*Çocuğu dinlemek, sevgi ve ilgi göstermek işe yarar: Sinirlenen, kızan çocuğu önce sakinleştirmek ve kendini ifade etmesine izin vermek gerekir. Sinirine sinirli davranışlarla karşılık vermeyin, onu dinleyin. Bu sırada akıl vermeyin, suçlayan bir ifade kullanmayın, bırakın önce anlatıp içini boşaltsın.
Çocuk bir konuda inatçı olduğunda çocuğun dikkatini başka yöne çekmeye çalışın, inat ettiği takdirde istediğini elde edemeyeceğini çocuğa açıklayın. - Neyin "yapılmaması" gerektiğini değil neyin "yapılması" gerektiğini anlatın. - Tutarlı olun. Bu çocuğun davranışı içselleştirmesini kolaylaştıracaktır.
Çocuğun saldırgan bir davranış sergilediğinde normal karşılanmamalı, gülünmemelidir. Güzel bir dille ve sakince bu davranışın yanlış bir şey olduğunu belirtilmeli ve bir daha yapmamasını istenmelidir. Çocuğun saldırgan davranışlarla bir şey yaptırmak istediğinde istediği şey yapılmamalıdır.
Dikkatli Olun ve Öfkelenmeyin: Çocuğunuz sizin dikkatinizi çekmek için çeşitli yaramazlıklar yapabilir. Onu sakin bir şekilde dinleyerek, ona bunu neden yaptığını sorun. Asla ona karşı sinirli olmayın ve bağırmayın. Eğer çocuğunuz yaramazlık yapmadığı halde ona öfkeli davranırsanız, size kızıp yaramazlık yapabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Öfke nöbetine giren çocuğunuz karşısında sakin ve soğukkanlı olun. Sözel ve fiziksel şiddet uygulamayın. Dediğini yaparak ikincil kazanç elde etmesine ve öfke nöbetini pekiştirmesine meydan vermeyin. Kararlı ve tutarlı olmanız öfke nöbetlerinin en iyi ilacıdır.
Sınır ve kural tanımayan çocuklar oyun sırasında ve grup etkinliklerinde sürekli kendi isteklerini yerine getirmeye çalışarak problem olurlar. Oyun kurallarını kendi lehlerine bozar, oyun kurallarını kendi belirler, tüm hakimiyeti ellerine almak isterler.
Sözel ve fiziksel şiddet uygulamayın. * Dediğini yaparak öfke nöbetini pekiştirmesine meydan vermeyin. Dikkatini başka yere çekmek, nefes almasını sağlayın, sakinleşmesini bekleyin. * Sakinleştiği anda bu davranışı onaylamadığınızı söyleyin ve onu öfkelendiren şeyi konuşun.
Saldırgan davranışlar ortaya çıktığında yetişkinler sakin davranmalı, anormal duygusal tepkiler yerine ben dilini kullanmalı. Örneğin; "Böyle davrandığın için çok üzüldüm" demeli. Çocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalı, sakinleşmesini beklemeli, davranışı ile ilgili daha sonra konuşulmalı.
Çocukların vurma davranışı duygusal veya fiziksel ihtiyaçlarını ifade edemediklerinde meydana gelir. Bu tür davranışların arkasındaki nedenleri keşfetmek, onlara uygun bir şekilde yanıt vermek için kritiktir. Bir çocuk vurduğunda, ilk tepki genellikle şaşkınlık ve hayal kırıklığı olabilir.
Çocuğa sus, bağırma, ağlama, vurma diyerek söylenen her şey çocuğun üzerine daha çok gidilmesi demektir. Sakin kalmalı ve kriz anının geçmesi beklenmelidir. Daha sonra durumu çocukla konuşarak değerlendirmek,duyguların dışa vurulmasını sağlamak adına, her iki tarafı da rahatlatacaktır.
Çocuğunuzla kural ve sınırları önceden belirlemeli ve bunları belirlerken: Neyin “yapılmaması” gerektiğini değil neyin “yapılması” gerektiğini anlatın. Olumlu bir dille konuşmak çocuğun da kurala uyma isteğini artırıp onu motive edecektir. Sizi de sürekli engelleyen, sınırlayan, kızan ebeveyn konumundan kurtaracaktır.
Öfke, insanların doğal bir duygusudur ve birçok farklı sebeple ortaya çıkabilir. Genellikle hayal kırıklığı, kaygı, stres, güçsüzlük veya diğer olumsuz hisler sonucunda ortaya çıkar. Bu duygu, kişiyi kendine zarar verecek şekilde hareket etmeye veya başkalarına karşı saldırganlık göstermeye yönlendirebilir.
Bireyin öfkeliyken saldırgan davranışlar sergilemesi, öfke nedeniyle çevresiyle anlaşamaması, çoğu zaman kızgın hissetmesi, kin beslemesi ve intikam almayı düşünmesi öfke kontrol bozukluğunun belirtileri olarak gösteriliyor.
Çocuğa fiziksel acı verilmemelidir. Ceza mutlaka suçla orantılı olmalıdır. Çocuk sorumluluğunda olan bir şeyi yerine getirmediğinde önce uyarılmalı, sonra yaşına uygun bedel ödettirilmelidir. Cezanın neden verildiği çocuğa mutlaka anlatılmalıdır.
*Çocuğu dinlemek, sevgi ve ilgi göstermek işe yarar: Sinirlenen, kızan çocuğu önce sakinleştirmek ve kendini ifade etmesine izin vermek gerekir. Sinirine sinirli davranışlarla karşılık vermeyin, onu dinleyin. Bu sırada akıl vermeyin, suçlayan bir ifade kullanmayın, bırakın önce anlatıp içini boşaltsın.
Psikolojisi bozuk olan çocuğa davranış şekli de en az tedavi kadar önemlidir. Bu noktada öncelikli iş anne ve babaya yani çocuğun çevresindeki en yakın halkaya düşmektedir. Özellikle destekleyici bir tutumla yaklaşmak, çocuğu dinlemek ve üzerinde baskı kurmamak gibi tutumların benimsenmesi önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri