Aktif Öğrenme Yöntemi Nedir? Aktif öğrenme (interaktif, etkin, deneysel) öğrenme, yaparak yaşayarak öğrenme anlamına gelmektedir. Aktif öğrenme, öğrenenlerin seyredip dinlemekle yetinmeyip, sürece etkin olarak katılmaları, bağımsız olarak hareket etmeleri ve araştırmalarıdır.
Aktif öğrenme öğrencilerin aktif olarak doğru bilgiyi ve farklı fikirleri edindiği; ders boyunca görev ve aktivitelerin tamamlanması için gerekli becerileri kazanma ya da geliştirme ile ilgilendiği bir süreçtir. Öğrenme sürecinde öğrenciyi içine alan herhangi bir aktivite için aktif öğrenme denilebilir.
Aktif öğrenme biçimleri, dinleme, yazma, okuma gibi bilinen yöntemlerin ötesine giderek problem çözme yoluyla anlamı yapılandırma, ürünler oluşturma, rol oynama ve kavramsal analiz, değerlendirme, sentez ve eleştirme gibi yöntemleri içerir.
Aktif öğrenme anlayışına göre öğrenmenin nasıl gerçekleştirileceği, ne kadar öğrenildiği ve öğrenmeyle ilgili eksiklerin neler olduğu noktasında öğrenen etkindir. Aktif öğrenme, öğrencilerin öğrenmeye etkin olarak katılmalarını sağlayan, yaşam boyu öğrenmeyi temel alan bir yöntemdir.
İlgili 36 soru bulundu
Aktif Öğrenme Tanımı
“Aktif öğrenme genellikle öğrencileri öğrenme sürecine dahil eden herhangi bir öğretim yöntemi olarak tanımlanır. Kısacası aktif öğrenme, öğrencilerin anlamlı öğrenme aktiviteleri yapmasını ve ne yaptıkları hakkında düşünmesini gerektirir.” Basit, değil mi?
Aktif öğrenme ile öğrenciler öğrenmelerini karşılıklı etkileşimin olduğu etkinliklerle gerçekleştirdikleri için ileri düzeyde bilgi ve beceri edinir ve başarıları artar. Aktif öğrenme yaklaşımıyla gerçekleşen çalışmalarda öğrencilerin birbirlerinin desteğini alarak daha kolay ve etkili öğrendikleri belirlenmiştir.
Sadece ezberci eğitim sistemi dediğimiz hocanın ders anlatması ve öğrencilerin pasif dinleyici olarak kaldığı sistem. Hocanın merkezde olduğu o ne derse doğru kabul edildiği sorgulamayı eleştirmeye kapalı tek taraflı bir eğitim anlayışımız var. Bu eğitimle bilişim çağını yakalamamız mümkün değil.
Bu yaklaşımın oluşturulmasına Piaget'in kuramları rehberlik etmiştir. Bu yaklaşımda çocukların en fazla kendi kendilerine planlayıp uyguladıkları etkinliklerden öğrendikleri anlayışı esastır. Bir diğer deyişle, High/Scope Programı erken çocukluk eğitiminde “etkin öğrenme” kavramını temel alır.
Bilginin aktarılmasından ziyade becerilerin geliştirilmesi önemlidir. Öğrenciler Analiz, Sentez ve Değerlendirme gibi üst düzey becerilerle sürece dahil olurlar. İş Birlikli Öğrenme etkin öğrenmenin önemli özelliklerindendir.
Öğrenme stillerini görsel, işitsel ve kinestetik/dokunsal diyebileceğimiz üç ana başlıkta toplayabiliriz. Görseller, özel yaşamlarında genellikle düzenli ve titizdir. Karışıklık ve dağınıklıktan rahatsız olurlar. Dağınık bir masada çalışamazlar, önce masayı kendilerine göre düzenlerler, daha sonra çalışmaya başlarlar.
AKTİF EĞİTİM NEDİR? Aktif eğitim "Probleme Dayalı Öğrenim (PDÖ)" yöntemini temel alan ve insanı toplumsal ve davranışsal boyutlarıyla ve çevresi yle bir bütün olarak gören, mesleki becerilerinde yeterliğe ulaştırmayı, düşünen, sorgulayan ve araştıran bireyler yetiştirmeyi hedefleyen bir eğitim sistemidir.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Öte yandan aktif gelir, işiniz veya kariyerinizle ilgili sorumlulukları yerine getirdiğiniz ve bunun için ödeme aldığınız anlamına gelir. Aktif gelir zamanınızı alır emek gerektirir. Pasif gelir ise aktif veya doğrudan katılımınız bulunmayan faaliyetlerden elde edilen paradır.
Aktif öğrenme, öğrenenlerin seyredip dinlemekle yetinmeyip, sürece etkin olarak katılmaları, bağımsız olarak hareket etmeleri ve araştırmalarıdır. Aktif Öğrenme; deneysel öğrenme, görme, duyma, yapma, çoklu ortam, işbirliği, olumlu güdüleme, düşük stres ve eğlenceden oluşmaktadır.
Aktif Öğrenci: Yeni kayıt yapan veya içinde bulunulan dönem için kayıt yenileten öğrencinin öğrencilik durumu. Aktif öğrenci, öğrencilik haklarından faydalanan ve sınavlara girebilen öğrencidir. Donuk Öğrenci: İçinde bulunulan dönem için kaydını yeniletmeyen öğrencinin öğrencilik durumu.
Kuantum öğrenme yaklaşımı belirsizlik, olasılık ve bütünsellik ilkelerine dayanmaktadır. Kuantum öğrenme, sonuçları kesin ve net ifadeler yerine olasılıklar ile ortaya koyar. Olaylara holistik bir bakış ile yaklaşarak olayların birbirini etkilediğini ve birbirinden ayrılmayacağını vurgulamaktadır.
Kubaşık öğrenme (işbirliğine dayalı öğrenme), öğrencilerin, sınıf ortamında küçük karma kümeler oluşturarak, ortak bir amaç doğrultusunda, akademik bir konuda birbirlerinin öğrenmelerine yardımcı oldukları, genelde küme başarısının değişik yollarla ödüllendirildiği bir öğrenme yaklaşımı olarak tanımlanabilir.
En iyi öğrenme yöntemi, yazıp anlatarak öğrenme tekniğidir çünkü bu teknikte birçok beceriyi aynı anda kullanılır ve beyin daha aktif hale gelir. Bir derse çalışırken bilgileri okuduktan sonra bir kağıda yazın, daha sonra bunları anlatın.
En kalıcı öğrenme tekniği, bilgi ve beceri kazanımını etkili öğrenme yöntemleriyle desteklemek ve hafızaya doğru yerleştirmektir.
Eğitim Danışma Kurulu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, derslere düzenli olarak katılan öğrencilerin çalışma programları daha planlı oluyor. Gelişmiş Katılım: Derslere aktif katılım genellikle daha iyi akademik performans anlamına gelir.
Kum Saati:
İlk önce tahtaya boş kum saati çizilir ve öğrenilecek konu kum saatinin ortasına yazılır. Öğrenilecek konu ile ilgili ön bilgiler kum saatinin üst kısmına yazılır ve konu işlenir. Konu işlendikten sonra, öğrenme malzemesinin ana temaları kum saatinin alt bölümüne yazılır ve kum saati açıklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri