Fahriye, Divan edebiyatında şairin övünmek için yazdığı şiir türü. Şairlerin kabileleriyle, soylarıyla, kendileriyle, kahramanlıkları ve cesaretleriyle övünmelerini içerir. Klasik Arap edebiyatında, fahriye teması oldukça yaygın şekilde işlenen mevzuların başında gelmektedir.
Klasik Türk edebiyatında şairlerin edebî bir eserde kendilerini övdüğü kısma “fahriye” adı verilir. Fahriye- lere genellikle kasidelerin fahriye bölümlerinde rastlanır. Bunun yanında şairler çeşitli vesilelerle şiirlerinin bir ya da birkaç beytini de fahriyeye ayırabilirler.
Fahriye ayrıca Divan edebiyatı şiirinin bir türü olan kaside içinde şairlerin kendilerini övdükleri beyitlerin bulunduğu bir bölüm olarak da görülür. Bu hâlde bir kaside içinde iki ayrı övgü bölümü, methiye ve fahriye bulunur. Methiyede şair kasidesini sunduğu kişiyi yüceltip överken fahriyede ise kendisini över.
Fahriye bunun yanı sıra divan şiirinin önemli bir şiir çeşidi olan kaside için de şairlerin kendisini övdükleri beyitlerin olduğu özel bir bölümdür. Bu durumda bir kaside için de iki farklı, bir miktar zıt fakat birini tamamlayan övgü kısmı, methiyeyle fahriye olduğu ortadadır.
Öz: Köken itibariyle Arapça bir sözcük olan fahriye, şairin kendisini ve şairliğini övmek maksadıyla yoğunlukla ve geleneksel olarak kasideler içinde yer verdiği bir bölümdür.
İlgili 24 soru bulundu
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
Mersiye kısaca, “Ölmüş bir kimse üzerine yazılmış manzume”2 olarak ifade edilir. Divan edebiyatında mersiye “ölen birinin ardından duyulan üzüntüyü dile getirmek, o kişinin iyi taraflarını anlatmak ve ölene karşı şairin ilgisini ifade etmek üzere yazılan lirik”3 şiirlerdir.
Fahriye. Şairin kendini övdüğü bölümdür. Nefi'nin bazı kasideleri sadece fahriyeden oluşur.
Fahriye Abla; Ahmet Muhip Dıranas'ın, ilk kez 1935 yılında, Varlık dergisinde yayımlanan şiiri.
Nesîb (Arapça: نسيب) klasik Arap şiirinde, kasidenin giriş kısmına verilen isimdir. Klasik kaside daima nesîb bölümüyle başlamasa dahi, İslam öncesi dönemden itibaren kasidelerde girizgah mesabesinde sıklıkla kullanılmıştır. Bu kısımda genellikle aşk temalı anlatımlara değinilmektedir.
Fahriye Abla şiiri - Ahmet Muhip Dıranas.
Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Matla, Divan edebiyatında bir şiirin ilk beyiti. Daha çok kaside ve gazel türleri için kullanılır. "Doğmak" anlamındadır. Matla beyti diğer beyitlerden ayrı olarak kendi arasında redifli ve kafiyeli iki mısradan oluşur.
1. Onurla ilgili, onursal. 2. Yalnız onur için verilen karşılıksız hizmet.
Özet: Kaside, Arapça "kasada" kökünden gelip, kelime anlamıyla "kastetmek, yönelmek, niyet etmek" demektir. Edebiyat terimi olarak, ilk beyti musarra, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest, ikinci mısraları ilk beyitle aynı kafiyede olan ve baştan sona aruzun aynı kalıbıyla yazılan nazım şeklinin adidir.
İdiyye kelimesi söz lük anlamı itibariyle de "bayramlık, bayram bahşişi" demektir (Devellioğlu 2003: 409, 410). Klâsik Türk edebiyatı şairleri, dinî bayramları ve bayramlar da yaşananları, divanlarındaki birçok beyitte de söz konusu etmişlerdir.
gölgesi sindi.” Türk şiirinin önde gelen isimlerinden Ahmet Muhip. Dıranas.
Ahmet Muhip Dıranas, Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin “saf şiir” anlayışına mensup şairlerindendir.
Ahmet Muhip Dıranas'ın yaşam özeti incelendiğinde Ağrı, Kar, Serenat, Olvido ve Fahriye Abla gibi şiirleriyle tanındığı, bu şiirlerinin birçok antolojiye alındığı görülmektedir.
Kasîde yazanlara kasîde-gû, kasîde-serâ veya kasîde-perdâz17; kasîde okuyanlara ise kasîdehân denir.
Eğer kasidenin ilk bölümünün konusu aşk ise o bölüme nesib denmektedir. Eğer kasidenin ilk bölümünde aşk anlatılmıyorsa o bölüme teşbib denir.
Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. 27 Ocak 1635, İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.
Düz yazı, nesir anlamındaki inşa masdarından türeyen münşeat kelimesi, münşi adı verilen devlet teşkilatında çalışan nişancı ya da kâtiplerin yazdığı veya şair ve edebiyatçıların kaleme aldığı her çeşit sanatlı düz yazıya ve bu yazıların toplandığı kitaplara verilen ad olarak kullanılmıştır (Uzun, 2002: 18 ).
Mersiye (Arapça: رثاء), şiirin temel konularından biridir. Ölülerin ardından, onların kaybı nedeniyle duyulan derin üzüntüyü ifade etmek için nazmedilen ağıt şiirlerini adlandırmak için kullanılan edebî bir terimdir.
9- Hicviye; Birini yerme, alay etme, gülünç duruma düşürme amaçlı yazılan şiirlerdir. Halk edebiyatında taşlama biçiminde kullanılmıştır. Gazel, kaside, murabba, muhammes gibi nazım biçimleriyle yazılmıştır. En bilinen hicviye eserlerini Nef'i yazmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri