Aküler kullanılan metal cinslerine göre kurşun asit, nikel kadmiyum, nikel metal hidrit (NiMH), nikel demir ve lityum-iyon gibi çeşitlere ayrılır. Birçok akü çeşidi olmasına rağmen, ilk akla gelen kurşun asit akülerdir.
KURŞUN - ÇİNKO - KADMİYUM
Kurşun'un en önemli tüketim alanı akü imalatıdır.
Kurşun, radyasyonu en az geçiren madendir. Bu sebeple akü yapımında kurşun kullanılmaktadır.
Çoğu araç aküsü, yaklaşık 11 kg kurşun ve 5-6 kg seyreltilmiş sülfürik asit ve 2-3 kg çeşitli alaşım bileşenleri içeren kurşun asit akülerdir. Kurşun ve sülfürik asidin her ikisi de tehlikeli maddeler olduğundan, bu, bir araç aküsünün yaklaşık % 90'ının potansiyel olarak zararlı olduğu anlamına gelir.
Akü plakalarının yapımında çeşitli maddeler kullanılır. Bunlar; kurşun, kurşun antimon alaşımları, kurşun kalsiyum alaşımları, kurşun oksitler,plaka gözenekliğini arttırıcı maddeler, yapıştırıcı ve sertleştirici maddelerdir. Kurşun asit akülerde For (foure) tipi plaka kullanılır.
İlgili 39 soru bulundu
Aküler kullanılan metal cinslerine göre kurşun asit, nikel kadmiyum, nikel metal hidrit (NiMH), nikel demir ve lityum-iyon gibi çeşitlere ayrılır. Birçok akü çeşidi olmasına rağmen, ilk akla gelen kurşun asit akülerdir.
Nikel/ kadmiyum, nikel/demir, lityum/demir akü yapımında kullanılan materyallerdir. Bazı aküler ise elektrotlarında bulunan malzemeye ve elektrolit tipine göre adlandırılır. Örneğin kurşun-asit aküsünün elektrotları kurşundan yapılır ve içerisinde elektrolit olarak sülfürik asit bulunur.
Akü suyu asit bir yapıya sahiptir. Daha doğrusu akü içerisinde yer alan asit, aynı zamanda akü suyu olarak bilinir. Bu sebepten dolayı akü içerisinde akü suyu ekleme yapılırken çok dikkat etmek gerekmektedir. Böyle durumlarda eksilen akü suyu adına saf su eklenmesi yapılır.
Ancak pratikte kullanılabilecek ilk akü 1856 yılında Fransız Fizikçi Gaston Plante tarafından keşfedilmiş ve üretimi hızla yaygınlaşmıştır [2]. olarak kabul edilmektedir.
Akünün içinde sülfürik asit - saf su karışımı olan elektrolit konulur. Karışımda %39 asit, %61 su vardır.
Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak biriktiren ve gerektiğinde kullanmaya imkan veren cihazlara akü adını veriyoruz. Piyasada “batarya”, “akümülatör“, “biriktireç” ve “akım toplar” isimleriyle de anıldığını duyabileceğiniz akü, otomobilinizin kullandığı elektrik enerjisinin kaynağını oluşturuyor.
Kuru aküler sıvı akülerin aksine herhangi bir sarsıntı ve titreşime karşı dirençlidir. Bu sebeple daha kolay bir şekilde bir yerden farklı bir yere taşınabilirler. Kuru akülerin sahip olduğu seperatörlere özel elektrolit emdirilmiş kurşun ve asit bulunur.
Akülerde Kurşun Kullanılmasının Nedeni
Kurşun maddesi, dayanıklı ve düşük maliyetli bir maddedir. Maliyeti düşük olmasının yanında bu denli enerji ürütmesi ve pek çok yerde kullanılması akülerin içerisinde de varlığını göstermesine neden olmaktadır.
Aküye gereğinden fazla saf su ilavesi yapılırsa, araç çalıştığında, buşon deliklerinden suyun fazlası akar. Ancak bu durum, akü ve araç için zarar verici olabilir. İnci Akü teknik ekibi olarak, yarı kapalı sistem akülerde saf su dışında herhangi bir sıvı eklenmemesi konusunda araç kullanıcılarını uyarır.
Bataryaların ve akümülatorların bileşiminde çinko, mangandioksit, civa, gümüş, çinkoklorür, amonyumklorür, potasyum hidroksit, kömür, kağıt/plastik, demir, kadmiyum, sülfirik asit gibi maddeler vardır.
Pişirme ürünlerinde kullanılan çelik paslanmaz çeliktir. Demir, krom, nikel gibi metallerin karışımından oluşan bir alaşımdır ve bünyesindeki krom paslanmaya karşı koruyucu özellik sağlar. Çelik tencereler dayanıklı ve ekonomik oluşuyla mutfak alışverişlerinde öncelikli tercihtir.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Akü arızaları, zaman veya kullanım kaynaklı olabilir. Araçta elektrik kaçağı olması, akünün araca uygun olmaması, sık aralıklarla motorun çalıştırılması ve araca ilave donanımlar eklenmesi, kullanım kaynaklı akü arızalarına sebep olur.
Bağlantı kabloları ucunda bulunan, kutup başları üzerindeki + ve – kutuplarını da tespit ettikten sonra, önce artı işareti olan kabloyu bağlayın, daha sonra eksi işareti olan kabloyu bağlayın.
Akünün araca montajından önce mutlaka yüzey voltajı ölçülmelidir. Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır. Akü voltajı 12,4 ve altında ise bu akünün kullanıma uygun değildir. Çünkü aküde sülfatlaşma reaksiyonu başlamış demektir.
Saf su içilir mi sorusu oldukça merak edilen konulardan birisidir. Saf suyun içinde herhangi bir mineral bulunmaz. Bu nedenle su içmenin ortaya koyduğu faydaların beklenmesi doğru değildir. Ayrıca saf su içmenin herhangi bir zehirlenme durumu meydana getirmediğini belirtelim.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
sülfürik asidin (H2SO4) saf su ile seyretilmiş halidir. Üretimi sırasında dışarıya yüksek sıcaklıkta ısı yayar. Özellikleri: Elektiriği iletir.
Batman ili şu ana kadar yapılan çalışmaların ışığı altında petrol haricinde diğer maden yatakları bakımından fakir bir ilimizdir. İlde sınırlı sayıda metalik ve endüstriyel hammadde yatak ve zuhurları bulunmaktadır. Mevcut maden çeşitleri barit, demir ve tuğla-kiremit hammaddeleri olarak sayılabilir.
Demir özellikle; Sivas (Divriği-Gürün), Malatya (Hekimhan-Hasan Çelebi), Balıkesir (Edremit-Havran-Eymir-Ayvalık-Ayazmant), İzmir (Torbalı), Kütahya (Simav), Hatay (Kırıkhan-Payas), Sakarya (Çam Dağı) Bingöl, Kahramanmaraş, Düzce, Kayseri gibi merkezlerde çıkarılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri