KDV oranı uygulanacaktır. 28/3/2022 tarihli ve 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce özel matrah uygulanarak yapılan binek otomobili teslimlerinde KDV oranının %18 olarak uygulanmasına karar verilmiştir.
Önceden satış bedeli üzerinden hesaplanan ikinci el araç satım vergisi, artık alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden hesaplanıyor. Yani artık ikinci el araç satımında KDV, satış fiyatı değil alım ve satış arasındaki fark temel alınarak belirleniyor.
Ayrıca ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce %18 KDV oranı (10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren %20) uygulanarak satın alınan araçların teslimi ile özel matrah uygulanarak yapılan teslimlerde KDV oranı %20'dir.
Araç Satarken MTV'yi Kim Öder? Araç satışı yaparken MTV satıcı tarafından ödenmek zorundadır. Vergi döneminin bir gün dahi dışında olsanız ikinci yarıyıl vergisini de satıcı olarak sizin ödemeniz gerekir.
Satıcının mükellef olması ve binek otomobilin alımında ödenen KDV'yi indirme hakkının bulunması halinde, bu teslimde % 18 KDV uygulanacak ve satıcı tarafından beyan edilecektir.
İlgili 26 soru bulundu
Resmî Gazete'de son yayınlanan düzenlemeyle otomobillere uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi. Yeni KDV oranları, 10 Temmuz 2023 tarihi itibariyle uygulanmaya başlandı.
4)Oto komisyonculuğu yapanların durumu nedir? Oto alım-satımı işlerine aracılık eden galericiler, şirketler, başkalarına ait alım-satım yaptıkları araçlar nedeniyle aldıkları komisyon gelirlerinden %18 KDV ödeyeceklerdir.
Satılan araçların ek vergisini kimin ödeyeceği, uygulamanın yürürlüğe girdiği tarihe göre belirleniyor. Kanunun yürürlüğe girmiş olduğu 15 Temmuz 2023 tarihinden sonra satılan araçların ek vergisi, aracı satan kişi tarafından ödenecek. Bu tarihten önce devredilen araçların ek MTV'sinden ise aracı alan kişi sorumlu.
İmzalar atıldıktan sonra tescil işlemine geçilir. Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir.
Konuyu bir örnek ile açıklamak gerekirse, 1600 cc altında motor hacmine sahip ve vergi öncesi 100 bin lira fatura değeri olan bir araç söz konusu olduğunda (100.000 X %50 ÖTV) + %20 KDV şeklinde hesap yapılacak ve sonuç olarak 180 bin liralık satış tutarına ulaşılacaktır.
İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce başka bir yetkili satıcıdan özel matrah uygulanarak satın alınan binek otomobiller, %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan binek otomobil olarak değerlendirilemeyeceğinden, bu araçların tesliminde satış bedelinin tamamı üzerinden %1 oranında KDV ...
01.04.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulamaya göre ; – %18 KDV oranı uygulanarak satın araçlar satılırken %18 KDV'ye tabi tutularak satışa konu edilecektir. – Özel matrah uygulanmak suretiyle satılan araçların tesliminde ise özel matraha yani brüt kâra; KDV %1 yerine %18 uygulanacaktır.
Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre, araç alım - satımında ek vergi sorumluluğu, kanunun yürürlük tarihine göre belirleniyor. Kanunun yürürlüğe girdiği 15 Temmuz'dan önce yapılan devir işlemleri için aracı alan, sonrasında yapılan satışlar için aracı satan sorumlu olacak.
“Kaç liraya araba alacağımızı sana mı soracağız” diyorsanız.
2023 Yılında 950.000 TL üzerindeki araçların vergisel bir avantajı bulunmuyor. 950.000 TL civarında bir araç alırsanız en fazla 440.000 TL tutarında KDV ve ÖTV sizin için tek seferde gider olarak kabul ediliyor.
"Bu düzenlemeye göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra bir takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzeri ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin '6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine' aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenmektedir.
İkinci el araba satış işlemi nasıl yapılır? Alıcı aracı almaya karar verdiğinde hem alıcının hem de satıcının ruhsat ve kimlik fotokopileriyle birlikte notere başvurması gerekir. Araç üzerinde satışı engelleyecek herhangi bir durum yoksa satış sözleşmesi çıkartılır. İşlemlerin ardından alıcı geçici ruhsatını alabilir.
İlgili kanunda düzenlenen harçlar ise 7344 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 6 Temmuz 2023 tarihinde %50 oranında arttırılmıştır. Böylece güncel olarak noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 288 TL'dir.
Sıfır ve ikinci el binek araç alımlarında ise amortisman yani taşınmaz malın eskimesine göre uygulanan pay yöntemi ile gider göstermek mümkündür. Bu bağlamda sıfır kilometre araçlarda faturada yer alan KDV ve ÖTV tutarının tamamı tek sefer olmak üzere şirket gideri olarak gösterilebilir.
Buna göre, motor silindir hacmi 1,6 cm³'ü geçmeyen araçlardan vergisiz fiyatı 120 bin TL'den düşük olanlara %45 ÖTV uygulanırken, 120-150 bin TL arasındakilere %50, 150-175 bin TL arasındakilere %60, 175-200 bin TL arasındakilere %70 ve 200 bin TL'nin üzerinde olanlara %80 oranında ÖTV uygulanmakta.
Aracınızın motorlu taşıt vergisi taksit tutarlarını öğrenmek için MTV PLAKANO yazıp 1189'a göndermeniz yeterli. Eğer geçmiş yıllara ait borç bilgisi öğrenmek istiyorsanız, MTV "PLAKANO" "ARAÇ TESCİL TARIHI" "TCKIMLIK NO" yazıp 1189'a göndermelisiniz. Ayrıntı öğrenmek için; MTV AYRINTI yazıp 1189'a gönderebilirsiniz.
Emlak Alım Satım Vergisini Kim Öder? Emlak alım satım vergisini hem alıcı hem de satıcı tarafından bireysel olarak ödenir. 2022 yılı itibari ile %4 olan alım satım vergisinin dağılımı alıcıdan %2, satıcıdan %2 + 400 TL döner sermaye harcı ve 750 TL kadastro ücreti şeklindedir.
6 ay ve 6 bin km şartının detayları belli oldu: Bireysel satışlara kısıtlama yok.
Temel olarak bir otomobil satın alırken 3 tür vergi ile muhatap oluyoruz. Bunlar özel tüketim vergisi, katma değer vergisi ve yine otomobili alırken peşin olarak ödediğimiz motorlu taşıtlar vergisi. Bunlar içerisinde oransal olarak ağırlığı özel tüketim vergisi oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri