Akvaryumunuz için gerekli düzeyde aydınlatma kullanmak istiyorsanız bu süre günde 10 ila 12 saatlik olmalıdır.
Bir de akvaryumunuzun ışığı, tercihinize göre 8-12 saat arası açık kalmalıdır, asla 24 saat ışığı açık bırakmayınız. Unutmayın biz doğayı taklit etmeye çalışıyoruz. Akşamları ses yapıyor diye filtrelerin fişini çekmek de bakterilerin ölümüne neden olur ve sabah kalktığınızda balıklarınızı ölü bulabilirsiniz.
Akvaryum aydınlatma cihazı sürekli olarak çalışması gerekmez. Akvaryum aydınlatması, bitkilerin fotosentez yapabilmesi ve su içindeki canlıların doğal döngülerini takip edebilmeleri için önemlidir. Ancak, akvaryum aydınlatması ışığı 12 ila 14 saat arasında bir süreyle sınırlamak genellikle uygun bir yaklaşımdır.
İçerisinde balık olan akvaryumlar için 15.000 K ile 20.000 K arasındaki renk sıcaklıkları yeterli seviyededir.. Ayrıca seçilen ışık miktarı akvaryumda bulunan mercanlar ile ilgili bir durum olmaktadır. Canlıların ihtiyaç duydukları akvaryum aydınlatması günde 8 ila 10 saat arasında açık kalmalıdır.
Bitkilerin doğal ortamda güneşten sağladıkları ışık ile oluşturdukları gece-gündüz döngüsünü yaratmaları için, doğru miktarda ışık almaları gereklidir. Gelişim evresinde bitki 18 saat ışık almalı, 8 saat karanlıkta kalmalıdır. Çiçeklenme evresinde ise bitki 12 saat ışık almalı, 12 saat karanlıkta kalmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Akvaryum ampul aydınlatma sistemleri yapılırken genel olarak aydınlatma ledleri kullanılır. Her ürünün vazgeçilmezi olan bu canlılar uyumlu yapıları ve küçük yerlerde bile yaşayabilme özellikleri ile dikkat çeker.
Daha az ışık isteyen balıklar için 5500 K - 6500 K değerleri arasında renk sıcaklığı olan bir akvaryum aydınlatma yeterli olacaktır. 8000 K ve üzeri akvaryum mavi LED aydınlatma, tuzlu su akvaryum ve tankları için uygundur. Genel olarak litre başına 20 - 40 arası değerlerde Lümen yeterli olacaktır.
Işık,bitki olmadığı sürece zevktir.Balıkların ve bakterilerin sağlıklı gelişebilmesi için gün ışığı yeterlidir. Bunun en önemli nedenide d vitaminin öncül maddesi ancak güneş ışınları ile birlikte d vitaminine dönüşür.
Kesinlikle soğuk beyaz çok doğru bir seçim olacaktır. Gün ışığı hiç balıkların rengini göstermediği gibi, suyuda sarımtrak gösteriyor.
Bitkili akvaryumlarda, bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişimi için 6500K-7500K renk sıcaklığında ışık kaynaklarının kullanılması önerilmektedir. Bitkilerin aksine balıkların biyolojik olarak bir ışığa ihtiyacı yoktur. Yalnızca balık olan akvaryumlarda, 5500K-6500K renk sıcaklığında ışık kaynakları kullanılabilir.
24 saat ışık olursa balıklar uyuyamaz strese girip hastalanabilirler , balıkların uyuyabilmesi için bir günde en az 6-7 saat karanlık ortam sağlamalısınız.
Bir kere hangi dereceden hangi dereceye çıktığınız önemli. 20 dereceden 27 dereceye en az 5 saat yanar. Akvaryumda canlılar yoksa suyu çaydanlıklar kaynatip canlara degdirmeden tanka dokun 4-5 kere yaptığınızda tank suyu oldukça ısınır. Tankın üstü kapalı olmalıdır buharlaşma az olduğu sürece ısı düşmez.
Işık kalitesi balıkları rahatsız edebilir ki bitki ve balıklara uygun ışık ve floresan tipleri mevcut ben bizzat Gro-lux floresan kullanıyorım pembe loş bir ışık veriyor. Ayrıca balıklara gün ışığı kadar ışık verip akşamda yemleme zamanı kadar ışığı açık tutarsanız hiç bir sorunla karşılaşmazsanız.
Çünkü japon balıkları diğer balık türleri gibi gece uyumaya ihtiyaç duyar. Bu yüzden ortamın karanlık olması gerekir. Akvaryum aydınlatması ya da oda ışığı açık bırakılmamalıdır. Açık bırakılan ya da aniden açılan ışık yüzünden balıklar rahatsız olur.
Normalde yetişkin balıklar 3 gün sorunsuz kalabilir ama dönüşünüz gecikir vs. aksilikler çıkabilir diye en iyi seçenek otomatik yem makinası kullanmak..
Normal şartlarda 1 hafta gibi bir süre beklemesi lazım. Sera Nitrivec ekleyerek yararlı bakteri oluşumunu hızlıca başlatmanızı öneririm. Eğer dış filtreniz iyi ise 5 günden sonra yavaş yavaş canlı eklemeye başlayabilirsiniz.
Balıkları en iyi gözlemleyeceğiniz aydınlatma ise beyaz ışıktır. Renk kadar önemli olan faktörler ise aydınlatma şiddeti ve aydınlatma süresidir. Aşırı güçlü ışık balıkları strese sokar. Günlük düzenli dinlenme saatlerine gerek duyarlar.
Bununla birlikte Işık problemini pek anlayamadım suyun içinde yer alan bir ışık sistemi nasıl olur hiç görmedim.Ancak normalde japonlar her türlü ışığı kabullenir sorun yaşamazlar . Yinede japon balıkları için grolux en doğru seçimdir.Bu bahsettiğiniz ışık ise problemli gözüküyor.
Beyaz günışığı, pembe ya da mavi. Bazılarıda özellikle japon balıklarının rengini pembe aydınlatma daha iyi gösterir diyor.
Gece zaten karanlıkta kalmalıdır.Stres değil aksine rahatlar... Gündüzde karanlık bir odada değillerse yani azda olsa bir ışık varsa akvaryumda herhangi bir sıkıntı olmaz.Hatta arkadaşlarında dediği gibi gece zaten kapalı olmalı ki balıklar uyuyabilsin,stres olmasınlar...
Sizce sarı ışık bitkili akvaryum için doğrumu? Elbette uygundur . Sonuç olarak masa lambanda kullandığın sarı ışık , gün ışığı diye tabir edilir . Fakat led ve tasarruflu ampullere göre daha fazla elektrik tüketir .
Az seviyede olan akvaryum aydınlatma ışıkları yetersiz kalabileceği gibi fazla olması da balıklar için zararlı olabilir. Bu yüzden akvaryumda beslenen balıkların veya diğer canlıların gün ışığı konusunda ihtiyaçlarına göre hareket edilmesi gerekir.
Işık akvaryumun en temel gereksinimlerinden biridir. İster bitkili olsun ister malavi veya tanganyika biyotopu balıklarınızın sağlığı ve düzenli yaşamı için gereklidir.
Işığın olduğu her yerde yosunlaşma olabilir. Led ısı vermeyebilir ama ısıtıcısı olan bir akvaryumda Led de yosunlaşmaya yol açacaktır.
En düşük litreden başlayarak sıralarsak 25watt ısıtıcı 10-25 litre için, 50watt ısıtıcı 15-50litre için, 75watt ısıtıcı 50-75 litre için,100watt ısıtıcı 60-100 litre için, 150watt ısıtıcı 100-150 litre için, 200watt ısıtıcı 200-300 litre için, 3000watt ısıtıcı 300-450 litre için ideal ısıtıcılardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri