Alabalık Avı Takım Önerileri Bunlardan; canlı ya da ölü yemli takımlar, Fly Fishing (Sinek Balıkçılığı) Olta Takımları ve Spin/Atçek Olta takımları en yaygın kullanılanlardır. Özellikle Spin/Atçek yöntemi ülkemizde uygulama ve performans açısından oldukça popüler bir yöntemdir.
Paketlenmiş kuru yemler, konsere balık yumurtaları ve böcekler ise genelde steril olduğundan taze olarak avlakta paketi açılmak şartıyla kullanılabilir. Avlak bölgesinden toplanacak böcek, solucan ve yemlik balıklar alabalık avında tercih edilmelidir.
Görüşümüze göre en ideali 3 m. olmaktadır. Su derinliği 1,2 m. ile 1,40 m. arasında olabilir.
Şimdi alabalık avı için kullanılması gereken malzemelere bakalım. Olta Makinası: Derelerde 1000'lik ve 2000'lik, göllerde ise 3000'lik makineleri tercih edebilirsiniz. Olta Kamışı: Derelerde 160 cm ve 180 cm'lik kamışlar, göllerde kıyıdan avlanıyorsanız 210 cm ve 240 cm'lik kamışlar kullanılabilir.
Hangi saatlerde aranmalıdır? Alabalık avcılığı da tüm avcılığı da tüm avcılık kolları gibi zamana tabidir.Alabalıklar en çok ve en verimli avı sabahleyin güneş doğmazdan az evvelki alacakaranlık ile sabahın ilk 2-3 saatinde verirler. Aynı şekilde gün batımının hemen öncesi ve sonrası da verimli geçen bir zamandır.
İlgili 42 soru bulundu
Aşağıdaki balıklar için #4 ve #5 Mepps Kaşıkları kullanın
Boyut #4 ve #5 Mepps, büyük gökkuşağı alabalığı ve gökkuşağı alabalığının (steelhead) yanı sıra, coho (gümüş) ve chinook (kral) somonu için idealdir.
Tatlı suda balıkçılığında mümkün olduğunca büyük Mustad iğneleri tercih etmenizde fayda vardır. Kadife, sazan gibi büyük ve agresif balıklar için 2-5 numara iğneler kullanabilirsiniz. Yem olarak solucan kullanacaksanız 1-2 numara olta iğne alabalık tutarken veriminizi artırır.
Alabalık avında kullanılan birden çok teknik ve takım vardır. Bunlardan; canlı ya da ölü yemli takımlar, Fly Fishing (Sinek Balıkçılığı) Olta Takımları ve Spin/Atçek Olta takımları en yaygın kullanılanlardır. Özellikle Spin/Atçek yöntemi ülkemizde uygulama ve performans açısından oldukça popüler bir yöntemdir.
Balıklar genelde yağlı eti severler bu yüzden yemlik balıklar sardalya gibi yağlı balıklardan seçilir. Bunun için benim tavsiyem tavuğun butlarını kullanmanız. Tavuğun göğüs eti de iş görüyor ancak yağsız olduğu için tavuk butu balık yakalama konusunda daha başarılı sonuçlar verir.
Alabalık ve Levrek balığı avı :
Bu sebeple Spin kamış diye tabir edilen 5-30gr arasında atarları olan ince ve hassas kamışlar tercih edilir. Avlanacağınız bölgedeki alana göre 210-330cm arasında ve genellikle 2 parçalı kamışlar veya FLY yöntemi için özel üretilmiş kamışları ve makineleri kullanabilirsiniz.
Alabalığın mevsimi yazın başlangıcıdır. Yazın başlangıcından yazın sonuna kadar alabalık tüketimi için ideal bir zaman dilimi olarak bilinir.
Alabalık çok gececi sayılmaz.Ama gökala gece de -daha az olsa da muhakkak- avlanıyor. Bunlar iş yapacaktır.
Tipik soğuksu balığı olan dere alabalığı berrak, bol oksijenli soğuk sularda özellikle akarsularda bulunur.
Gümüş balığı, kefal, dere pisisi ve midye lezzetle yenir.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Toprak solucanı, hamur yemler, mürekkep balığı, balık ciğeri, deniz kabukları, sardalye, mamun, teke, akyem, madya ve kurt ise kullanılan diğer yem çeşitleridir.
Ekmek içi ile sardalya, sazan, uskumru ve istavrit gibi balıklar tutulur.
Yem seçimi de yine hedef balığa göre farklılık göstermektedir. Genellikle çipura, mercan, karagöz, mezgit gibi yassı balıklar için karides, midye, kurt ya da mamun kullanılır.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
“Balık tutmak bazen nöbetten daha yorucu olabiliyor”
Balığın kıyıya yaklaştığı temmuz-ağustos aylarında kıyıdan 20-30 metre uzaklıklığa spin olta ile atış yapmanız yeterli olacaktır. Her iki olta avcılığında da her zaman bir gözünüz kamışın ucunda, balığın vuruşunu takip etmekte olmalıdır.
Özellikle açık denizlerde, kıyısal bölgelerde ve kıyıya yakın sığ sularda yaşayan bu balık türleri, minnow (mankurt), pilker veya sert plastik yemlere ek olarak, maket ve jig yemleri ile de yakalanabilir. Tercih ettiğiniz bu yemlerle istavrit balığını kolaylıkla yakalayabilirsiniz.
Alabalıklar obur ve yırtıcı hayvanlardır. Küçük balık, solucan, balık yumurtaları, hatta kendi cinsinin küçüklerini ve su üstünde gezinen, uçuşan böcekleri yakalayarak yer.
Atış değeri 30gr-80gr şeklinde belirtilmiş kamışla 100 gram kurşun atmanız sağlıklı olmaz. Kamışınız atış sırasında zarar görebilir. Örnekteki kamış için, kurşun+olta takımınızın(yemin) ağırlığı en 30 gramdan az 80 gramdan fazla olmamalı ki kamış üretimine uygun şekilde en iyi atış performansını sergileyebilsin.
Özellikleri: 20-100 cm boyunda, 25 kilograma kadar ağırlıkta olanları vardır. Türkiye'de en büyükleri 10 kilogramdır. Çoğunun boyları da 25-30 santimetredir. Çeşitleri: Anadolu, Avrupa, deniz, Göl, dağ, gökkuşaklı, çelikbaş, dere alası alabalıkları meşhurdur.
1 - 2 Numaraları Lüfer 3 - 4 numaraları Sarıkanat - 4 - 5 - 6 numaraları ise Çinekop boyları için ideal olta iğneleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri