Aktif faz ise 4 cm. açıklıktan doğuma kadar bebeğin çıkmasına kadar olan dönemdir. Aktif faz 12 saatten uzun sürerse ve 2 saat boyunca rahim ağzı açıklığı yok ise doğum eyleminde bir problem olduğu düşünülür.
Doğumun birinci evresi 2 kısımdan oluşur
Bu devre yaklaşık 6 saat kadar sürebilir. Aktif Faz : Rahim ağzının 3 - 4 cm olmasından 10 cm olmasına kadar geçen dönemdir. Bu dönemde kasılmalar hem daha sıktır hem de daha güçlüdür. 3 - 4 dakikada bir gelen ve yaklaşık 40 - 60 saniye süren ağrılar olur.
Ama bu açılmanın olmuş olması doğumun çok yakın olduğunu gösteren bir bulgu değildir. Özellikle daha önce doğum yapmış kadınlarda rahim ağzında 2-3 cm lik açıklık olabilir ve kadın bu açıklıkla günler-haftalarca dolaşabilir. Nişan denilen kanla karışık sıvının gelmesi doğumun 24 saat içinde başlayacağının habercisidir.
İlk aşamada rahimde kasılmalar görülür. 10 ila 15 dakikada bir gelen bu kasılmalar yaklaşık 14-16 saat sürebilir. Bu aşamada rahim ağzının 8-10 cm açılması beklenir. Zaman geçtikçe kasılma şiddeti arttığı gibi, kasılmaların hissedildiği dakika aralığı da 2-3 dakikaya kadar düşebilir.
Bu süreçte rahim ağzı 3-4 cm arasında genişler ve incelmeye başlar. Hissedilen ağrılar da 30-60 saniye arasında sürer, her 5 dakika ila 20 dakikada bir gelir. Sonrasında bu ağrılar daha güçlü ve daha sık olur. Aktif doğum ağrısı aşaması da 2-8 saat arasında sürer.
İlgili 23 soru bulundu
Peki, NST'de doğum sancısı kaç olmalı? 20 dakikada en az 3 düzenli ve 40 mmHg üzerindeki kasılma olması, doğumun başladığını gösterir. Ancak her anne adayında doğum öncesi rahimde kasılma aynı oranda olmayabilir ya da daha yavaş kasılma olsa bile doğum başlayabilir.
Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilirken bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alır. Sıklığı da giderek artarak her 3 veya 5 dakikada bir sancı hissedilmeye başlanır. Doğum sancısı, gebeliğin son dönemi olarak kabul edilen 38 ila 42. haftaları arasında başlar.
Bebeğin ve annenin kalp atımları, annenin tansiyonu ve nabzı, rahim ağzı açıklığı belli aralıklarla yapılan muayeneler ile kontrol edilir. Aktif evre rahim ağzı 10 cm açıklığa ulaşıncaya kadar devam eder. Bu dönem 4-8 saat sürebilir. Bu aralıkta su gelebilir, sırt ve bacaklarda ağrı, ıkınma hissi, bulantı olabilir.
---İlk doğumlarda en fazla 1 saat içinde doğum gerçekleşir, nadiren 2 saatte kadar uzayabilir. Daha çok uzaması normal değildir. ---- Sonraki doğumlarda ortalama 20-30 dakikada doğum gerçekleşir, 1 saati geçmesi beklenmez.
Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir.
Bebeğin doğum kanalına girmesi, doğumun başladığının değil yaklaştığının belirtisidir. Mukus adı verilen yapışkan akıntı doğuma 1 hafta kala görülse de bu durum, doğumun başladığının göstergesi değildir. Doğumun başladığının kesin şekilde bilinmesi için kasılmaların düzenli hale gelmesi ve suyun gelmesi gerekmektedir.
Suni sancı işlemininin başarılı olması, her zaman normal doğumun gerçekleşeceği anlamına gelmeyebilir. Suni sancının verilmesinden sonra rahim ağzının doğuma yeterli olacak şekilde açılması beklenir.
1. evrenin süresi ilk doğumu olan kadında ortalama 12 saat ve 2. doğum ve sonrasında 6-8 saat kadardır. Erken dönemde ağrılar yavaş yavaş artar ve ilk 3-4 cm latent faz olarak adlandırılır. Bu dönemden sonra her saat başı 1 cm rahim ağzının açılmasını sağlayan aktif doğum eylemi başlayacaktır.
Rahim ağzı ilk gebeliklerde saatte 1 cm açılır.10 saatte tam açık olur. Bu dönem 12 saati geçer ise uzamış doğum eylemi denir. Rahim ağzının (serviks) tam açık olduğundan bebeğin rahim içinden dış ortama çıkma sürecidir. İlk gebeliklerde bu süre 2 saate kadar uzayabilir.
Aktif Doğum Safhası
Süre 3-5 saat arası Serviks 4 cm den 7 cm ye genişler. Kasılmalar 45-60 saniye sürer ve aralarında 3-5 dakika bekleme süresi olur.
İlk vajinal muayenenizde, rahim ağzı açıklığı, yumuşaklığı, bebeğin doğum kanalındaki seviyesi, hangi kısmıyla geldiği değerlendirilir. Genelde, kasılmalar, düzenli, şiddetli ve ağrılı bir hal almaya 4 cm lik açılmada başlar.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
38-42. haftalardan itibaren annede oluşan ağrılar ile rahim ağzında açılma meydana gelerek bebeğin doğum kanalından geçmesi ile gerçekleşir.
Doğum sancılarında her gelen kasılma bir öncekinden daha şiddetli şekilde olur. Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilir. Bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alarak sıklaşır.
Epizyosuz (dikişsiz) normal doğum yapılabilmesini sağlayan bazı egzersizler söz konusudur. Gebelik boyunca yapılacak pelvik taban egzersizleri, perine masajı vb. dikişsiz normal doğum yapılmasına yardım edebilir. Doğum esnasında alınan pozisyonların da buna olanak tanıyabildiği bilinmektedir.
Anne karnında yer alan bebeğin aşağıya doğru hareket etmesi doğumun başladığının en önemli işaretleri arasında gösterilir. Halk arasında en çok bilinen su gelmesi olayı doğumun gerçekleşmesine kısa bir süre kala yaşanır. Bu esnada anne karnında yer alan kese yırtılarak içinde yer alan sıvı dışarıya atılır.
Yalancı doğum ağrıları düzensizdir ve bir birine yakın gelmez. Gerçek doğum ağrıları düzenlidir ve 30-70 saniye sürer. Zaman geçtikçe sıklaşır ve kuvvetlenir. Yalancı doğum ağrıları yürüdükçe ve dinlenince durur.
Ağrı ya da kramp giderek daha şiddetlenir ve daha uzun sürer. Kasılmalar da daha sıklaşır ve üç ila beş dakikada bir olmaya başlar. İşte düzenli sancılar başlamışsa doğum yaklaşmış demektir. Bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ile güçlü tuvalete çıkma hissi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri