aksaray (Eyüb ili, Hasandağı), Akşehir (İshaklu), Ankara, Aydın, Beğ S.
Yedi binden fazla evliyanın yattığı bu şehir için Evliya Çelebi Seyahatname'sinde şöyle bahsetmiştir; “Dârü'l-Ervah denilen bu yere nice defalar nur inmiştir. Üzüntülü olan bir kimse burayı ziyaret etse üzüntüsü gider.”
Kamil Koç ile Nevşehir - Aksaray yolculukları ekonomik ve konforludur. İki şehir arasındaki mesafe 73 km km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 25 dakika saat kadar sürer.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Altınsoy'un da destekleriyle Millet Meclisinde görüşülen ve kabul edilen tasarı 15.06.1989 gün ve 3578 sayı ile kanunlaşmış ve Aksaray 56 yıl sonra tekrar özlemine kavuşmuştur.
Bu dönemde Aksaray, Karaman Eyaletine bağlı bir sancak merkezidir.
Aksaray denilince ilk akla gelen ürün, geleneksel Türk halı dokumacılığın en güzel örneklerinden biri olan Taşpınar halıları. Karaman koyunundan elde edilen yünlerle el yapımı hazırlanan bu halılar, yerli ve yabancı turistlerin şehirde en çok aldığı hediyelik eşyalar arasında.
Fatih Sultan Mehmet döneminde Karamanoğlu Beyliği'nin ortadan kaldırılmasıyla beylik halkının büyük kısmı İstanbul'a zorunlu göçe tabi tutulmuştur. Karamanoğulları'nın bir şehri olan Aksaray'ın halkı da günümüzdeki Yenikapı-Unkapanı arasındaki düzlüğe yerleştirilmiş ve bu semt de Aksaray olarak anılmaya başlanmıştır.
1933 yılına kadar 13 yıl vilayetlik yaptıktan sonra Vilayetliği lağvedilmiştir. 20.03.1933 tarihinde 2197 sayılı kanunun 3.maddesi ile Niğde'ye İlçe olarak bağlanmıştır. 1989 yılının 15 Haziran gününe kadar 56 Yıl kaza olarak kalmış olan Aksaray 15.06.1989 tarih ve 3578 sayılı kanunla yeniden il olmuştur.
1933 yılında Aksaray ilinin kapatılmasıyla yeniden Niğde ilinin bir ilçesi oldu. Daha sonra 1989'da çıkarılan 3578 sayılı kanunla Aksaray ilinin yeniden kurulmasıyla bu ilin merkez ilçesi konumuna geldi. Ağaçören: TÜİK verilerine göre 2022 yılı itibariyle ilçenin nüfusu 7.577 ve rakımı 1.100 dür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri