Anavatanı Amerika olan tatlı patatesin bir diğer adı da yer elması olarak bilinir. Bunun yanında içerisinde lif, A, C ve B6 vitaminleri yer alır. Karbonhidrat kaynağı da olan tatlı patates, betakaroten açısında da zengin bir besindir.
TATLI PATATES NE KADAR TÜKETİLMELİ? Her besinde olduğu gibi tatlı patatesin tüketilmesi de dengede tutulmalıdır ve aşırıya kaçılmamalıdır. Tatlı patatesi günde 2 veya 3 kere tüketmek yeterli olacaktır. Tatlı patatesi bu sıklıkla tüketirseniz oldukça faydalı olacaktır.
Patates iyi bir C vitamini kaynağıdır. Yaklaşık 100 g ağırlığındaki bir yumruda depolama şartlarına, çeşide ve çevre faktörlerine bağlı olarak değişmekle baraber ortalama 30 mg C vitamini bulunmaktadır (Tablo 7).
Beyaz patateste mineral içeriği açısından (demir,magnezyum, potasyum) biraz daha zengindir, pişirmede daha kullanışlı ve daha ucuzdur. Patates sebze yerine değil karbonhidrat içeriğinden ötürü ekmek yerine geçer.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
İlgili 19 soru bulundu
Lif kaynağı olan tatlı patates, bağırsak sağlığı için de oldukça önemli bir besindir. Bir tatlı patates, 4 gram lif verir. (günlük değere göre ihtiyacınızn %14'ü) Yüksek lif oranına sahip besinler, düşük diyabet riski ve daha az iltihaplanmayı sağlayarak vücuda fayda sağlar.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
DNA onarımında önemli rol oynayan folat, kanser hücresi oluşumunu engeller. Patatesin içeriğinde de folat bulunmaktadır. Aynı zamanda patateste bulunan C vitamini ve kersetin antioksidan görevi görerek serbest radikallerle savaşır.
Tatlı patatesin kabuk kısmı kahverengi, kırmızı, mor, sarı ve beyaz renkte, iç kısmı ise mor, turuncu, sarı ve beyaz renklerde olabilir.
Çünkü haşlanmış ve soğutulmuş patates kan şekerini daha yavaş yükseltir. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan haşlanmış patates, kolesterol ve kan şekerini dengelemede yardımcıdır.
Patates: Haşlanmış ezilmiş ve bir miktar yağlı süt eklenmiş ise 100 gram patates günlük D vitamini ihtiyacının %1'ini karşılar.
Patates, C vitamini, B6 vitamini, folat, tiamin ve A vitamini gibi vitaminler açısından zengindir. Bu vitaminler, vücut fonksiyonlarını destekleyerek sağlığı korumaya yardımcı olurlar. Özellikle C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir ve antioksidan özelliklere sahiptir. Yüksek miktarda potasyum minerali içerir.
Haşlanmış patates suyu öncelikle mide rahatsızlıklarına, kabız problemine ve bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca haşlanmış patates suyu zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Patateste oldukça fazla lif bulunmaktadır. Bu yüzden diyabet hastaları için birebirdir.
Patates eşit boyutlarda dilenen şekilde doğranır. Zeytinyağı ve baharatlar eklenerek fırın tepsisine ya da fırına girebilen bir kaba dizilir. 180 derece fırında kestiğiniz boyutlara göre 20 dakika da pişer. Sonuçta elde ettiğiniz patatesi garnitür olarak yemeklerinizin yanında yiyebilirsiniz.
Ayrıca yağ moleküllerini hapsettikleri için yağ emilimine engel olur, kolondaki dışkı hareketlerini hızlandırır ve iyi bakterilerin çoğalmasını sağlarlar. Tatlı patates yavaşlayan metabolizmayı da harekete geçirir. Bu sayede yağ yakımını destekler. Tatlı patates adeta bir bağırsak dostudur.
Koyu meyveli, kırmızı kabuklu tatlı patates türleri oldukça yumuşak, tatlı ve suludur. Patatesler gibi tatlı patateslerde (Ipomoea batatas) yıkanır, soyulur ve daha sonra haşlanır, kızartılır veya fritözde pişirilir.
Tatlı patatesi tıpkı bildiğimiz patates gibi, haşlayarak, kızartarak, fırınlayarak, püre haline getirerek keyifle tüketebilmeniz mümkündür. İnce ince dilimleyip baharatladıktan sonra fırında kızartarak harika bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.
Çürümeye başladığında büyük çürükler oluşur, siyah lekeler ortaya çıkar ve yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşamış patates yine de tüketilmemelidir. Normal şartlar altında patates toprak ve cevizimsi kokar, eğer küf kokuyorsa bu da patatesin bozulduğu anlamına gelir.
Taze çiğ tatlı patatesler kilerde yaklaşık iki hafta dayanır. Sıcaklık oda sıcaklığından düşükse, bir aya kadar dayanabilir. 1 ay maksimum lezzet için gerekli süredir. Lezzetinde azalma olsa da aldığınız tatlı patatesleri 3 ay içinde tüketebilirsiniz.
Fakat içerisinde yararlı olan vitaminler de vardır ve sağlıklı hale getirilebilirler." Patates, kabuğuyla beraber pişirmek ve tüketmek iyi bir lif kaynağı yemenizi sağlar. Patateslerin lezzetli olması için yağda kızartılmış olması ya da krema ile birleşmesi gerekmez.
İnsülin direnci konusunda patatesin içerdiği nişasta varlığı diyabet rahatsızlığında dikkatli tüketilmesini gerektirmektedir. Patates tüketiminde özellikle aşırı yağ içinde kızartma şeklinde tüketilmesi ise kilo problemlerine neden olmaktadır.
Patates suyunun insan sağlığı açısından çeşitli faydaları vardır. Özellikle içeriğinde bulunan antienflamatuar özelliği nedeniyle iltihapları yok edici bir etkiye sahiptir.
- Tatlı patates olarak adlandırılsa da içeriğinde şeker oranı oldukça düşüktür. Bu özelliği bakımından şeker hastalarının da tüketmesinde sakınca yoktur. Kandaki şeker oranını düzenleyerek şeker indeksinin yükselmesini engeller.
Yapılan araştırmalar patatesin içinde yüksek tansiyonu önleyen bir maddenin olduğunu gösterdi.
Tatlı patates (Ipomoea batatas), Kahkahaçiçeğigiller familyasına ait, kökleri sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Tadı balkabağı gibi biraz şekerlidir ve şekli patatese benzediği için tatlı patates olarak anılır ancak patates bitkisi ile farklı ailelere aittirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri